Уилям Джордж Браун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Уилям Джордж Браун (на английски William George Browne) (25 юли 1768, Лондон - 1813, Иран) английски археолог, пътешественик.

На 17-годишна възраст постъпва в университета в Оксфорд и след дипломирането си започва да се занимава с литературна дейност, но скоро е увлечен от изследователски ентузиазъм, когато прочита книгата на изследователя на Африка Джеймс Брус.

Заминава за Египет и през януари 1792 пристига в Александрия. По късно същата година тръгва от нос Ел Канаис (на средиземноморското крайбрежие на Египет, 27º 50` и.д.) на югозапад към непосещавания дотогава от европеец оазис Сива и от там се завръща в Александрия като първи посещава и описва падината Катара (-133 м под морското равнище). До края на годината пребивава в Египет като усилено изучава арабски език и проучва археологическите паметници в страната.

През пролетта на 1793 се присъединява към търговски керван и тръгва от Асют на река Нил на югозапад, преминава през оазиса Харга, кладенците Селима (21°30′ с. ш. 29°20′ и. д. / 21.5° с. ш. 29.333333° и. д.) и Малха (15°15′ с. ш. 26°15′ и. д. / 15.25° с. ш. 26.25° и. д.) и достига до Ел Фашер, административен център на провинция Северен Дарфур в днешен Судан. Там е задържан от султана на страната и прекарва около три години като пленник, преди да му бъде разрешено през 1796 да се завърне в Египет. След това пребивава една година в Сирия и през септември 1798 се завръща в Лондон, където обработва събраните от него материали и публикува книгата: „Travels in Africa, Egypt and Syria, from the year 1792 to 1798”, London, 1799. Въпреки, че книгата е пълна с ценна информация за областта Дарфур и остава до 70-те години на ХІХ в. единствен източник за тези райони тя не става популярна поради лошия стил на писане и сухотата на езика.

През 1800 отново напуска Англия и прекарва следващите три години като пътува в Гърция, Мала Азия и Сицилия.

През 1812 предприема поредно пътешествие като целта му е достигането до Самарканд. Прекарва зимата в Измир и през пролетта на 1813 преминава през Мала Азия и Армения и на 1 юни пристига в Тебриз. Към края на лятото напуска Тебриз и поема към Техеран, но по пътя е убит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William George Browne“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.