Уикипедия:1 нова статия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

1 нова статия е проект и лична инициатива на група редактори от Българската Уикипедия, който си поставя за цел да привлече или върне редактори в Уикипедия с цел увеличаване на съдържанието на Българската Уикипедия с поне 1 нова статия за даден период от време от всеки уикипедианец. Създаването на поне 1 нова статия от всеки няма да е задължително, а просто по-широката общественост ще бъде информирана за този проект и хората, които са заинтересувани от идеята ще влизат в Българската Уикипедия с нагласата да създават нови статии. Разбира се настоящите уикипедианци е желателно също да участват в проекта, което да го направи по-успешен. Идеята е, чрез събиране на голям брой редактори като критична маса, да се създадат много липсващи статии за кратък период.

Какво представлява статия в Уикипедия?[редактиране на кода]

Основна страница Уикипедия:Статия

Краткият отговор е, че това е самостоятелна страница в Уикипедия. Страницата може да съдържа текст, категории, картинки и други елементи. Валидните статии варират от мъничета до избрани статии. Много от статиите попадат някъде по средата. Каква статия създавате зависи от вашите възможности и желание. Ето някои примерни статии в Българската Уикипедия: Раждане, История, Танк, Апетит, Мик Джагър.

Писане на български език[редактиране на кода]

В Българската Уикипедия има възможност ако сте регистриран да си активирате българска кирилица за писане в Уикипедия. За целта след регистрация отидете на вашата common.js страница. За да пишете на кирилица е нужно да имате следния скрипт на нея, вижте пример. Разбира се можете да добавите кирилизирани български клавиатури на вашия компютър и по друг начин извън Уикипедия. Най-лесно това става ако ползвате Уиндоус, да отидете на Старт → Контролен панел → Clock Language Region (търсете нещо свързано с Language-език не на всички версии на Уиндоус е еднакво) и да добавите оттам БДС или фонетична клавиатура.

Време на провеждане[редактиране на кода]

Инициативата 1 нова статия може да се състои на определени дати и да има определено времетраене по време на годината или да се провежда епизодично през даден интервал от време. Първата проява се проведе между 1-15 март 2012 г.

Цел[редактиране на кода]

Целта на проект 1 нова статия е да се свържем с максимално много потенциални уикипедианци, които биха създали поне по 1 статия. Целта ни за 1-вата кампания е да се свържем с 1,5 милиона души директно (например ако кажем за това на приятелите си) или индиректно (чрез масмедиите - чpез информация за инициативата пусната в телевизии, радиа, вестници, списания, уеб портали и т.н.) Реално погледнато тази цифра може да бъде многократно превишена, тъй като е лесно да се изпрати съобщение до тези инстанции, а само телевизиите имат многокpатно по-голяма аудитоpия. Разбира се тази цел е планирана, а не гарантирана. Подобно на някои маркетинг кампании (например по пощата), които в най-лошият случай получават 1% отговор за усилията си (а иначе ваpиpа между 1-5%), очакваме ако достигнем до 1,5 милиона души, това да генерира 1% реални приноси или 15 000 нови статии. Важно е пъpвоначалният контакт и инфоpмацията да достигнат до максимално много хоpа, тъй като отговоpът ще е малка част от тези хоpа. Желателно е съобщението да е изпpатено диpектно до потенциалните потpебители. Веpоятно ще се получи по-голям дял отговоpили по този начин.

Видове групи[редактиране на кода]

Аудиторията или потенциалните хора до които искаме да се свържем с информацията за тази инициатива можем да ги разделим условно на 4 групи:

 1. регистрирани, но неактивни - хора, които са се регистрирали в Българската Уикипедия, но понастоящем не са активни в нея. Този сегмент представляват около 103 000 от регистрираните потребители в Българската Уикипедия
 2. нови потребители - хора, които никога не са се регистрирали или редактирали в Българската Уикипедия
 3. настоящи уикипедианци - хора, които в момента редактират Българската Уикипедия активно, те са 748 по данни от последните 30 дни, тази цифра включва само регистрираните уикипедианци
 4. нерегистрирани - тази част от потенциалните уикипедианци, които не са част от регистрираните неактивни уикипедианци по-горе, но може да са част от активните уикипедианци. По-големят дял от тях са обаче тези, които никога не са се регистрирали или не са редактирали Българската Уикипедия. (справка българите са общо около 9 милиона в България и по целия свят, а в Уикипедия имаме 319 810 регистрирани потребители.

Тематиката се отнася до съдържанието или по-скоро до липсата на такова, което желаем да развием.

Цели области, портали и проекти в Уикипедия[редактиране на кода]

Ето някои области в които се забелязва липса в Българската Уикипедия:

 1. Икономика
 2. Право
 3. Бизнес
 4. Уикиновини
 5. Уикиверситет също очаква вашата инициатива, за да излезе най-после от бета версия

Можем да направим отделни съобщения, които да изпращаме до по-широката общественост, които разглеждат специфична тематика, която липса тук, в зависимост от това с кого се свързваме. Например, ако пишем съобщение в група Физика във Фейсбук можем да наблегнем на статиите от раздел физика, които липсват и така да стимулираме хората в тази група интересуващи се от тази област да ги създадат.

В Българската Уикипедия са създадени множество портали и проекти. В много от тях има секции за все още несъздадени статии, например проекта Уикипедия:Химия. За всички проекти вижте Категория:Проекти в Уикипедия, а за всички портали: Категория:Портали в Уикипедия.

Отделни липсващи статии[редактиране на кода]

Също могат да се включват отделни ненаправени статии в съобщението с директна връзка към тях например:

Списъци с несъздадени статии[редактиране на кода]

В Българската Уикипедия има създадени много списъци на всякаква тематика, в много от тях има все още много несъздадени статии. За всички списъци в БГ Уикипедия вижте Категория:Списъци.

Статии с червени препратки[редактиране на кода]

Понякога е подходящо да се даде връзката към дадена статия, където има червени препратки на сходни теми за развиване, например:

 • http://bg.wikipedia.org/wiki/България (България), например на страницата на България има червени препратки към все още несъздадени статии.
 • http://bg.wikipedia.org/wiki/Списък на градовете в Китай (Списък на градовете в Китай), в даден списък на определена тематика се вижда бързо, кои са липсващите статии.

Шаблони с червени препратки[редактиране на кода]

Често шаблоните съдържат много червени препратки и са добър изходен пункт за създаване на сходни статии и за изпращане до аудитория, която се интересува от специфична тема с цел да я развие.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Шаблон:Образование в София (Шаблон:Образование в София)

http://bg.wikipedia.org/wiki/Шаблон:Анатомия на човека (Шаблон:Анатомия на човека)

За всички шаблони в Българската Уикипедия вижте Категория:Шаблони.

Генериране на червени препратки (несъздадени статии)[редактиране на кода]

 • липсващи статии - чрез този инструмент можете да генерирате червени препратки (статии, които още не са създадени) по категорията в която са категоризирани статиите съдържащи червените препратки и да създадете тези от които се интересувате. За списък с вече генерирани статии с този инструмент вижте Уикипедия:1 нова статия/Липсващи статии по категория.

Примерно събщение до обществеността[редактиране на кода]

За примерно съобщение до обществеността (социални мрежи, медии, институции, други).

Примерни заглавия[редактиране на кода]

 1. Българоезичната Уикипедия с нова инициатива: 1 нова статия!
 2. Можете ли да напишете 5 изречения в Българската Уикипедия между <дата> и <дата> на <месец>?
 3. За 4 минути може да се роди нещо ново. Що е то?
 4. БГ Уикипедията поема инициативата с проект 1 нова статия!

Много кратко съобщение[редактиране на кода]

Инициатива 1 нова статия в БГ Уикипедия (www.bg.wikipedia.org) между <дата> и <дата> <месец>! Поканени сте!

Кратка дължина на съобщението[редактиране на кода]

Българската Уикипедия (www.bg.wikipedia.org) стартира нова инициатива 1 нова статия, за запълване празнините в уикипедията между <дата> и <дата> на <месец>, <година>. Целта е масово да се създадат много нови статии за кратък период от време. За бърз преглед на липсващите статии в Уикипедия вижте: http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Идеи за статии и http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Желани страници (махнете кода nowiki преди публикуване извън БГ Уикипедия)

Средна дължина на съобщението[редактиране на кода]

Група редактори от Българската Уикипедия (www.bg.wikipedia.org) стартира инициативата „1 Нова статия“. Целта на проекта е да се привлекат редактори, нови, настоящи и минали и всеки да напише или да започне по 1 нова статия, като по този начин създадем липсващите статии и запълним празнотите в БГ Уикипедия. Статията не е нужно да е дълга, но е препоръчително да е изчерпателна. В Българската Уикипедия се приемат и статии мъничета от по 5-6 изречения, поставящи основите за разширяване до пълноценна статия. Информацията в статията трябва да е достоверна [1] и подкрепена с източници.[2] Не е нужно дори да се регистрирате, все пак това е силно препоръчително. Задължително условие е статиите да са написани на кирилица, статии на шльокавица ще бъдат изтрити. Ако за пръв път редактирате в Уикипедия може да намерите полезна информация тук Вашата първа статия За бърз преглед на липсващите статии в Уикипедия вижте:Идеи за статии и Желани страници

Инициативата „1 Нова статия“ ще се проведе от <дата> до <дата> <месец>!

Голяма дължина на съобщението[редактиране на кода]

Общественост за връзка[редактиране на кода]

Отбелязване с кои общестественни структури сме се свързали, за да се избегне неколкократно свързване с едни и същи организации. Можем също да споменаваме потенциално достигнатата аудитория, например: Съобщение в група във Фейсбук с 500 потребители или съобщение до вестник с тираж от 40 000 бройки.

Идеи[редактиране на кода]

Идеи за разпространение на инициативата в Уикипедия

 1. Запишете се в този проект под Участници
 2. Сложете шаблон 1 нова статия на потребителската си страница
 3. Да пишем лично съобщение или имейл на регистрираните потребители (в момента се обсъжда възможността за помощ на бот Уикипедия:Задачи за ботове#Съобщение на беседата на регистрирани уикипедианци)
 4. Банер в Уикипедия показващ се на всяка страница

Идеи за разпространяване на инициативата извън Уикипедия

 1. Кажете за инициативата на приятели, роднини, колеги, групи по интереси и организации в които членувате. Ако имате контакти по различни медии можете да им изпратите съобщение директно и да ги помолите да пуснат информация за инициативата.
 2. Категория:Български медии (Телевизии, радиа, списания, вестници, сайтове)
 3. Категория:Министерства в България (с приоритет до това на Културата)
 4. Категория:Библиотеки в България
 5. Българска академия на науките
 6. Привличане на студенти: съобщения на информационни табла, във форуми. Съдействие от студентските съвети - напр. съобщение по студентско радио и др.
 7. Фейсбук, Линкдин, Туитър, други социални и професионални мрежи
 8. Чат
 9. Среща/мероприятие, което да популяризира инициативата
 10. Разпространение на листовки/брошури с информация за събитието
 11. Уеб банер
 12. Видео/аудио клип пускан някъде из идеите споменати тук
 13. Реклама
 14. Посещение/участие на организирана обществена проява с представителство от Българската Уикипедия като панаир, събор, експозиция, културно насочена проява в музей, ателие, библиотека
 15. Лекция
 16. Създаване на канал на БГ Уикипедия в Ю Туб или Вибокс7 или качване на отделни клипчета първоначално за тази и други инициативи

Комуникация[редактиране на кода]

Дата на контакта Име на структурата Подпис Потенциална аудитория Начин на контакт Резултати
Примерна дата, например 5 януари 2012 г. Например, БНТ Подпис на уикипедианеца свързал се със структурата Например 500 000 Например Електронна поща Например, Изпратено запитване-имейл, все още няма отговор.
Примерна дата 2, 17 януари 2012 г. Например, БГ Радио Подпис на уикипедианката свързала се със структурата Например 100 000 Например Телефон Например, Ще съобщят за инициативата в сутрешния блок на 1 март 2012 г.
8 януари 2012 г. БНТ 1 --Ванка5 18:01, 8 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 300 000[1] Електронна поща до news@bnt.bg, ssimova@bnt.bg Информирани за инициативата. (подробности)
10 януари 2012 г. Би Ти Ви --Ванка5 04:12, 10 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 1 000 000 - 1 500 000[2] Електронна поща до news@btv.bg Информирани за инициативата (подробности)
11 януари 2012 г. Нова телевизия --Ванка5 06:22, 11 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 172 000 - 889 000[3] Eлектронна поща до kalendar@ntv.bg, pr@ntv.bg Информирани за инициативата (подробности)
12 януари 2012 г. Българско национално радио --Ванка5 07:49, 12 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 240 000 - 800 000[4] Електронна поща до gendirector@bnr.bg, radovanov@bnr.bg, Lalosheva_v@bnr.bg Информирани за инициативата (подробности)
13 януари 2012 г. БГ Радио --Ванка5 05:18, 13 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 1 000 000+[5] Електронна поща до office@bgradio.net Информирани за инициативата (подробности)
20 януари 2012 г. Вестник „Труд“ --Ванка5 06:27, 20 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 70 000 - 100 000[6] Електронна поща до reporteri@trud.bg, vstoinev@trud.bg, HKosev@trud.bg, npetrov@trud.bg,

svaglenov@vgb.bg

Информирани за инициативата (подробности)
24 януари 2012 г. Вестник „24 часа“ --Ванка5 15:16, 24 януари 2012 (UTC)Reply[отговор] 60 000 - 70 000[7] Електронна поща до svaglenov@vgb.bg, 24inter@24chasa.bg, 24ojivlenie@24chasa.bg,
24culture@24chasa.bg
Информирани за инициативата (подробности)
4 февруари 2012 г. Вестник „Дневник“ --Ванка5 15:49, 4 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор] 10 000[8] Електронна поща до velislavap@dnevnik.bg, mayas@dnevnik.bg Информирани за инициативата (подробности)
29 февруари 2012 г. Всички медии по горе --Ванка5 05:54, 29 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор] Общо от всички по-горе Електронна поща до всички адреси по-горе Напомнени за инициативата (подробности)

Отразяване[редактиране на кода]

Вижте също Уикипедия:Статии за Уикипедия

изписване показва
{{Потребителска кутия|проект 1 нова статия}}
ButtonYellow1.pngТози уикипедианец участва в проект „1 нова статия“.
{{Потребителска кутия|1 нова статия при активност}}
ButtonYellow1.pngПотребителят създава минимум по 1 нова статия ежедневно, когато е активен в Уикипедия.
 1. --Ванка5 00:49, 18 декември 2011 (UTC)Reply[отговор]
 2. --Bobi1997 21:31, 2 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор]
 3. --dako1 00:40, 5 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор]
 4. --Targovishtenec_bg 16:25, 6 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор]
 5. --Габриел*б/п 19:10, 6 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор]
 6. --CvetanPetrov1940 14:32, 29 февруари 2012 (UTC)Reply[отговор]
 7. Tourbillon Да ? 10:53, 5 март 2012 (UTC)Reply[отговор]
 8. --Радостина (беседа) 10:56, 5 март 2012 (UTC)Reply[отговор]
 9. --Ilikeliljon (беседа) 06:26, 7 март 2012 (UTC)Reply[отговор]
 10. --Иван Станкулов (беседа) 20:37, 6 август 2012 (UTC)Reply[отговор]
 11. Litexfan (беседа) 21:14, 25 януари 2013 (UTC)Reply[отговор]