Уилям Отред

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уилям Отред
William Oughtred
английски математик

Роден
Починал
Олбери, Англия

Религия англиканство
Образование Итън Колидж
Кингс Колидж
Научна дейност
Област Математика
Уилям Отред в Общомедия

Уѝлям О̀тред (на английски: William Oughtred) е английски математик, изобретил през 1622 г. сметачната линия. Той измисля символите „“ за умножение, наклонената черта / като знак за деление, знака за успоредност , съкращенията „sin“ и „cos“ за функциите синус и косинус, както и термина „кубично уравнение“.

Роден в Итън, Отред учи там и в Кралския колеж в Кеймбридж. Приет е в свещени ордени и напуска университета около 1603 г. Представен е на енорийския свещеник на Олдбери, близо до Гилдфорд в Съри. През 1628 г. графът на Аръндъл го назначава да преподава математика на неговия син. Задочни ученици на Отред са още Джон Уолис и Кристофър Рен. Кореспондира с някои от най-изтъкнатите учени по това време, за да обсъжда математически проблеми. За него се говори, че издъхва от радост през 1660 г., когато чува новината за гласуването в Уестминстър за реставрацията на Чарлз II (Отред е бил убеден монархист).

Clavis mathematicae, 1652

Публикува няколко математически труда, сред които Clavis Mathematicae („Ключът към математиката“, 1631), Circles of Proportion (1632) и Opuscula Mathematica (публикувана посмъртно през 1676 г.).