Уил Хей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уил Хей
Will Hay
английски актьор
Роден
Уилям Томпсън Хей
Починал
18 април 1949 г. (60 г.)
Актьорска кариера
Активност 1909 – 1944

Уебсайт

Уил Хей, роден като Уилям Томпсън Хей, (на английски: William Thomson Hay, 6 декември 1888 – 18 април 1949) е британски комик и актьор. Той е роден в Стоктън он Тийс, Кливланд, Англия. Умира на 60 години в Лондон.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата на Хей в киното не е била особено дълга: когато направил своя дебют като актьор, бил на около 45 години, но преди това си създал име във водевилните представления. Последната си роля Хей изиграва едва едно десетилетие по-късно. Но периодът между 1934 г. и 1943 г. се оказал много плодовит за него. Хей се е изявявал и като писател и координатор в някои филми. Може да се твърди, че главно той пишел сценариите за филмите си. Те били изградени така, че да са в хармония с особеностите на неговата персона и зависели от характера и рутината, които той си създал през годините на сцената.

Той работил в Elstree, после в Gainsborough, а след това в Ealing. Периодът му в Gainsborough се оказал най-успешният, най-вече когато работил заедно с режисьора Марсел Варнел и сценаристите Вал Гест и Мариот Едгар, както и Мур Мариот и Греъм Мофат – пример за това е филмът „О, господин портиер“ (1937).

Тони Ханкок, който може да се разглежда като наследник на Хей, се разделил с приятеля си Сид Джеймс, като по подобен начин Хей почувствал, че трябва да прекрати съдружничеството си с Мофат и Мариот. След това Хей никога повече не бил същия, въпреки че „The Goose Steps Out“ (1943) е бил сполучлив анти-нацистистки фарс.

Астрономия[редактиране | редактиране на кода]

Освен като комик, Хей се е изявявал и в сферата на астрономията, и е бил уважан и всеотдаен аматьор астроном.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Will Hay.Comic Genius – незащитен с авторски права сайт за Уил Хей ((en))