Уикипедия беседа:Дневник на блокиранията

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Повторен вандализъм

Предлагам, щом някой извърши отново вандалщина, след като е изтекъл срокът на блока, да предприемем по-сериозни мерки. Например, блок за един месец (720 часа). --Борислав 03:52, 24 мар 2004 (UTC)

Определено трябва да се вземат по-сериозни мерки при повторен вандализъм. Само че 193.41.64.2 специално (последният блокиран адрес) е proxy - proxy.bgnet.bg. Какво ще правим с тях? Все пак може би не само вандала ползва това прокси. --Webkid 06:52, 24 мар 2004 (UTC)

Много е цял месец. Дори временно блокиране за 3-4 часа ще ги демотивира. Ако сме прекалено строги, ще се озлобят и ще намерят други начини, които по-трудно ще оправяме. А и наистина е жалко да блокираме невинни хора заради един вандал. Снощи Потребител:193.41.64.2 го блокирах за две седмици, но сега съжалявам, трябваше да го оставя за 7 дни. Освен това можем да защитим най-съблазнителната начална страница, а да оставим модулите: за да намери как да ги редактира, потребителят трябва да потърси, изисква усилие, което по-несериозните няма да направят. Ето някои страници за четене:

--5ko 09:00, 24 мар 2004 (UTC)

Съгласен съм да защитим началната страница. Ако някой иска да добави нещо, нека каже на Дискусионна страница. --Webkid 09:05, 24 мар 2004 (UTC)
Не знам дали сегашният вандал е друг, но виждам, че е действал веднага след изтичане на предишния блок (1 седмица). Може и да е съвпадение. Съгласен съм, 1 месец наистина е много, може би една седмица. А невинните потребители винаги могат да се регистрират и ще избегнат блока. Ето текста, който се вижда от блокиран потребител (адрес). Може да го променим, напр., с предложение за регистрация. --Борислав 13:12, 24 мар 2004 (UTC)

Пароли

Здравейте! Не ми е работа, като не-Админ да се меся, но мисля, че трябва да има по-сериозни изисквания за регистрация. Например потвърждение по емаил-а. Другото за което се сещам като допълнение(не знам вече какви права имате на http клъстера) е да се форсира HTTPS сесия при предаване на пароли - по този начин ще се избегне man-in-the-middle похвата за прихващане на пароли.....не ми се мисли какво може да стане, ако прихванат парола на Администратор:(((((. Пак повтарям - въобще не съм наясно какви правомощия имате. Поздрави и пожелания за липса на разни кракерчета. П.П. Подписването с PGP/GPG публичен ключ на статиите само след като ключа е регистриран мисля, че ще спре вандализма. Помислете по темата. --Пейо

Ами, всички споменати неща са извън нашите права. Използването на HTTPS е добра идея. Изискването на ключове обаче доста ще намали броя на потребителите. --Борислав 09:55, 8 апр 2004 (UTC)
И аз мисля, че това ще намали броя на потребителите, които въобще не са много на този етап. А и вандалите едва ли ще тръгнат да се регистрират. --Webkid 10:04, 8 апр 2004 (UTC)


Не може да се изисква повече за регистрация. Трябва да се уважава свободата и правото на другите да изберат дали да са анонимни, под какво име да се представят и всеки прави собствения си избор. Няма и чак толкова вандализъм, засега поне. Колкото до администраторите, можем единствено следните неща:
  • да защитаваме страници, да премахваме защитата и да редактираме защитени страници (засега само 2, като основното съдържание на началната страница не е защитено);
  • да изтриваме страници (те всъщност само се скриват и могат да се възстановят)
  • да блокираме (временно) нарушители и да сваляме блокировките;
  • да правим допитвания до базата данни (само с командата SELECT, нищо друго).
Всичко това не е много, а дори някой да се обърка, всичко може да се оправи от някой друг. А паролите (md5 hash) се предават през цялата сесия, виж си бисквитката. Ако трябва да се прави https, ще отнема толкова време и ресурси (около 2,5 пъти повече), че ще спре да работи. --5ko 10:07, 8 апр 2004 (UTC)

Не.... мисълта ми беше само при регистрация и идентификация. Защото бисквитките са мд5, но от регистрационната/идентификационната форма хвърчи чист текст. Но в края на краищата прави сте. Апропо... започвам да свиквам със синтаксиса и правилата. Благодаря на Борислав:) - Пейо