Уилям Колензо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Уилям Колензо (на английски William Colenso) (7 ноември 1811 - 10 февруари 1899) английски мисионер, ботаник, изследовател на Нова Зеландия.

Роден в Корнуол, Англия. През 1834 заминава като мисионер в Нова Зеландия и до края на живота си пребивава там като обхожда и изследва в продължение на 65 години целия Северен остров на Нова Зеландия.

След пристигането си в Нова Зеландия няколко години прекарва в мисията в Бей ъф Айлъндс. Тук той научава маорийски език и заедно с австралийския ботаник Алън Кънингам през 1838 извършва няколко екскурзии. През 1841 се среща в мисията с участника в антарктическата експедиция на Джеймс Кларк Рос Джоузеф Хукер, впоследствие един от най-видните ботаници в Европа и в течение на половин век Колензо му изпраща постоянно ботанически екземпляри от Нова Зеландия.

Първото свое голямо пътешествие по Северния остров извършва през 1841. От залива Айлъндс с кораб се отправя за залива Хокс на източното крайбрежие, а от там пеша се добира до залива Поверти (38° 43` ю.ш.). От залива се отправя във вътрешността на страната, към езерата Таравера и Ротоити, обкръжени от горещи извори. От там по река Уаикато се спуска към западното крайбрежие и от Оклънд по море се прибира в залива Айлъндс. По пътя Колензо събира около хиляда растения, и Хукер, на когото ги изпраща, отбелязва, че почти две трети от образците са неизвестни дотогава на науката.

През 1844 отново посещава вътрешните райони на Северния остров, а от 1844 до 1852, след като се премества в мисията в Нейпир на източното крайбрежие, той детайлно изследва и картира източния ъгъл на Северния остров.

През 1852, след като става ясно, че Колензо има незаконен син от маорийка е изгонен от мисията, но независимо от това до края на живото си през 1899 неуморно продължава да изучава природата на Нова Зеландия и коренното население на своята втора родина. През 1866 става първият новозеландец, който е избран за член на Кралското географско дружество. От 1861 до 1866 е народен представител в парламента от град Нейпир. Автор е на няколко книги и повече от сто статии в научни списания на ботанически теми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William Colenso“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.