Уилям Кенеди (пътешественик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Кенеди
William Kennedy
канадски пътешественик-изследовател
Роден
Починал
25 януари 1890 г. (75 г.)

Националност Канада

Уилям Кенеди (на английски: William Kennedy) е канадски пътешественик-изследовател.

Ранни години (1814 – 1851)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през април 1814 година в Къмбърланд Хаус в провинция Саскачеван, Канада, в семейство на служител в „Компанията Хъдсънов залив“. На 13-годишна възраст заминава да учи в Англия, в родното място на баща си. През 1836 се завръща в Канада и е назначен за служител в „Компанията Хъдсънов залив“, която търгува с ценни животински кожи.

Експедиционна дейност (1851 – 1855)[редактиране | редактиране на кода]

Първа експедиция (1851 – 1852)[редактиране | редактиране на кода]

През 1851 възглавява експедиция на кораба „Принц Алберт“, спонсорирана от вдовицата на Джон Франклин Джейн Франклин, изпратена да търси изчезналата му експедиция. В плаването като помощник-капитан е назначен 25-годишния френския лейтенант Жозеф Рене Бело. Експедицията не намира Франклин, но на 6 април 1852 вторично открива протока Бело (72°00′ с. ш. 94°48′ з. д. / 72° с. ш. 94.8° з. д.), отделящ п-ов Бутия на юг от остров Съмърсет на север. През октомври 1852 г., Кенеди връща експедицията в Англия без да загуби нито един човек. Пътешествието си описва в книгата: „A short narrative of the second voyage of the „Prince Albert“ in search of sir John Franklin“ (1853).

Втора експедиция (1853 – 1855)[редактиране | редактиране на кода]

През 1853 Кенеди е назначен за командир на нова експедиция на кораба „Изабела“, отново финансирана от Джейн Франклин, която да премине през Беринговия проток на път за Арктика. Корабът обаче така и не достига до Беринговия проток. В чилийското пристанище Валпарайсо екипажът се разбунтува и отказва да участва в опасното плаване в ледовете на Арктика. След двугодишно пребиваване във водите около западните брегове на Южна Америка и след като не успява да намери нов екипаж Кенеди връща кораба в Англия през 1855.

Следващи години (1855 – 1890)[редактиране | редактиране на кода]

През 1856 Кенеди се връща в Канада и е активен участник в създаването на пощенските връзки между Торонто и река Ред Ривър. През 1860 се установява в долината на реката и заедно с брат си Джордж открива оръжеен магазин.

Кенеди става член е на Комисията по образованието на провинция Манитоба. През 1879 е един от основателите на Историческото научно дружество на Манитоба. Пледира за построяване на жп линия до град Чърчил на бега на Хъдсъновия залив.

Умира на 25 януари 1890 година в градчето Сейнт Андрюс в провинция Манитоба на 75-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Името на лейтенант Жозеф Рене Бело носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата William Kennedy (explorer) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​