Улуру

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Улуру
Uluru.jpg
Australia relief map.jpg
-25.3467° с. ш. 131.0342° и. д.
Местоположение на картата на Австралия
Общи данни
Местоположение Флаг на Австралия Австралия
Надм. височина 863 m m
Улуру в Общомедия
Национален парк Улуру-Ката Тюта
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Улуру по залез слънце

Улуру по залез слънце
В регистъра Uluru-Kata Tjuta National Park
Регион Азия и Тихия океан
Местоположение Флаг на Австралия Австралия
Тип Смесено
Критерии v, vi, vii, ix
Вписване 1987  (11та сесия)
Разширение 1994
Национален парк Улуру-Ката Тюта в Общомедия

Улуру (Uluru, виж по-долу за други имена) е голямо скално образувание в северната част на централна Австралия. Това е вторият по големина (след Маунт Огъстъс, който също се намира в Австралия) скален монолит на земята. Намира се в Националния парк „Улуру-Ката Чута“, на 335 km югозападно от най-близкия голям град, Алис Спрингс (450 km по пътя). С височината си от 318 метра и обиколка 9,4 km (широчина 3 km и дължина 3,6 km) скалата с право се смята за едно от чудесата на света.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Улуру е българският вариант на аборигенското име на скалата, Uluṟu ([uluɻu]). На 19 юли 1873 г. скалата е посетена от европейски картограф, който ѝ дава името на тогавашния Главен секретар на Южна Австралия, сър Хенри Ейърс (или Айерс). Така скалата става известна като Ayers Rock, предавано на български като Айерс Рок, Ейърс Рок или Айрес Рок, като втората дума не винаги започва с главна буква.

През 1993 г. е приета политика на двойно именуване, което позволява официални имена да се състоят едновременно от традиционно аборигенско име и английско име. На 15 декември 1993 г. скалата е преименувана на „Ейърс Рок/Улуру“ (Ayers Rock/Uluru) и става първото официално наречено с двойно име образувание в Северната територия.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ като най-големият в света. Поради минералите в скалния ѝ състав, в зависимост от времето и атмосферните условия скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетовосиньо до огнено червен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според археологическите сведения районът около Улуру е бил населен от 10 000 години. През 1920 г. австралийското правителство включва Улуру към резервата „Петерман“, но на 26 октомври 1985 г. връща собствеността на коренните жители и създава националния парк Kata Tjuta.

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

Аборигените вярват, че под повърхността на планината има огромна кухина, където се намира енергиен източник, който те наричат Tjukurpa (Времето на сънищата). Те смятат, че през цялото време на обиколката около скалата човек сънува. Мястото се почита като свещено от местния народ аранда. Днешните племена говорят, че техните древни прародители са населявали земята около могилата. Те са оставили своята история във вид на рисунки, изсечени в повърхностния скален слой на много места по повърхността на монолита. В няколко от пещерите в Улуру има изобразени множество истории от „Времето на сънищата“. Рисунките по стените датират от десетки хиляди години, като са били обновявани многократно през поколенията. Така хилядолетната история и легендите, свързани с това величествено място, се запазват и предават във времето.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]