Направо към съдържанието

Уилям Бересфорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Бересфорд
William Beresford, 1st Viscount Beresford
благородник, английски генерал, маршал на Португалия
Портрет на Уилям Бересфорд, художник сър Уилям Бийчи
Портрет на Уилям Бересфорд,
художник сър Уилям Бийчи

Роден
Починал
8 януари 1854 г. (85 г.)
ПогребанВеликобритания
Военна служба
Звание Генерал
Маршал
Години17851830
Служил на Великобритания
 Португалия
КомандванияАрмия на Португалия
БиткиВойна на Първата коалиция,
Египетска кампания,
Англо-испанска война,
Полуостровна война,
Война на Шестата коалиция
ОтличияОрден на банята;
Кралски Гвелфски орден;
Орден на кулата и меча
Друга работаГубернатор на Джърси
Уилям Бересфорд в Общомедия

Уилям Кар Бересфорд, Първи виконт на Бересфорд, Първи граф на Транкозу, Първи маркиз на Кампо Майор (на английски: William Carr Beresford, 1st Viscount Beresford, 1st Count of Trancoso, 1st Marquess of Campo Major; 1768 – 1856) е английски генерал, маршал на Португалия, служил по време на Наполеоновите войни.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 октомври 1768 г. в Ирландия. През 1785 г. встъпва в британската армия и служи в 6-и пехотен полк. През 1786 г., поради невнимателно боравене с оръжие, губи едното си око, но продължава службата си и през 1791 г. е произведен в капитан от 69-и пехотен полк. Взима участие в обсадата на Тулон през 1793 г., военните действия в Египет, и при завладяването на нос Добра Надежда през 1805 г. На следващата година, Бересфорд се сражава в Южна Америка и командвайки неголям отряд, превзема Буенос Айрес, но е принуден да капитулира и след шестмесечен плен успява да избяга в Англия.

През 1807 г. Бересфорд, действайки от името на португалския крал, покорява остров Мадейра и е назначен за негов губернатор. От 7 март 1809 г. Бересфорд командва португалската армия и воюва с нея по време на цялата Полуостровна война, в това число и при ръководенето на португалско-английските войски в кървавото сражение при Албуере през 1811 г., където успява да разбие армията на Никола Султ.

През последните години от живота си, Бересфорд се оттегля от активна дейност и живее в имението си. Умира на 8 януари 1854 г. в Беджбъри, Англия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]