Уикипедия беседа:Уики обича Земята - България 2015

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Координационни подстраници
Обекти (официалният списък) • Списък (неофициалният) • КритерииНаписани статии

Уики обича Земята -- да пробваме и при нас?[редактиране на кода]

Преместено от У:Р. --10:38, 18 юни 2015 (UTC)


От 2013-та има едно състезание, стартирало в Украйна: Уики обича Земята. Миналата година общо 15 страни са се присъединили към него. Какво ще кажете да се опитаме да го направим и при нас? За повечето страни срокът на състезанието реално изтича в неделя, 31 май, но няколко страни са заявили, че ще го правят през юни. Вероятно и при нас това е щял да бъде при всички положения по-добрият вариант с оглед климатичното време. Вероятно можем да го дръпнем и с още малко - от 15 юни до 15 юли, заради възможностите, които предлага началото на отпускарския сезон. Не знам обаче с колко може да се протака.

Цел на снимките са обекти на природното наследство – снимки от национални паркове, природни паркове, защитени територии и от сорта (трябва да си съставим списък). Техническо изискване е снимките да са минимум 2 мегапиксела и да е идентифициран и описан обектът на тях. Може да са правени и в миналото, но трябва да са качени в Общомедия през срока на състезанието. Няма проблем да има лека и разумна допълнителна обработка на снимките.

Дотук преведена е (10x Лорда) стартовата страница commons:Commons:Wiki_Loves_Earth_2015/bg (ето я и на английски) и съм направила една първа итерация на страница commons:Commons:Wiki Loves Earth 2015 in Bulgaria (има за допълване още защитени територии/местности, за ориентир вижте страниците за други страни). Още няма превод на правилата: commons:Commons:Wiki Loves Earth 2015/Rules & FAQ. Трябва да се оганизират малко категории и шаблони – скучна, но неизбежда дейност. Да се реши „началната страница“ на състезанието тук или в Общомедия да е. Може да се адаптира формулярът за качване по примера на други страни. Може да се помисли за ползата от създаване на специален пощенски списък. Трябва да се избере и жури, което да избира първо за национален кръг определен брой снимки, измежду които в края на годината ще се гласува в международен мащаб. Може да се помисли за някаква награда (има още пари от микростипендиите) или да се остави този въпрос за догодина, когато ще имаме вече опит натрупан. Разбира се, това е просто идея, не е задъжително да се опитваме да я осъществяваме. Най-многото да се изпокараме :) Спири ··· - - - ··· 21:53, 28 май 2015 (UTC)

Това е търсачката на МОСВ на защитени територии, природни забележителности, резервати и паркове ако планирате да снимате в някой от тях. В Гугъл ърт също са обозначени с елхичка, макар че не са поставени съвсем точно на място. Имам заснети зимни снимки на защитена местност и не съм ги качвал още само защото ме мързи. По принцип до този период бих си организирал едно излетче на Шуменското плато - имам да снимам още два скални манастира, един резерват, пещера (все ще си намеря нещо). --Izvora (беседа) 09:36, 29 май 2015 (UTC)
Сгоден сайт - ето го списъка на Спири, а от описателните страници може автоматично да се извлече информация за мъничета. Лошото е, че имам доста работа тия дни и не трябва да се захващам с това... --Спас Колев (беседа) 13:49, 29 май 2015 (UTC)
Ехааа, супер! (А, Спасе, откога „доста работа“-та ти пречи да се захващаш с каквото и да било в Уикипедия? :-D) Спири ··· - - - ··· 16:01, 29 май 2015 (UTC)
Всъщност имам снимки и от Клептуза (тя е защитена местност), а нямаме дори и статия още. Мога да създам статията и кача снимките в планирания период. --Izvora (беседа) 09:40, 29 май 2015 (UTC)
Страхотен си! Много се радвам как уикипедианците се включват в някакви такива инициативи от раз, без много голямо предварително плануване. Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015 почти привърши и наскоро преброих – имаме около 700 страници A4 с нови текстове. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:54, 29 май 2015 (UTC)
Много добра идея. И аз зяпах наскоро нещата по конкурса, но честно казано това с журито ми попари надеждите, че и тук може да стане. Останалото си е напъолно постижимо. --Лавеол (беседа) 11:57, 29 май 2015 (UTC)
А, жури ще направим лесно – намираме някой виновен, например теб и още двама-трима и сме готови :). Шегата настрана, ще е добре хората в журито да не участват в конкурса, но се сещам поне за няколко души, които през юни няма да имат възможност да се разхождат из защитени зони в България, примерно Владислав Неделев и Водно конче. --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:13, 29 май 2015 (UTC)
Лорде, поне ги пингни, че да знаят какво ги чака :-D @ symbol.svgVladislavNedelev:, @ symbol.svgVodnokon4e: журира ли ви се в уикисъстезание за снимки на тема БГ природа?
@ symbol.svgIzvora: Супер, все страхотни места! А това за Клептуза ми дава идея, че можем да обявим бонификация за снимка/снимки, довели до написването на нови статии :)
@ symbol.svgLaveol: Значи, не се помайвай ами се включвай организационно :) Спири ··· - - - ··· 16:01, 29 май 2015 (UTC)
С удоволствие бих се включил, като жури, само бих желал да заявя, че бих искал да си създадем някакви правила за оценка (оценяваме ли правилна категоризация, описание на поне 2 езика и подобни неща) и хората, които участват в журито да поемем някаква отговорност, че ще оценим всички файлове (или да съсздадем минимум брой човека, които са оценили файловете 8/10), защото не искам да се участва в оценяване, като на Уикимания - 13 човека жури, като средно 7,59 са написали оценки, а има категории, като Education Outreach, където само 4,95 човека са написали оценки. VladislavNedelev (беседа) 18:19, 29 май 2015 (UTC)
С удоволствие, през юни нямам да имам много работа. Чак към края на юли ще съм по-натоварен. Мога да бъда в журито.--Vodnokon4e (беседа) 18:44, 29 май 2015 (UTC)

Преди време направих бърз превод на статията Хелголанд. В същия ден някакво дяволче ме накара да пусна въпрос в сайта на „Минута е много“, който гласеше нещо като „Кой остров е част от Германия, но не е част от ЕС?“. По някаква щастлива случайност въпросът ми е бил зададен, не е отговорено и накрая при томболата съм бил изтеглен като печеливш. Получих с пощенски запис 100 лв. Още същия уикенд заредих колата и към Ботаническата градина в Балчик. Та снимките в Комънс от градината и двореца мое дело са резултат от цялото това стечение на обстоятелствата. Ето защо подобни идеи да се заснемат красивите кътчета от страната ни са много добри. Аз ще участвам на олимпийския принцип, награди не искам. Още повече съм кофти фотограф. Важното е да има повече хора включили се. --Izvora (беседа) 17:05, 29 май 2015 (UTC)

Еха, много готина история :) И най-важното, с Уикипедия като катализатор и краен резултат от реакцията ;) Спири ··· - - - ··· 20:36, 29 май 2015 (UTC)
Леле, подсети ме, че преди 5-6 години с дъщеря ми наснимахме всичките десетки кактуси в Балчик, за да ги добавяме в Уикипедия и така си остана. Ще я карам да ги търси по архивите. --Спас Колев (беседа) 09:55, 1 юни 2015 (UTC)

Малко новини. Хванах да разпитам една от оригиналните организаторки на УОЗ в Украйна, Antanana, за детайли и ето какво каза тя:

  • Журито трябва да е свършило с оценяването на националния етап до 15 юли, защото на 16 юли започва работата си международното жури.
  • От всички качени снимки по състезанието, журито трябва да избере точно десетте най-добри.
  • Журито обикновено се състои от 3-5 човека. Ако не се съберат толкова хора желаещи за жури (освен Влади и Водно конче), можем да поканим и някой опитен потребител в Общомедия, чужденец – за оценяване на снимки не е нужен език. Попитах я за предложения от страна на Украйна, като страна-организатор на състезанието и тя предложи User:Amakuha, бил е в журито миналата година (тази година не) и от това което чета, може би той ще може да ни помогне със специализиран бг интерфейс на качването на снимки по състезанието.

Според мен въпреки че днес е 29 май, трябва да си го почнем от 1 до 30 юни и да оставим журито да разполага с две седмици за размисъл и оценка. Ако започнем по-късно, ще бъде по-стресово, а както знаем, всичко се прави в последния момент – както организацията на самото състезание ;), така ще е и с качванията. Така че, дали ще почнем на 1-ви или, примерно, 14-ти, най-много снимки ще се изсипят във възможно най-последния момент. :) А, да, и вече има страница Уикипедия:Уики обича Земята (може да ѝ ползваме беседата оттук нататък) с преведените правила на български (има ги и в Общомедия). Спири ··· - - - ··· 20:36, 29 май 2015 (UTC)

Ok, работа малко по Commons:Template:Upload campaign header Wiki Loves Earth before/bg съобщенията.--Vodnokon4e (беседа) 21:29, 29 май 2015 (UTC)

Какво остава[редактиране на кода]

Давайте по точки, за да видим какво остава:

1. Да бъде получен или създаден списък на съответните защитени местности (в Уикипедия или Общомедия). Различните държави имат различни системи с много нива на защита (от големи национални паркове до изолирани защитени дървета). Всички тези обекти обикновено са определени в официални документи. Ако няма такъв списък за страната, може да бъде създаден обществен списък на местности, заслужаващи да бъдат наричани обекти на природното наследство.

2. Да има или да бъдат създадени ясни препоръки за снимките. Да се дефинира върху кои аспекти трябва да се фокусират фотографите.

3. Да има работещ организационен екип и лица за контакт.

4. Да се организира добро жури в страната. В началния етап е желателно да се помисли за възможни награди за победителите.

Засега 2-ма или 3-ма сме? Колко човека ще е общо журито, за да се организираме набързо? Предлагам нечетно - 3 или макс 5.--Vodnokon4e (беседа) 02:22, 30 май 2015 (UTC)

5. Да се създаде целева страница в Общомедия за страната (Commons:Уики обича Земята 2015 в ...) и да бъдат създадени категории, шаблони и т.н. По-късно може да бъде поискана помощ от други потребители за техническа помощ, например за адаптиране на специфични кампании.

Тук създадох няколко шаблона и категории, за Campaign:wle-bg нямам права за създаване. Wiki Loves Earth 2015 in Bulgaria е допълнена с малко цвят и стъпките за участие. --Vodnokon4e (беседа) 02:22, 30 май 2015 (UTC)
1. Списък - в кратка версия (3 национални парка и 11 природни парка) имаме, плюс категории в Общомедия за всички тях. Списък - В дълга версия (защитени местности, защитени зони по двете директиви на Натура 2000, природни забележителности, всичко от списъка на Спас също има, но без линкове към статии. Вж Уикипедия:Уики обича Земята/Списък. Днес може да си поиграя още малко по тоя въпрос, но ще има да почервеняваме препратки за години напред ;)
Може краткия да ползваме и малко да го разширим. Всъщност това оставям на теб.--Vodnokon4e (беседа) 15:47, 30 май 2015 (UTC)
Ааааа, тоя [Уикипедия:Уики обича Земята/Списък] е предостатъчен. Други нямат и на една трета на това. Така че да ползваме тоа списък за основа и на всички страници, на които е нужно, да сочи натам?--Vodnokon4e (беседа) 15:54, 30 май 2015 (UTC)
Да, тук Спас се разшета сериозно :) Спири ··· - - - ··· 19:42, 30 май 2015 (UTC)
Мисля, че тук е добре да бъдат включени и различни природни обекти като големи язовири, реки, езера, планини и специфични природни (например Войводско плато) и историко-географски области (например Овче поле). --Izvora (беседа) 19:58, 30 май 2015 (UTC)
2. Да, това е нужно! Мисля, че като нещо наготово за ориентир можем да ползваме критериите за избрани снимки в О-я: commons:Commons:Featured_picture_candidates
Става.--Vodnokon4e (беседа) 15:47, 30 май 2015 (UTC)
Ей тука положени основи някакви: Уикипедия:Уики обича Земята/Критерии. Има и за преводче. Спири ··· - - - ··· 19:42, 30 май 2015 (UTC)
3. Да, поне няколко човека; журиращите със сигурност :) По съвет на Antanana, е хубаво да има и пощенски списък (пинг Лъчезар), защото в състезанието е възможно да се включат и много не-уикипедианци, за които нашите беседи ще са объркващи. В тази връзка е добре да решим дали ще пускаме по разни фотографски форуми инфо или ще ползваме само обява в SiteNotice тук и съобщения в страницата/групата във Фейсбук.
Направил съм в Wiki Loves Earth 2015 in Bulgaria линк за ФБ. Може да се добавят и други, ако решим.
4. Засега сте двама, пуснала съм запитване и до Андрий Макука. Не съм наясно още как се организират членовете на журито. Вариант 1: обговаря се всяка качена снимка, Вариант 2: всеки си прави собствен списък (от 10 или колкото реши всеки?) и обговаряте само снимките от списъците си (може би по-разумния вариант). Накрая журито трябва да стигне до списък от 10 снимки, които да номинира за участие в международния етап от конкурса.
Ние ще се разберем помежду си за начина и как да използваме тоя tool за журито. Ако Андрий ти отговори, 3 според мен. Ако днес-утре още някой прояви желание да е жури - няма проблеми.--Vodnokon4e (беседа) 15:47, 30 май 2015 (UTC)
Андрий е in. Не знаех за туула за журито, чудесно, че има нещо за улесняване :))) Спири ··· - - - ··· 19:42, 30 май 2015 (UTC)
5. За Campaign:wle-bg Андрий каза снощи, че може да помогне. Там много ли има за превод по системните съобщения? Спири ··· - - - ··· 07:27, 30 май 2015 (UTC)
Не, не остана много, мога да го свърша за ден-два (понеделник най-късно), но ще ни трябва и Campaign. Centralnotice би трябвало да си смени, но нека да изтече тоя за гласуването и да видим. --Vodnokon4e (беседа) 15:47, 30 май 2015 (UTC)
@ symbol.svgSpiritia: Идеи за адрес на списъка? — Luchesar • Б/П 14:41, 30 май 2015 (UTC)
Няма установен тертип, но решението на руснаците ми харесва, така че: wle2015@wikimedia.bg ? Спири ··· - - - ··· 19:42, 30 май 2015 (UTC)
@ symbol.svgSpiritia: Ok Имаш поща. — Luchesar • Б/П 16:27, 31 май 2015 (UTC)

Популяризиране[редактиране на кода]

Можем и трябва:

Можем да опитаме:

  • Лични блогове? Аз мога да пиша в моя и да помоля Жюстин да пише в нейния. Спас също има блог, Vodnokon4e, ти нямаше ли също? :)
Май го бях забравил от доста време. Довечера ще видя какво мога да направя и дали въобще.--Vodnokon4e (беседа) 15:51, 30 май 2015 (UTC)
Сложих нещо набързо. Ще го оправям в движение.--Vodnokon4e (беседа) 04:01, 31 май 2015 (UTC)
  • Мога да питам Сдружението за дива природа „Балкани“, да сложат новината и при тях.
  • Имам контакт във Фото Форум, но се притеснявам, че в подобни специализирани сайтове и форуми за фотография ще погледнат под вежди на идеята за качване под свободен лиценз. Пък и не можем да предложим кой знае колко скъпа награда.
  • Специални:MassMessage до списък от потребители.
  • ...

Спири ··· - - - ··· 10:30, 30 май 2015 (UTC)

Бърз отговор: Аз съм против отделна страница във фейсбук. По-скоро ребрандиране на Уикипедия на български за месец, примерно смяна на ковър снимката с банер и пускане по 1 снимка на ден в страницата. VladislavNedelev (беседа) 10:58, 30 май 2015 (UTC)
Не съм казала за отделна страница, казах „страницата“, визирайки https://www.facebook.com/WikipediaBG . Нямаме ресурс да поддържаме отделна страница, а и вече си имаме достатъчно натрупана популярност на тази, няма причина да се разпиляваме. Това, което предлагаш, ми звучи разумно. Спири ··· - - - ··· 11:23, 30 май 2015 (UTC)
Линкът сочи към общата ни.--Vodnokon4e (беседа) 15:51, 30 май 2015 (UTC)

Анатема[редактиране на кода]

Здравейте, качих една съвсем аматьорска и не претендираща за нищо снимка на Анатема (защитена местност). Не знам обаче дали изобщо има право на участие, понеже в списъка открих Асеновград да фигурира само под код R21 - Червената стена, което не е същото. Просто не ми се рови из правилата на конкурса :) --Ģiverņ (беседа) 14:16, 7 юни 2015 (UTC)

Ок, открих местността в „неофициалния списък“ и промених кода на ZM425. Мисля, че вече трябва да са ок нещата.--Ģiverņ (беседа) 14:30, 7 юни 2015 (UTC)
Привет! Дори я категоризирах в по-точна и правилна. А иначе като погледнеш списъка на Защитените зони по директивата за птиците сам ще заключиш, че може би 70% от територията на страната са включени в него. Поздрави. --Izvora (беседа) 14:33, 7 юни 2015 (UTC)
Да, наред са - Anatema. Проблемът с по-малките защитени местности и територии е че са адски много и правенето на категории и вкарването им в списъка е доста работа. Обикновено ги правим като видим, че някой е качил снимка, а тя отива в друга кат. А и повечето от тези малките вероятно биха останали празни. Благодаря за участието :-) --Vodnokon4e (беседа) 14:37, 7 юни 2015 (UTC)

Предложение[редактиране на кода]

Прекрасни снимки се качиха в последния месец. Очарован съм и имам едно предложение. В момента снимките са около 1500. Предлагам в начална страница да отделим нова секция, която редом със снимка на деня в рамките на една година да покаже и снимките от проекта (около 350 от тях). Смятам, че това би направило начална по-привлекателна, а и ще се подобри категоризирането на снимките в Комънс ако евентуално сега е пропуснато. --Izvora (беседа) 17:44, 30 юни 2015 (UTC)

Няма ли да станат прекалено много снимки на първата страница? A ако трябва да се избира между снимка на деня и снимка от УОЗ аз бих избрах снимката на деня :) VladislavNedelev (беседа) 19:54, 30 юни 2015 (UTC)

2016[редактиране на кода]

През тази година пак ли ще го правим през юни или ще се преместим с месец напред, за да сме заедно с другите страни? --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:46, 3 февруари 2016 (UTC

Винаги е добре да вървим с другите страни VladislavNedelev (беседа) 12:03, 4 февруари 2016 (UTC)
Миналата година добре се беше получило през юни с оглед доста по-доброто климатично време отколкото през май, когато имаше доста дъждове. И не бяхме единствени, още 2-3 други страни също се бяха организирали за юни. Но пък в момента 9 от 9 страни са заявили май. Може би е по-добре да сме в кюпа, предвид работата, която ще създадем на украинските организатори. Спири ··· - - - ··· 17:09, 15 февруари 2016 (UTC)
ЦИЕ не е ли до края на май?--Vodnokon4e (беседа) 05:16, 18 февруари 2016 (UTC)
ЦИЕ Пролет е до 31 май и това значи, че аз няма да имам и минутка за нещо друго. Но има и други участници, разбира се, така че не е необходимо да го местим заради мен. По-важно е в кой месец би имало повече участници. --Лорд Бъмбъри (беседа) 17:36, 18 февруари 2016 (UTC)

Публичност[редактиране на кода]

Може би сега е моментът да се търсят контакти с National Geographic и други списания за природа и фотография, за да получим малко повече „реклама“. Миналата година, когато писах на NG беше в средата на състезанието и не получих отговор, но ако се потърси контакт сега, месец-два по-рано може би ще се получи. Може евентуално да се осъществи контакт и с някой от по-големите фотомагазини, ако пожелаят да предоставят някаква награда. Съображения за/против? Желаещи за помогнат? Спири ··· - - - ··· 08:44, 11 март 2016 (UTC)

Освен National Geographic се сещам за Geo. Има ли други сходни списания? --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:57, 11 март 2016 (UTC)
От миналата година Geo вече не излиза. Чух се с Катя Зарева от Зоопарка, и тя каза, че може да ни свърже с BBC знание, с които работи успешно. Даже още на 20 март може да направи срещата, защото главният им редактор ще има лекция в Зоопарка. Спири ··· - - - ··· 09:25, 11 март 2016 (UTC)
Супер! -Лорд Бъмбъри (беседа) 09:27, 11 март 2016 (UTC)

Ако има нужда от още един член на журито може да говоря с Борис Николов от Българската орнитологична централа – орнитолог, пътувал е доста по света, разбира от фотография, а със съпругата си са автори на няколко научно-популярни филма за природата (защитени територии) в България. Ще се свържа и със СДП „Балкани“ и Български географски портал за реклама. --Спасимир (беседа) 12:06, 22 март 2016 (UTC)

Резюме от срещата на 20 март
Участници: Лорд Бъмбъри, Спасимир, Spiritia, д-р Владимир Божилов, главен редактор на BBC Знание.
Ангажименти: До 10 април трябва да сме готови с текстче за BBC знание, за да излезе статия за УОЗ през майския брой. Надявам се, че всички ще имаме съгласие, те да ни бъдат медиен партньор по време на цялото състезание и логото им да стои и на наша страница. когато си изберем снимките на националния и после на международния етап отново ще има статии. Обговорихме и възможността главният редактор да бъде член на журито ни.
Спири ··· - - - ··· 11:30, 22 март 2016 (UTC)
Мисля, че тази страница би била подходяща за поставяне на логото им. --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:40, 22 март 2016 (UTC)
Така добре ли е: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Earth_2016_in_Bulgaria ? --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:00, 6 април 2016 (UTC)

Текст за блога на състезанието[редактиране на кода]

Международните организатори на състезанието приемат текстове, представящи защитените местности и видове в страните-участнички. Би било хубаво да се представим. --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:24, 5 април 2016 (UTC)

Ще напишем. Има ли някакви специфични изисквания? --Спасимир (беседа) 18:59, 5 април 2016 (UTC)
Не, няма :). Само да е хубав. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:51, 5 април 2016 (UTC)

Central Notice[редактиране на кода]

На Commons:Wiki Loves Earth 2016/CentralNotice можем да си кажем как искаме да изглежда нашия банер и какво да пише на него. Понастоящем ще пише „Фотоконкурс Уики обича Земята: Споделете уникални снимки от природното богатство на България, помогнете на Уикипедия и спечелете страхотни награди!“, ще води към Commons:Wiki Loves Earth 2016 in Bulgaria и ще има стандартния (има алтернативен, под името „немски“) дизайн. Липсва ни и текст на английски. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:10, 29 април 2016 (UTC)

Допълнителна категория[редактиране на кода]

Среднощна идея от мен е при качване през тула, който ние даваме за УОЗ, както снимките влизат в категория:УОЗ България, да влизат и в категория:УОЗ България unreviewed, което ще улесни хора, като мен, които била искали да се включат с помощ в проверката, добавянето на описания итн. по време на конкурса :) Като новата категория може да е подкатегория на старата в края на конкурса да бъде изтрита. VladislavNedelev (беседа) 21:48, 30 април 2016 (UTC)

Харесва ми идеята. --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:02, 30 април 2016 (UTC)

Статистики[редактиране на кода]

http://tools.wmflabs.org/wikiloves --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:02, 30 април 2016 (UTC)