Уилям Бересфорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Кар Бересфорд
Великобритания Генерал
Португалия Маршал
William Carr Beresford, Viscount Beresford by Sir William Beechey (2).jpg
Портрет на Уилям Бересфорд,
художник сър Уилям Бийчи
Информация
Служба 1785 – 1830
Служил на Великобритания Великобритания
Португалия Португалия
Командвания Армия на Португалия
Войни Война на Първата коалиция,
Египетска кампания,
Англо-испанска война,
Полуостровна война,
Война на Шестата коалиция
Отличия Орден на банята
Кралски Гвелфски орден,
Орден на кулата и меча.

Живял 2 октомври 1768-8 януари 1854
Роден
Починал
8 януари 1856 г. (87 г.)
Друга работа Губернатор на Джърси
Уилям Кар Бересфорд в Общомедия

Уилям Кар Бересфорд, Първи виконт на Бересфорд, Първи граф на Транкозу, Първи маркиз на Кампо Майор (на английски: William Carr Beresford, 1st Viscount Beresford, 1st Count of Trancoso, 1st Marquess of Campo Major) (1768 – 1856) е английски генерал, маршал на Португалия, служил по време на Наполеоновите войни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 октомври 1768 г. в Ирландия. През 1785 г. встъпва в британската армия и служи в 6-ти пехотен полк. През 1786 г., поради невнимателно боравене с оръжие губи едното си око, но продължава службата си и през 1791 г. е произведен в капитан от 69-ти пехотен полк. Взима участие в обсадата на Тулон през 1793 г., военните действия в Египет, и при завладяването на нос Добра Надежда през 1805 г.

На следващата година, Бересфорд се сражава в Южна Америка и командвайки неголям отряд, превзема Буенос Айрес, но е принуден да капитулира и след шестмесечен плен успява да избяга в Англия.

През 1807 г. Бересфорд, действайки от името на португалския крал, покорява остров Мадейра и е назначен за негов губернатор. От 7 март 1809 г. Бересфорд командва португалската армия и воюва с нея по време на цялата Полуостровна война, в това число и при ръководенето на португалско-английските войски в кървавото сражение при Албуере през 1811 г., където успява да разбие армията на Никола Султ.

През последните години от живота си, Бересфорд се оттегля от активна дейност и живее в имението си. Умира на 8 януари 1854 г. в Беджбъри, Англия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]