Направо към съдържанието

Уиндзър Парк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уиндзър Парк
Карта
Местоположение в Белфаст
Общи данни
АдресБелфаст, Северна Ирландия
Построен1903 г.
Открит1905 г.
Обновен1996 г.
2005 г.
СобственикЛинфийлд
Покритиетрева
Капацитет18 600
Размери110 на 75 метра
Използван от
Линфийлд
Северна Ирландия
Уиндзър Парк в Общомедия

„Уиндзър Парк“ е футболен стадион в Белфаст, столицата на Северна Ирландия.

На този стадион играят домакинските си мачове националният отбор на Северна Ирландия по футбол, както и популярният футболен клуб „Линфийлд“.

Стадионът отваря официално врати през 1905 г. с мач между отборите на „Линфийлд“ и „Гленторан“. През 1930 г. претърпява редица изменения в архитектурната конструкция. Тези изменения са дело на известния британски строителен архитект Арчибалд Лич, планирал вътрешния дизайн и конструкцията на много от британските футболни стадиони – „Стамфорд Бридж“, „Гудисън Парк“, „Айброкс“, „Хемпдън Парк“, „Селтик Парк“ и др. Благодарение на усилията на Лич стадион „Уиндзър Парк“ придобива облика на модерно футболно съоръжение, което може да гарантира сигурността и безопасността на зрителите по трибуните.

През различните години от съществуването си стадион „Уиндзър Парк“ е сменял често своя капацитет от седящи места за публиката. Абсолютният рекорд от запалянковци на този стадион е от 60 000 души. През годините са направени няколко много сериозни инспекции за техническото състояние на спортното съоръжение от УЕФА и ФИФА. Капацитетът на „Уиндзър Парк“ е свит до 20 000 зрители, но на международните мачове на националния отбор на Северна Ирландия могат да присъстват само до 9000 зрители.

Football venues in Northern Ireland, Sport in Belfast, Official website international stadiums

  • „The Windsor Park-history of modern Northern Ireland“]