Уикипедия беседа:Статии за населените места в България/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Статиите за села с повтарящи се имена, като например Александрово и Ново Село, не е ли по-добре да се разделят на отделни статии (8 за Александрово и 5 за Ново Село), като всяка от тях се казва например Александрово, Великотърновска област, Александрово, Шуменска област и т.н.? --Горан 16:51, 20 юни 2004 (UTC)

Вече го обсъждахме - докато нямаме много обемно съдържание, решихме да са на една статия. Самото Александрово, понеже над 4 шаблона не работеха от една страница, а и си е доста за една статия, го разделихме на две. Когато напишем съдържателен текст за всяко селище, примерно уики-текста да надмине 32 кБ, ще ги разделим. --5ko | Беседа 16:59, 20 юни 2004 (UTC)
Ясно, мерси усмивка --Горан 17:41, 20 юни 2004 (UTC)

Кметовете

Днес случайно погледнах страницата и видях външните страници с кметовете. Това е чудесно! Кога ще ги вмъкнем? --Борислав 20:08, 8 авг 2004 (UTC)

Първо, имаш ли техническата възможност да напишеш скрипт, който да ги въведе? Второ, трябва да решим дали имената на кметовете ще сочат към статия или ще бъдат прост текст (т.е. дали ще е Кирил Каракирилов или просто Кирил Каракирилов). --Webkid 20:17, 8 авг 2004 (UTC)
Ами, да, техниката е пред мен. Дори сега щракам по една част от нея усмивка. А за имената - предлагам да са просто текст. --Борислав 20:21, 8 авг 2004 (UTC)
Ами то има смисъл да не са препратки ако затруднява Уикипедия... от тази гледна точка може би е по-добре да не са препратки. --Webkid 20:33, 8 авг 2004 (UTC)
Да, и аз предпочитам да са само текст, ако някой иска да пише статия, ще си сложи препратка. --5ko | Беседа 22:05, 8 авг 2004 (UTC)
Днес реших да се заема с кметовете. Успях да измъкна нужната ни информация и създадох една база от данни (CSV). Ползвах данните от [1], но там има доста грешки в имената на партиите. При доста от тях липсва малко от края и това трябва да се оправя ръчно. Сега ще създам една страница със списък на всички партии, за да видите за какво говоря. Пък и трябва да решим как точно се казват някои от партиите/коалициите, щото ми е малко мътно. --Борислав 14:51, 31 авг 2004 (UTC)
Ето списък на всички партии, коалиции и още каквито има. Взех ги от [2]. --Борислав Б 15:52, 29 сеп 2004 (UTC)

Сайт

Вижте какво намерих: http://www.citypopulation.de/Bulgaria.html. Може да ни е доста полезен този сайт. усмивка --Webkid 21:07, 8 авг 2004 (UTC)

МПС-код за Бургаска област

Видях две статии за села в бургаска област, където МПС-кодът беше посочен като "Е". Но кодът за Бургас е "А"! Не би ли трябвало някой да поправи това? --Megara 13:29, 28 авг 2004 (UTC)

Кои са те? --Борислав 13:50, 28 авг 2004 (UTC)
Трябва да са объркани в базата от данни. Странно! --Борислав 14:07, 28 авг 2004 (UTC)
Вярно, всички населени места в Бургаска област са с объркан МПС-код, грешката е моя. Ще пуснем един бот да ги оправи. --5ko | Беседа 09:49, 29 авг 2004 (UTC)

Коментираните заглавия

По мои наблюдения всеки новодошъл, който иска да добави материал в статиите, има проблеми с коментираните заглавия. Затова предлагам да ги махнем, за да улесним новите потребители. По този начин навсякъде ще се появи и препратката [редактиране], която представлява визитната картичка на енциклопедията. --Борислав Б 20:45, 26 сеп 2004 (UTC)

Съгласен съм с теб. Това ще подтикне хора, които само разглеждат, да добавят това, което знаят. --5ko | Беседа 20:58, 26 сеп 2004 (UTC)
И все пак, може би е добре да покажем само някои от заглавията, за които със сигурност ще има данни, примерно История, география, редовни събития и др., а други да оставим така - например в някои села може да няма театри. --5ko | Беседа 05:50, 27 сеп 2004 (UTC)
Да, прав си. --Борислав Б 05:54, 27 сеп 2004 (UTC)

С решение на Министерския съвет 695/обн.6.11.2007 г. е създадено ново населено място - с.Дебелец (20599), общ.Дългопол, обл.Варна. То е приемник на заличеното през 1976 г. населено място със същото име. Потребител: Анатолий

Надморска височина

Има няколко населени места с надморска височона 0 м, които обаче не са до морето: Койнаре, Криводол, Бойчиновци, Грамада, Долни Чифлик, Болярово, Свищов, Манастирище, Илевци, Обединение (село), Черково, Соколец, Климаш, Бояна (село), Червенци, Гайтанци, Болтата, Врабците. --Борислав Б 10:09, 13 ное 2004 (UTC)

източник

Информация за населените места в над 40 общини може да се вземе от ТУК

Проблем село Момина църква

Момина църква

Има някакъв проблем със страничката на село Момина църква, не се зарежда всичко и не може да се редактира. Освен това, няма въвведена карта, но тъй като по комунистическо време селото се е наричало Желязково, може да бъде използвана картата http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/5/51/Karta_Zhelyazkovo.png . Някой може ли да помогне с качването на тази карта? --Предният неподписан коментар е направен от Predavatel (беседа • приноси) .

Благодаря, добавих картата. Вероятно проблемът с редактирането е бил временен, или имате нов, по-различен браузър. Ползвайте препратките от други страници или направо от категорията. --Петко 14:57, 2 март 2006 (UTC)

Население по настоящ и/или постоянен адрес?

Тук моля за обсъждане кои данни да ги включваме в статиите за населените места.

В публикациите на http://www.grao.bg/ форматът е следният:

---------------------------------------------------------------
|                         | Постоянен |  Настоящ  |Постоянен и|
|     Населено място      |   адрес   |   адрес   |наст.адрес |
|                         |    общо   |    общо   |в същото НМ|
---------------------------------------------------------------
|С.ДОСИТЕЕВО              |        314|        351|        300| 
|С.ДРИПЧЕВО               |         67|         65|         64|
  • "Постоянен адрес" е населението по местоживеене, както е отбелязано по паспорт/лична карта (някои от жителите са в други градове или в чужбина).
  • "Настоящ адрес" са данни към момента на отчета (има добавени жители), примерно в големите градове има студенти, които обаче ваканциите се прибират, или подобни.
  • "Постоянен и настоящ адрес" са само постоянните, хем по адресна регистрация, хем са си наистина там към момента на отчета.
    • В примера за село Доситеево, от 314 Доситеевци 14 са временно другаде, а (също временно) има 51 другоселци/граждани.
  • В тези таблици са посочени само селищата, в които има поне един жител по постоянен адрес (дори и да не е там) или по настоящ адрес (дори да е от другаде), тоест в момента в някои от статиите ни има отбелязани 0 жители.

Ползвали сме и трите колонки. В първите няколко месеца бяхме взели третата, обаче се сетихме, че така много хора липсват, и че най-важна е колонката "Постоянен адрес". Така е в момента, като последните въведени данни са от септември 2005. Наскоро се появи потребител (Беседа:Варна#Население, Потребител беседа:195.138.138.140#Промяната), който смята, че трябва да се ползват данните по настоящ адрес, и е въвел на няколко места.

Аз продължавам да смятам, че би трябало да ползваме колонката "Постоянен адрес", защото е по-стабилна във времето, докато тази по "настоящ" може да даде грешна представа за демографията (примерно има твърдения, че Варна надминава 500000 през лятото).

Следващите данни трябва да излязат след около три седмици (средата на март), така че ако има добри причини да се ползват данните по настоящ адрес, ще ги сменя. Моля за коментари. --Петко 08:31, 27 февруари 2006 (UTC)

Новите данни бяха публикувани тази вечер (и Пловдив пак е преди Варна, Русе преди Стара Загора). Имаме готовност почти веднага да актуализираме статиите - само трябва да се разберем за броя жители постоянен ли, настоящ ли адрес да ползваме. Обосновете мнения, иначе ще ги направя както са си сега. --Петко 17:13, 15 март 2006 (UTC)
Според мен трябва да бъде този, който официално се пише в статистиките за населението на града, селата и така нататъка. Незнам, кой точно е, но това лесно може да бъде разучено. --Ванка5 04:45, 16 март 2006 (UTC)
  • Броят на жителите с постоянният адрес, достатъчно добре характеризира размерите на населеното място и дори икономически показатели. Както се посочва е и относително неизменна величина за кратки срокове. Ако посочваме настоящ адрес, поради динамиката се рискува информацията да е вечно неактуална и обвързана с датата на последната промяна. Чудех се дали да не се посочват и двете или пък да се дава нещо като +/- разлика, като тази разлика да се определя от дела на настоящия адрес минус дела на постоянния адрес за да се отчита посоката на миграция, но може би става много претрупано и излишно.--BloodIce 11:57, 16 март 2006 (UTC)
  • Аз също съм за постоянния адрес. Мога да разбера част от мотивите на анонимния потребител, но не е казал основния - регионална гордост, човека е с варненско IP и съгласно основния принцип на стъкмистиката избира по-привлекателното число. Вместо да се фокусираме върху първи-втори-трети (Варна срещу Пловдив, Русе срещу Стара Загора и др.), е по-добре да изложим по-полезни факти. Например можем освен актуализация на последния брой жители да добавяме стойността в таблица. Такава таблица би помогнала да се види динамиката на населението. Това съгласно У:НГТ би дало фактите и би оставило читателя сам да си екстраполира дали/кога един град ще е по-голям от друг. -- Златко ± (беседа) 08:37, 17 март 2006 (UTC)
    • Да се оставят предишни броеве на населението ли? Не зная доколко това е действително полезно, а доста ще претрупа нещата. Иначе имаме една не много поддържана страница Списък на градовете в България по прираст на населението, където може да се направи справка за динамичността (трябва да се актуализира и да се подобри). --Петко 10:56, 17 март 2006 (UTC)
      Нямам предвид от всяко тримесечие, но например колко хора знаят, че София е била малко градче след Освобождението, а Пловдив и Варна са били по-големи. Таблица примерно от пет реда и две-три колони едва ли ще претрупа много страницата, а може да даде информацията с различни стъпки (5 стойности през 1 и 10 години примерно, плюс евентуално други исторически източници). -- Златко ± (беседа) 11:12, 17 март 2006 (UTC)
      • Ясно. Това е много хубава идея, такава табличка трябва да стои на видно място в самата статия, не само в шаблончето, което тези дни ще актуализирам. Такива данни има вече на няколко места (Русе, Ст.З., май като текст, без таблички). Може да се отделят в раздели. Единствено не знам дали и къде има данни за други градове, които да можем да проверим и ползваме, от Освобождението насам (че и преди), но сигурно може да се намери - примерно по градските исторически музеи. Дали няма някъде данните от минали преброявания? --Петко 14:23, 17 март 2006 (UTC)
Споделям мнението за излагане на пълната информация. Едва ли един ред повече би обременило съзнанието на читателите. Вижте как би изглеждала всяка статия с информация за население по постоянен и по настоящ адрес. --WebkidБеседа 11:14, 18 март 2006 (UTC)
Така сигурно е най-добре - да ги има и двете цифри. Направих промени в Шаблон:Село 3 : вижте как изглежда на статията Ръжево. (За да заема по-малко място, ще се показва настоящ/постоянен, подчертано, като се мине с мишката отгоре, ще се показва допълнителният текст.) --Петко 12:05, 18 март 2006 (UTC)
Добре, ама дали при всички браузъри ще се изписва в статусбара това заглавие? Примерно как стои въпроса с IE 5.0? --WebkidБеседа 12:16, 18 март 2006 (UTC)
Не е в statusbar (лента за състоянието, долу), ами в "tooltip", помощна кутийка до курсора на мишката. Ако не се лъжа, всички браузъри го показват, но не пречи да сложим една препратка към по-подробно описание в Портала за нас.места. Само ми се иска датата все пак да се вижда, при отпечатване е полезно, или поне годината. --Петко 12:24, 18 март 2006 (UTC)
Прав си наистина, освен в статусбара се показва и в този тултип. Ами така както е на Ръжево е добре, струва ми се. --WebkidБеседа 12:44, 18 март 2006 (UTC)

Струва ми се, че ще е добре всичко това (от Уикипедия:Статии за населените места в България и беседата ѝ) да се премести на страниците на проекта, защото в крайна сметка е проект; и двете стр са за едно и също; отдавна си мисля, че тази стр не би трябвало да е в кат:Уикипедия. --V111P 05:48, 16 юли 2006 (UTC)

По-скоро обратното, ако е излишна, другата страничка да се #пренасочи насам. Тази има историческо значение и емоционална ценност, поне за по-отдавнашните редактори (поне за един:-)). --Петко 08:37, 16 юли 2006 (UTC)
Не е задължително, но по принцип имената на проектите не включват "Статии за". Ако искаме да преместим тази ще трябва другите да се изтрият. Засега ще ги направя на препратки. --V111P 05:59, 25 юли 2006 (UTC)
Дали не можем направо да изтрием /Липсващи села, /Невъведени карти и /Липсващи карти с червени точки за да ги махнем от категориите? --V111P 06:28, 25 юли 2006 (UTC)
Петко, ако нямаш нищо против ще направя /Невъведени карти и /Липсващи карти с червени точки на пренасочващи направо към Картинка:Karta_bg_shablon.png. На главната стр на този проект също ще има връзка към автоматичния списък. Липсващи села - възможно ли е да има такива? Какви са тези червени препратки на Липсващи ПК и тел кодове? Виждам някой квартали май. Искам да направя /Липсващи села на препратка към тази беседа, а на главната стр. на проекта да пише "Ако не можете да намерите някое село - пишете на беседата на тази стр." --V111P 23:37, 16 август 2006 (UTC)
Давай. И на мен отдавна ми се ще тези страници по-добре да се организират. (Сега виждам, че си ме питал и преди, извинявам се, че не съм забелязал). Относно "статии за...", предпочитам така, но това е мое предпочитание -- ако повече други държат да е само "населени", добре. --Петко 23:57, 16 август 2006 (UTC)

Карта позиция

(Тази секция е копирана от Уикипедия беседа:Населени места в България, която вече пренасочва насам --V111P 05:59, 25 юли 2006 (UTC))

Напълно работоспособен ли е Шаблон:Карта позиция и какво стана с предложената от Петко възможност за интегриране на координатите между двата шаблона, питам като неучастник в проекта?--Phips 17:17, 3 юли 2006 (UTC)

Наполовина, зарязан е насред път, защото както правилно отбеляза Петко - картата е крива :(. Ако събера търпение (някой ден, в светлото бъдеще) може да изпедепцам дори математика за работа с крива карта. С подходяща карта или с напасване „на око“, може и да върши работа за другите страни (Мико го ползва един-два пъти за Македония). -- Златко ± (беседа) 18:46, 3 юли 2006 (UTC)
Мисли да го ползва още - но просто самата идея за трансформирането на минути и секунди в десетични го възпира усмивка--Мико Ставрев 20:00, 3 юли 2006 (UTC)
Нещо такова дали няма да помогне? --Спас Колев 07:06, 4 юли 2006 (UTC)
Мико, направих ти една микро-елка: ползвай {{ГК2|градус|мин}} или {{ГК2|градус|мин|сек}} примерно Г.дължина на Видин: Шаблон:ГК2. Виж и Шаблон беседа:ГК. --Петко 09:19, 16 юли 2006 (UTC)

Задача за проекта: Не е ясно от къде са взети числата, по общини ли е, по градове ли е. "изчисление"-то за 2005 трябва да се замени с резултатите от преброяванията. Може да се пита автора откъде е взел числата. --V111P 22:24, 1 септември 2006 (UTC)