Умма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Умма (на арабски: أمة) е арабската дума за „нация“. Отнася се към група хора, свързани от обща религия, местоположение, история или други фактори.

Пример за това е "Ал-Умма Ал-Исламия (на арабски: الأمة الإسلامية), което означава „мюсюлманската нация“ и обикновено се използва за обозначаване на мюсюлманския свят. По правило в Корана ummah се отнася към група хора, които споделят общи религиозни вярвания, по-специално онези, които са обект на божествения план за спасение.

Обща употреба[редактиране | редактиране на кода]

Думата Умма означава нация на арабски. Например арабският термин за Организацията на обединените нации на арабски е الأمم المتحدة Al-Umam Al-Mutahedah, а терминът الأمة العربية Al-Ummah Al-Arabeyah се използва, за да се обозначи „арабската нация“.

Ислямска употреба и произход[редактиране | редактиране на кода]

Фразата Ummah Wāhidah в Корана (أمة واحدة„Един народ“) се отнася до целия ислямския свят по това време. В Корана се казва: "Вие [мюсюлманите] сте най-добрият народ от човечеството, определящ кое е праведно (معروف МА'rūf, букв. "разпознаване [на доброто]") и кое е грешно (منكر Мункар, букв. "разпознаване [на злото]")" [3:110].

Употребата ѝ е допълнително уточнена в Конституцията на Медина – ранен документ, за който се твърди, че е бил договорен през 622 г. между Мохамед и водещите кланове на Медина, и изрично определя еврейските, християнските и езическите жители на Медина като членове на Ummah.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ummah“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.