Уикипедия беседа:Значимост на личности от академичните среди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

БАН, висши училища[редактиране на кода]

Няколко забележки към версията [1]:

  • Разместване, така че БАН и висшите училища да имат по една точка
  • Председателите и заместник-председателите на БАН би трябвало да са действителни членове (?) - тогава е ненужно да се дублира
  • Да се махнат специфичните за България елементи
  • Директорите на издателства според мен са излишни - длъжността е чисто административна
  • Към самостоятелни звена на БАН трябва да се добавят и подобни извън структурата - примерно НИМХ, НИСИ, а в нормалните страни изобщо няма шапка като БАН
# Председателите и заместник-председателите на Българската академия на науките, ректорите и заместник-ректорите и деканите на факултути на акредитираните висши училища в България.
# Директорите на самостоятелни научни звена към БАН  национални научни академии или други изследователски институти с национално значение, деканите на факултети в акредитираните висши училища в България.
# Действителните членове (академиците) на национални научни академии Българската академия на науките. Дописните членове (член-кореспондентите) не влизат като самостоятелен критерий.
# Главните редактори на основни научни издания, директорите на издателствата на БАН и акредитираните висши училища в България.

--Спас Колев (беседа) 09:50, 14 декември 2020 (UTC)

Струва ми се необходимо да се уточни, че „действителните членове (академиците) на национални научни академии“ са от БАН (и от Селскостопанската академия, доколкото знам), а не онези измислените от т.нар. БАНИ, които обаче масово парадират като такива в пресата (а и тук махнах май на двама такива титлите). --Randona.bg (беседа) 13:50, 14 декември 2020 (UTC)
Да, очевидно. Може да преведем и реферираме дефиницията от en:National academy. --Спас Колев (беседа) 14:09, 14 декември 2020 (UTC)
Аз си мислех, че идеята е да ориентираме правилата главно към български личности от академичните среди, за да може критериите за тях да са адаптирани към българската Уикипедия. Ако махнем специфичните за България елементи, нещата се усложняват, защото може да почнем да пишем статии за заместник-ректорите на факултети в монголските университети. --ikonact (беседа) 14:18, 14 декември 2020 (UTC)
Досега правилата за значимост винаги са били универсални и не виждам защо трябва да се отклоняваме от това. Монголските заместник-ректори с нищо не са по-лоши (предполагам :-)) от монголските професионални футболисти. --Спас Колев (беседа) 13:11, 15 декември 2020 (UTC)