Уикипедия:Чернови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Черновите са специални страници в Уикипедия, в които може да бъдат създавани и развивани нови енциклопедични статии, докато все още не отговарят в достатъчна степен на изискванията на Уикипедия за енциклопедичност, неутрална гледна точка, биографии на живи хора, цитиране на източници, благонадеждни източници, възможност за проверка и други.[1]

Черновите са част от проекта Уикипедия:Инкубатор, който цели да подпомогне начинаещи и неопитни редактори в енциклопедията да навлязат в процеса на редактиране в една гостоприемна и подходяща за учене среда.

Политиката на Уикипедия, отнасяща се до черновите, е заложена в следния Регламент на инкубатора.

Общи положения[редактиране на кода]

Статии в инкубатора не трябва да бъдат изтривани поради липса на доказателства за значимост, отсъствие на източници за твърденията и други проблеми, които е възможно да бъдат отстранени. Това правило не се отнася за статии с обидно съдържание или които по други причини са в особено грубо противоречие с принципите на Уикипедия. Статии в инкубатора може да бъдат изтрити и ако опитни редактори преценят, че по никакъв начин не биха могли да покрият критериите.[2]

Създаване[редактиране на кода]

Новите статии в Инкубатора следва да се създават в именно пространство „Чернова“, например Чернова:Рептили. За целта може също да се ползва Уикипедия:Вълшебник или бланката в Уикипедия:Инкубатор. В началото на статията задължително трябва да бъде поставен шаблонът {{в инкубатора}} (ботът Eliza Beth има грижа за това).

Свободно може да се добавят само категории от групата Категория:Уикипедия:Инкубатор. Всички останали категории задължително трябва да имат поставен префикс :, например [[:Категория:България]], докато статията не бъде евентуално прехвърлена в основното именно пространство.

Редактиране[редактиране на кода]

Когато авторът на статията я редактира активно, не се препоръчва външна намеса, освен когато е поискана помощ. Нежелателно е също поставянето на шаблони за поддръжка – по-добре е на автора директно да се обясни какви са проблемите и как може да бъдат отстранени.

Проверка[редактиране на кода]

Най-късно до 90 дни от създаването на статията или преместването ѝ в инкубатора, трябва да бъде започната проверка за съответствие с изискванията на Уикипедия. Авторът на статията може сам да поиска проверка чрез шаблона {{инкубатор-проверка}}, но проверката може да бъде започната и по инициатива на друг редактор. И в двата случая редакторът, който се е заел с проверката, трябва да го отбележи, добавяйки подписа си като първи параметър в шаблона: {{инкубатор-проверка|~~~~}}. Статии, за които не е започната проверка от друг редактор (т.е. не е попълнен параметъра) след 90-ия ден и които все още не отговарят на изискванията на Уикипедия, може да бъдат незабавно изтрити.

Проверката се извършва в съответствие с указаните по-долу изисквания за качество. Ако тези изисквания са изпълнени, статията може да бъде преместена в основното именно пространство. Ако оценката е незадоволителна, работата по статията може да продължи, но след изтичане на общо 120 дни, ако статията все още не отговаря на изискванията, става допустимо изтриването ѝ на общо основание. Преместването в основното именно пространство не гарантира, че статията няма да бъде изтрита. Други редактори биха могли да изразят несъгласие с извършената проверка, затова се препоръчва в по-противоречиви случаи да бъде търсено мнението на повече участници, с цел да бъде намерен консенсус.

Изисквания[редактиране на кода]

Статията може да се пренесе в основното пространство, ако отговаря на изискванията на Уикипедия, в частност, но не само, на следните:

Преместване[редактиране на кода]

Одобрените статии, които са покрили минималните критерии на Уикипедия, се преместват в основното именно пространство чрез преименуване, с цел да се съхрани историята на редакциите. Преименуването може да бъде извършено от всеки автоматично патрулиран потребител, но ако потребителят не е администратор, останалото в инкубатора пренасочване трябва да бъде пуснато за бързо изтриване. Намеса на администратор може да бъде нужна и ако целевата страница вече съществува и не представлява само пренасочване. След преименуването, от статията се премахва шаблонът {{в инкубатора}} и се добавят нужните категории.

  1. Черновите са въведени с решение на общността У:РШ#2022-01_Въвеждане_на_именно_пространство_„Чернова“_(Draft).
  2. По т. 16 от критериите за бързо изтриване. Изтриването на страници с обсъждане и гласуване също е винаги възможно.