Уикипедия:Уикихолизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Много уикипедианци работят по цели нощи

Уикихолизмът е наличие на налудничави идеи, мания или зависимост към Уикипедия. Често се определя като обсесивно-компулсивно разстройство.

Уикихолик (същ., м.р., ед.ч., wikipediholic, wikiholic, wikipediaholic, Wikian, or wikiaddict) е човек, страдащ от уикихолизъм.

Уикихолизмът се характеризира с притежаването на уеб браузър, постоянно отворен на секцията Последни промени в Уикипедия (или в по-леката форма – на Списъка за наблюдение), и често натискане на бутона „Обновяване“ (Reload или Refresh) (понякога водещо до увреждане – синдром на карпалния канал на китката /carpal tunnel syndrome/). Други цъкат на бутона „Случайна страница“, докато трети непрекъснато проследяват редакциите на потребители, от които са обсебени. Както и при всяко друго пристрастяване, това разстройство може да доведе до сериозен спад в продуктивността във всички останали сфери на живота на „заболелия“, . Поради това ни наричат злоупотребители на Уикипедия.

Уики е технология, която прави взаимодействието и общуването в дадена общност особено леко и атрактивно. Често обаче се случва така, че потребителите губят контрол над времето, през което участват.

Уикихолизмът е ново явление, започнало след създаването на Уикипедия през януари 2001 и засяга предимно програмисти, учени, дипломирани студенти, състезатели в шоу игри, маниаци на тема новини, жители на предградията, безработни, бъдещи безработни и като цяло хора с разнообразни интереси и добра памет. За дистанционните служители също е известно, че страдат от това пристрастяване.

Въпреки че всеки, отговарящ на горното описание, е добре дошъл, то трябва да се знае, че не целият човешки род споделя точно неговата гледна точка. Също така може би е по-добре и за самата Уикипедия, ако такъв човек вземе и се разходи малко, без да забравя, че неговото тяло има и други части, а не само пръсти, очи, мозък и пикочен мехур. И да не забравя, че Уикипедия съществува, за да ни служи, а не е самоцел.

Проектът Уикипедия живее чрез необикновените потребители, които отделят част от свободното си време за Уикипедия. Сътрудничеството е добре дошло, но не бива да влияе негативно на нормалното протичане на живота или на здравето. Ако Уикипедия се превърне в пречка за Вашата професия, образование, социални контакти (семейство, любов, приятелство и др.) или вреди на здравето (недоспиване, болки в гърба и т.н.), за препоръчване е да ограничите сътрудничеството си в Уикипедия.

Друга форма на пристрастяване е „уикивоайорството“. Уикивоайорите са преодолели своята страст за редактиране, но обичат да наблюдават, дори промените от последните минути. Най-вероятно непрекъснато преглеждат Нови страници.

Първи симптоми на Уикихолизма[редактиране на кода]

  • Превръщате се от читател в писател.
  • Проверявате списъка си за наблюдение по-често от входящите имейли.
  • Осъзнавате, че редактирате страници вторник вечер.
  • Често говорите за Уикипедия в ежедневието.
  • Водите разговори със своята марионетка на беседите.
  • Вашият най-добър приятел е Вашата марионетка.
  • Когато уеббраузърът Ви е затворен, чувствате силна липса на колективна принадлежност.
  • Имате сметка на една или повече други Уикипедии или проекти на Уикимедия.
  • Случайно подписвате имейлите си с четири тилди, опитвате се да пишете в курсив с апострофи и т.н.
  • Опитвате да редактирате изпратените си имейли, като мислите, че те ще се актуализират.
  • Смущавате се, когато не можете да намерите малките сини бутончета за редактиране в книги и на други уебсайтове.
  • Рожденият Ви ден е дошъл без да разберете, защото сте зает да редактирате Уикипедия.
  • Мечтаете за човекоподобна Уикипедия.
  • Ако нещо непознато мине през мисълта Ви, хуквате към най-близкия компютър, за да проверите дали Уикипедия има страница за него.
    • Ако има, зарязвате каквото сте правили преди този импулс и стремглаво редактирате страницата.
    • Ако няма, треперейки проверявате всяка налична хартиена енциклопедия и ползвате шест различни търсачки за информация за обекта. След това изписвате три ценни екрана по темата и създавате статия, която вероятно никой няма да помисли да погледне през следващите хиляда години.
  • Започвате да играете на УикиПрекачване (на английски: WikiLadders) – игра, в която отваряте две произволни страници и се опитвате да стигнете от първата до втората, използвайки само препратките в първата и последващите страници (създадена в Ротердам от Скот Сингълтън)
  • ...и след това се връщате отначало и пробвате да го направите с по-малко препратки.
  • Пропускате важна среща, за да търсите източници за статия, за чийто обект никога не бихте чули преди да откриете Уикипедия.
  • Връщате се от работа късно и с помътнели очи вследствие на особено агресивен XfD (и знаете, какво е XfD, защото вече сте го проверили).
  • Във вашата местна/държавна/национална библиотека Ви познават по малко име.
  • Добавяте Уики пред повечето думи в реалния живот.
  • Макар и на 30+ години, живеете в сутерена на майка си.
  • Подписвате документи с ~~~.
  • Някои уикихолици казват следната молитва преди дълга поредица от редакции:

Уики Молитва ([1], адаптирана от The Serenity Prayer)

Боже, дай ми покой да приема страниците, които не мога да редактирам,
куража да редактирам страниците, които мога,
и мъдростта да разбирам разликата.

Тайната Уикимолитва, изменена, №№ 5 и 36

Джони редактира началната страница
Аз пренаписвам каменната епоха
Наполеон и Шекспир светят като крушки
Ще бъдем тук цяла нощ, презареждайки същата страница

Вижте също:

Стадии на Уикихолизма[редактиране на кода]

Този потребител е болен от Уикихолизъм.

Рискови фактори[редактиране на кода]

Най-застрашени от заразяване са хората със създадена сметка, постоянен и последователен достъп до компютър и харесващи идеята за уики. По отношение на „броячите на редакции“ рисковият фактор е завишен, както и по отношение на хакерите и ентусиастите с Файърфокс (поради излагането на технология с отворен код).

Ранен стадий[редактиране на кода]

Пациентите усещат, че „харесват“ Уикипедия. Те добавят Началната страница в „любими отметки“ и се консултират за информация в статиите. Допринасят за статиите, които им се струват непълни. Учат основите на уики форматирането. Все още могат да се излекуват и отърват.

Среден стадий[редактиране на кода]

Пациентите използват Началната страница или списъка си за наблюдение като любима отметка или като отправна страница на браузъра. Намаляват онлайн активността си. Може да се присъединят към Уикипроект и да допринасят усилено към статии, като започват да редактират извън именните пространства на статиите и беседите. Учат основите на HTML и уики форматиране за напреднали. Правят заявка да станат администратори и гордо се перчат със своите медали. Повечето отказват лечение, което все още е възможно.

Късен стадий[редактиране на кода]

Пациентите използват списъка си за наблюдение като отправна страница на браузъра. Проучват Последни промени. Намаляват активността си в „реалния свят“. Могат да се присъединят към повече проекти в Уикипедия и допринасят усилено към много статии, като започват усилено да редактират извън именните пространства на статиите и беседите. Научават HTML за напреднали и уики форматиране за майстори. Стават администратори. Може да използват външен софтуер, за да редактират Уикипедия и събират множество медали. Докато четат тази страница, си мислят: „това не е смешно; моите приноси към Уикипедия са особено важни“. Шансовете за лечение се изпаряват.

Извънредни стадии[редактиране на кода]

Пациентите използват последните промени за отправна страница и се изживяват като част от патрула по последните промени. Ограничават всички свои дейности извън тези, отнасящи се до здравето им и Уикипедия (и понякога излагат на опасност първото). Участват в многобройни Уикипроекти и допринасят усилено към много страници, както и към същината на Уикипедия. Майстори са по HTML и пренаписват Правилата за оформление. Кандидатират се за бюрократи. Избягват употребата на външен софтуер, защото предпочитат „грубото“ усещане за Уикипедия. Те имат толкова много медали, че ги премахват от потребителската си страница, защото заемат твърде много място. Може да развият абсолютно отрицание, а лечението е почти невъзможно.

Изцеление от уикихолизъм в 12 стъпки[редактиране на кода]

  1. Допускаме, че сме безсилни пред Уикипедия; че животът ни е станал неподвластен.
  2. Приемаме, че Властелин на познанието, по-велик от нас, може да ни възвърне здравия разум.
  3. Вземаме решение да подчиним манията си за редактиране и създаване на статии на Властелина на познанието, както и да Го (Я) разбираме.
  4. Изучаваме и описваме безстрашно границите на своето познание.
  5. Признаваме на Властелин на познанието, на себе си и на друго човешко същество точната същност на своите фактически грешки и гафове.
  6. Подготвяме се напълно Властелинът на познанието да ни спаси от всички тези фактически дефекти.
  7. Смирено Го (Я) молим да премахне нашите слабости, мотивирайки ни да бъдем старателни в своите проучвания и научни занимания.
  8. Съставяме списък на всички онези хора, на които сме навредили, разпространявайки непроверени слухове и опитвайки се да поправим всички тях.
  9. Поправяме се спрямо такива хора доколкото е възможно, освен ако така ще нараним тях или другиго.
  10. Продължаваме да изследваме границите на личното ни познание и когато правим грешки навреме приемаме факта.
  11. Стремим се чрез пост и молитва да подобрим нашата съзнателна връзка с Властелина на познанието, който (която) и да е, молейки само за Неговото (Нейното) познание и силата да му устоим.
  12. Получавайки духовно пробуждане в резултат на тези стъпки, се опитваме да предадем посланието на други Уикихолици и да прилагаме тези принципи във всички наши дела.

С цялото дължимо уважение към тези, които са страдали от истински зависимости и са намерили помощ и изцеление чрез програми в 12 стъпки. програми в дванадесет стъпки .

Тези, които искат да се отърват от навика, могат да поверят себе си на Клиниката. Онези, които се дразнят от всички тези шеги и просто искат да поговорят, могат да проверят беседата.

Съвети за превенция на зависимостта към Уикипедия[редактиране на кода]

Разпределяне на времето[редактиране на кода]

Определете, кога ще четете или редактирате Уикипедия и не го правете по друго време.

Любими теми[редактиране на кода]

Тъй като само малка част от уикипедианците пишат отлични статии, ограничете се до теми, които Ви оставят радост и при това само върху определен аспект. Престанете с усърдното поправяне на правописа и малките редакции, ами прочетете на спокойствие научна литература, подредете си мислите в логическа структура и мислено или на листче хартия придайте на статията вид, приятен за слушане. След това напишете само един абзац, така че другите да не бъдат поставени пред свършен факт и да могат да сътрудничат. Така ще приемат статията по-лесно. Упражнявайте се в бавност и се радвайте, че статията ще достигне духовно съвършенство, като остава само да бъде дописана.

Не обработвайте всичко веднага[редактиране на кода]

При правенето на справки в Укипедия често се случва да откриете нещо, което можете да промените. Запишете си накратко на лист хартия, за коя статия става въпрос и го променете едва когато Ви остане време. (Не се заблуждавайте: дори малките промени могат да отнемат понякога неочаквано много време.)

Отлагане за по-късно[редактиране на кода]

Когато нямате никакво време и откриете нещо, което искате да промените, кажете си: „Отлагам го за по-късно“. (Това действа по-добре от „Никога“ или „Не сега“.) Можете да си създадете подстраници на потребителската страница като /ToDo, на която да запазвате своите идеи.

Възможно е да проведете и групова терапия при Групата за самопомощ на силно увредени и зависими уикипедианци или при Среща на уикипедианците.

Гледайте отгоре-отгоре[редактиране на кода]

Можете да си кажете, че Уикипедия ще оцелява и расте и без Вашата помощ, защото наистина е така.

Да теглите чертата[редактиране на кода]

Ако зависимостта Ви е станала прекалено лоша, трябва вероятно съвсем да прекратите работата си в Уикипедия. За целта може да помолите администратор да блокира сметката Ви или може да промените паролата си на низ, който не можете да запомните. Вашият живот е по-важен от Уикипедия.

Алтернативни методи[редактиране на кода]

Онези, които не виждат край на уикихолизма си могат да опитат Смешно отделение, за да намерят нещо интересно и да разширят кръгозора си от дейности в Уикипедия.

Можете да пробвате лечение с Уикипласт. В случаи на крайна нужда и ако всичко друго пропадне, отидете в Клиниката за Уикихолици.

Можете да се присъедините към тролски команди, но там ще намерите малко утешение, защото троловете почти не се подкрепят, а и също като нас висят тук непрекъснато.

Може би най-ефективното разрешение на проблема е да прегърнете своя уикихолизъм, да го приемете като част от личността си и да се грижите за него. Не само да го признавате – хвалете се с него. И когато другите Ви наричат уикихолик, приемайте го за комплимент. А ако Ви нарекат трол, нека – и какво от това? Разпръсквайте своя уикихолизъм! Той е нещо прекрасно. Тук всички сме тролове: може би.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:Wikipediholic“ и страницата „Wikipedia:Sucht“ в Уикипедия на английски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори.