Уикипедия беседа:Сътрудничество/Софийски зоопарк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Зелена морска котка[редактиране на кода]

Пренасям забележката на Спас от основната страница.

Този вид е разделен на 6 нови - трябва да се види кои подвидове ни интересуват, за да се преведат точните статии. За да е по-объркано, типовият вид на рода е C. aethiops, но основното име на разните езици обикновено се използва за C. sabaeus, а C. aethiops изглежда трябва да стане „етиопска зелена морска котка“.

Имам и отговор на този въпрос по имейл от Учебния център:

Класификацията на маймуните наистина е истинска каша. Някои приемат изброените видове за отделни видове, други за подвидове. В най-новата преводна книга за животни на български, видът Chlorocebus aethiops се превежда като Зелена морска котка (Зелен гвенон, Верветка), но това може да важи със същата сила и за другия вид (подвид). Наистина може би е най-подходящо C. aethiops да бъде Етиопска зелена морска котка (не че другите не се срещат в Етиопия), а вида C. sabaeus - на всички езици се превежда зелена маймуна, но ако ще заложим на географското разпространение, превода който предлагате ( Западна гриветка, зелена морска котка) е ОК.

Заедно с него получих и списъка на хищниците, който ще уикифицирам и сложа. Спири ··· - - - ··· 13:51, 6 януари 2012 (UTC)

Памукоглав тамарин[редактиране на кода]

Подобен проблем с класификацията има и при Памукоглавия тамарин. Семейството към, което е причислен вида е Капуцинови като в статията за семейството е обяснена и промяната в таксономията на няколко таксона от маймуните в Новия свят. Проблемът е, че в английската статия е възприета вероятно старата класификация и видът е отделен в семейство Callitrichidae, което пък в нашата статия Капуцинови е преместено като подсемейство. Да ти бръмне главата направо. :-) Благодаря за нанесените корекции в тамарина, ще добавя още превод от ен, но сутринта нямах време. --Izvora 13:58, 6 януари 2012 (UTC)

Ако е различен казусът, да го отделим в нова тема за по-лесно проследяване? Спири ··· - - - ··· 14:07, 6 януари 2012 (UTC)

Блатен рис[редактиране на кода]

Незнам дали е фотогенично котето в зоопарка и дали няма да е прекалено нахално, но категорията в Комънс е твърде бедна. Явно не е толова известен вида като други котаци и има твърде малък избор от подходящи снимки. --Izvora 19:31, 6 януари 2012 (UTC)

Никак даже няма да е нахално. :) Да се поразчистят малко облаците и в някой слънчев ден ще отида да го снимам това маце. :) Спири ··· - - - ··· 19:40, 6 януари 2012 (UTC)
Доколкото разбрах въпросното коте много мразело да го снимат. Явно затова няма много снимки. --Сале 18:48, 12 януари 2012 (UTC)
Хахаха. Това ми хареса. Между другото и малките маймунки имат недостатъчно добри снимки. Предполагам, че при тях проблема е, че са изключително игриви и енергични и не се оставят да бъдат фокусирани. --Izvora 19:00, 12 януари 2012 (UTC)
Голяма част от проблема е, че не е никак добра идея да се използва светказица когато се снимат животинки. --Сале 19:50, 12 януари 2012 (UTC)
Преди няколко дни от зоопарка ми изпратиха снимки на котето, но чак днес намерих малко време да помисля как точно да ги качвам. Както споделиха и на уикисрещата на 15.1., проблемът при тях е, че не могат активно да редактират Уикипедия, понеже имат много работа при животните и с посетители. Затова съм поела ангажимента да качвам снимките им, но за да не е от мое име, предвид авторството, разкрих нова сметка commons:User:EERC Sofia Zoo. Сега, конкретно за блатното коте :) , снимките са File:Felis-chaus-Sofia-Zoo-20120125.jpg и File:Felis-chaus-Sofia-Zoo-20120125-cropped.jpg. Ако ви харесват повече от сега съществуващите, сменете ги. Спири ··· - - - ··· 10:30, 29 януари 2012 (UTC)
Я, какво охранено пухкаво коте. Веднага си застана на мястото. :-) --Izvora 10:57, 29 януари 2012 (UTC)

Джуджевидна мармозетка[редактиране на кода]

Явно с всички маймуни ще имаме праблем при класификацията. Тази е поредната. Оказа се, че сме имали статия вече за нея под името Мармозетка джудже. Това обаче е най-малкия проблем. В ен е отделена в монотипен род Cebuella с името Cebuella pygmaea. В нашата статия Капуцинови е наречена Callithrix pygmaea представител на голям род Callithrix. Таксокутията в момента се получи някакъв хибрид между двете. --Izvora 18:57, 8 януари 2012 (UTC)

Поправих таксономията според Mammal Species of the World (3rd ed.). Струва ми се, че в ен класификацията е объркана. Макар да сочат същия източник, то таксономията на вида не е съобразена с него, а са дръпнали стъпка нагоре подрода в род. --Izvora 19:34, 8 януари 2012 (UTC)

Среща в Зоопарка - 12 януари[редактиране на кода]

Предложение за среща в Учебния център на Зоопарка - 12 януари, 15 часа. Входът е този откъм Симеоновско шосе. Ще обсъждаме QR стикерите, информационните табели, статиите за животните и проблемите с класификациите, възможности за финансиране на сътрудничеството. Спири ··· - - - ··· 08:01, 10 януари 2012 (UTC)

Гривесто бодливо свинче[редактиране на кода]

Тук проблемна се оказва информацията за периода на бременността. В ен пише, че е 66 дни, но липсват източници, а в ру е 110-115 дни, но пък там съвсем са се омотали с разпространението на вида и ми се струва, че информацията касае и други представители от рода. В различни източници из нета срещам 112 дни (средно 107-112). Предвид факта, че плацентата е доста добре устроена при гризачите, те имат и кратка бременност. Гривестите бодливи свинчета обаче раждат добре развити малки, които скоро стават самостоятелни и би следвало да ги износват малко повече. Така, че съм склонен да приема 112 дни и като източник ще приложа линк от статията за вида от зоопарка в Хонолулу. --Izvora 05:22, 12 януари 2012 (UTC)

Според Collins Field Guide. Mammals of Africa, incl. Madagascar. T. Haltenorth, H. Diller, 1980 бремеността трае 7-8 седмици. Спири ··· - - - ··· 15:05, 12 януари 2012 (UTC)

Носато мече[редактиране на кода]

Сигурно ли е, че видът Nasua nasua се казва Носато мече. Според класификацията в статията Енотови се нарича Южноамериканско коати. Струва ми се, че носато мече е общо име, с което се наричат всички дългоноси мечета т.е. няколкото вида коати.--Izvora 17:04, 14 януари 2012 (UTC)

Мантиест или Мантиев павиан[редактиране на кода]

Има ли начин да проверим в „Бозайници“ на Г. Марков, как се казва тоя шебек - мантиев или мантиест павиан. Гледам според списъка на Александър е даден като мантиев. Нямам възможност за момента да погледна във въпросното издание. Впрочем и друг източник би свършил работа. BloodIce 11:58, 22 февруари 2012 (UTC)

Макак резус[редактиране на кода]

Каква е „продължителността на бременността и броя малки. Това е детайл, но е хубаво да го имаме. Предпочитам да има и един български източник :-). BloodIce 16:50, 21 февруари 2012 (UTC)“

  • Това е част от разговор на моята беседа. Прехвърлям го тук, защото предполагам отговора ще е по-бърз. --Izvora 13:50, 22 февруари 2012 (UTC)

Лого, шаблон или нещо друго[редактиране на кода]

Проектът не е обявен на видно място в Уикипедия. Поради това мисля, че е нужно да се постави все пак някакъв знак. Идеята ми бе да бъде шаблон в горния десен ъгъл на статията към видовете от списъка на зоопарка, но други мотиви ме накараха да се разколебая. Моля за идеи по какъв начин да маркираме статиите от проекта, има ли въобще нужда от това или има други идеи да маркираме хайванчетата от проекта. --Izvora (беседа) 17:44, 7 март 2012 (UTC)

Честно казано, аз не съм фен на маркирането на статии, създадени по проекти, с шаблони в статиите или на беседите им -- практика, която в други проекти и езикови версии е особено любима. Не казвам, че е лошо да се поддържа статистика кои са новите статии, създадени в рамките на проекта, а само че това е редно да се отразява само на страницата тук. Може да се използва например в графата "Забележки". Спири ··· - - - ··· 12:50, 19 март 2012 (UTC)

Размер[редактиране на кода]

Направих една табличка с размерите (по У:1000 - без меп и коментари, с коефициент 1.1). --Спас Колев (беседа) 12:54, 20 март 2012 (UTC)

Супер. По рибите има още за добавяне, а още не са пратили и земноводните. Нали могат да се добавят лесно после? Спири ··· - - - ··· 13:05, 20 март 2012 (UTC)
Страхотна работа, браво за труда! Само, че защо коефициент 1.1, мисля че кръгла 1-ца е за предпочитане. Все пак, оценяваме само големината в символи. BloodIce (беседа) 13:12, 20 март 2012 (UTC)
Защото използвах готов код. :-D Сега ще актуализирам без коефициента. --Спас Колев (беседа) 14:34, 21 март 2012 (UTC)
Поправка: Всъщност коефициентът се използва само за определяне на класа (където границите така и така са произволни - така поне е съвместим с У:1000), размерите са чисти. --Спас Колев (беседа) 14:43, 21 март 2012 (UTC)
Ми супер, то и аз можех да сравня няколко статии преди да пиша, но видиш кво става. Не пречи класовете да са по другия проект. Браво, че се захващаш и по подръжката му от време на време (май няма нужда всеки ден, но може би един път седмично или дори месечно). BloodIce (беседа) 15:26, 21 март 2012 (UTC)
Могат - идеята е от време на време да се актуализира (което става доста лесно). --Спас Колев (беседа) 14:34, 21 март 2012 (UTC)

-1 от проекта[редактиране на кода]

След като се отписах от списъка в Мета може би е нужно да посоча причините, поради които го направих. Ще е нелепо да твърдя, че съм в уикипочивка, а да продължавам да съм член на активен проект. Това е по-скоро очевадната причина. Не смятам да изтъквам друга обаче. Вярвам, че и без мен проектът ще го бива. Аз обаче не искам да се поставям в определени рамки и евентуални ангажименти, които биха създали надежди у останалите участници и наблюдатели на проекта. Естествено статиите, които са ми слабост ще си ги наблюдавам и разширявам, но ще е по-скоро от интерес качеството в тях да остане на ниво. Желая успех на проекта и участниците в него! --Izvora (беседа) 18:43, 20 март 2012 (UTC)

Ами, освен да ти благодаря, поне от свое име, за съпричастността дотук. :) Спири ··· - - - ··· 11:35, 21 март 2012 (UTC)

У:ЗОО: Спечелен проект пред Фондация Уикимедия[редактиране на кода]

Ужасно ми е приятно да съобщя, че проектът "Sofia Zoo Powered by Wikimedia, с който Софийският зоопарк и участниците в сътрудничеството У:ЗОО кандидатствахме пред Фондация Уикимедия, тази нощ е бил одобрен и ще бъде финансиран. :)

Първоначалната идея за сътрудничеството, която тръгна от обсъждане в Уикипедия:Разговори през декември 2011, в крайна сметка след дискусия със служителите на Учебния център на Зоопарка и на техните възможности и потребности стигна до разписване на проект за финансиране направата на нови табели със съдържание от и QR-кодове към Уикипедия -- разход за Зоопарка, за който обаче от години не могат да се намерят пари, а има образователна цел в съзвучие с целите на Фондация Уикимедия да се разпространява свободно достъпно познание. Самата идея беше оценена положително от Комитета по грантовете и е показателно, че обсъждането трая едва 19 дни (от 19 март до 5 април), на фона на това, че по принцип решенията за тези проекти се взимат за месец, а често и повече. Тя е в унисон и с цялостната тенденция, която от няколко години се наблюдава в цял свят да бъдат привличани към Уикипедия различни културни, образователни и научни институции, а също и е отлично приложение на създадения през миналата година проект QRpedia.

С този проект България става първата страна, в която QR-кодовете ще се прилагат в зоопарк, което разширява границите и на GLAM-движението, което досега беше съсредоточено върху сътрудничества с галерии, библиотеки, архиви и музеи - факт, отчетен и от един германец, Daniel Mietchen, който ще използва нашия опит, за да говори за "Science GLAMs" на предстоящата Уикимания във Вашингтон. (Той впрочем е инициирал разговори за сътрудничество и с Природонаучния музей в София.) Не на последно място, проектът е доказателство, че могат да се печелят проекти от Фондацията и без да има локално сдружение на уикипедианци. :)

Благодаря много на всички колеги за помощта при разписването на проекта и тепърва ни чака доста работа по създаването и подобряването на статиите за животинските видове, представени в Зоопарка. Използвам възможността да поканя и други редактори с интереси в зоологията да се включат в пощенския списък и работата ни по У:ЗОО. :) Спири ··· - - - ··· 07:07, 6 април 2012 (UTC)

Зебри[редактиране на кода]

Наскоро по друг повод оправях класификацията на еквидите, че беше доста голяма кашата. Попълних живите видове и подвидове на магарета, коне и зебри според енУ. Според тази класификация Бърчеловата зебра е подвид на Равнинната. Така, че в случая равнинната зебра в списъка със статии е излишна освен ако не е представена от друг подвид различен от Бърчеловата. --ელია (беседа) 13:32, 24 април 2012 (UTC)

Видях и аз това за подвида. В списъка, който са ми пратили пишеше следното:
Зебра -- Equus quagga -- Burchell's zebra (Plains Zebra, Common Zebra)
Някак омесено е и не знам какво точно има в клетката, но не го повдигам на въпрос в момента, понеже амбицията е до 8 май да се изготвят табели на мечките, заради някакво височайшо посещение :) Ще питам. Спири ··· - - - ··· 15:28, 24 април 2012 (UTC)
В такъв случай предполагам зебрата е Равнинна, представена от подвид Бърчелова. Аз също видях голям зор докато ги оправя. Беше като пъзел при положение, че имаше и написани статии, меповете на някои бяха неточни и май се запознах повече от колкото трябва с тази материя. --ელია (беседа) 16:32, 24 април 2012 (UTC)

По принцип трябва да измислим някаква система за проследяване на тези въпроси - висящи, препратени, с получен отговор и т.н. Целият процес може да е от полза и за тях - вчера намерих едно рибе, което май е със сбъркано име при тях. --Спас Колев (беседа) 11:14, 25 април 2012 (UTC)

Пясъчна боа[редактиране на кода]

Eryx colubrinus не е Пясъчна боа. Кое е вярното, името на български или на латински? --Termininja Ginga.gif 14:36, 2 април 2013 (UTC)

Оф, предполагам че българското, но ще питам утре за по-сигурно. Гледах и аз днес, че има някаква разлика.
Готови от днес: Колумбийска дъгова боа, Обикновен дневен мадагаскарски гекон, Гекон токи, Брадати агами (това е за рода, но и за един от видовете в тоя род трябва да пиша отделно). Спири ··· - - - ··· 21:07, 4 април 2013 (UTC)
В понеделник ще ми отговори Катето, днес почиваше, а файловете й са в зоопарка. Междувременно готови: Воден варан, Китайски трионикс. Спири ··· - - - ··· 20:47, 5 април 2013 (UTC)
В момента записа за Пясъчната боа е коректен. Ако наистина от зоопарка идват българските имена, трябва редът с Eryx colubrinus да се изтрие. --Termininja Ginga.gif 10:36, 23 април 2013 (UTC)
Оф, така и не ми ми отговориха за боата (мацката, която се занимаваше с влечугите, е напуснала). Но да от Зоопарка идват бг имената. Да го направим както трябва да е вярно тук, в най-лошия случай QR кодът там ще отваря статия само на английски... (не знам вече какво да кажа, честно...) Спири ··· - - - ··· 17:54, 25 април 2013 (UTC)
Същото се отнася и за Азиатска хлебарка - ако българското е вярно, то редът с Nauphoeta cinerea трябва да се изтрие. В противен случай, ако латинските са верни - българските трябва да се изтрият. --Termininja Ginga.gif 16:26, 23 април 2013 (UTC)

27 април - откриване в Зоопарка на табелите с QR кодове към Уикипедия[редактиране на кода]

На 27 април (събота, Лазаровден) ще е празникът на Софийския зоопарк и тогава ще направим официалното откриване на табелите с QR кодове към статиите в Уикипедия за представените видове. Около 11 часа на откритата сцена ще излезем с колегите от Учебния център да кажем 2-3 думи по повода, който има желание - нека заповяда. :) (уви, още доста оставащи "червени препратки" има, но ще гледам да ги сведа до минимум...) Спири ··· - - - ··· 13:59, 22 април 2013 (UTC)

Ако е хубаво времето може да си спретнем една Уикисреща на открито след това на някоя полянка в Ловния парк. Или пък дори в самия зоопарк. --Сале (беседа) 21:20, 22 април 2013 (UTC)

Corydoras paleatus[редактиране на кода]

Corydoras paleatus го откривам като Пъстро бронирано сомче, а Мраморното сомче (Marble Catfish) е Leiarius marmoratus. --Termininja Ginga.gif 11:01, 25 април 2013 (UTC)

Африканска гугутка[редактиране на кода]

Streptopelia roseogrisea и Streptopelia risoria са синоними, но в enwiki има 2 отделни статии. --Termininja Ginga.gif 09:38, 25 април 2013 (UTC)

Не са синоними, просто едното от оживотните е одомашнен вид. Това са т.нар. скумрийки, които чуваме да гукат от някои тераси по блоковете. --Izvora 21:27, 25 април 2013 (UTC)
Ми на статиите в ен са сложени в графата синоними. --Termininja Ginga.gif 19:32, 25 април 2013 (UTC)