Направо към съдържанието

Уна О'Нийл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уна О'Нийл
Oona O'Neill
американска актриса
Родена
Починала
Корсие сюр Веве, Швейцария
ПогребанаКорсие сюр Веве, Швейцария
Семейство
БащаЮджийн О'Нийл
СъпругЧарли Чаплин (16 юни 1943 – 25 декември 1977)[1]
ДецаДжералдин Чаплин
Джоузефин Чаплин

Уебсайт
Уна О'Нийл в Общомедия

Уна О'Нийл (на английски: Oona O'Neill е дъщерята на американския драматург Юджийн О'Нийл, който е лауреат на Нобелова награда за литература и награда Пулицър и писателката Агнес Болтън. Тя е последната съпруга на именития режисьор и актьор Чарли Чаплин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Уна О'Нийл е родена на Бермудските острови. Баща ѝ напуска семейството, когато е двегодишна, след което Уна рядко го вижда. Детството си прекарва в Манхатън и семейното имение Болтън в Пойнт Плезънт, Ню Джърси. На седемнадесетгодишна възраст започва актьорската си кариера. В този период от живота си за кратко време се среща с карикатуриста Питър Арно, режисьора Орсън Уелс, и писателя Дж. Д. Селинджър.

Скоро се запознава с Чарлз Чаплин, за когото се омъжва на 16 юни 1943 година, въпреки голямата разлика във възрастта (36 години). Бракът ѝ с Чаплин продължава 35 години, до самата смърт на режисьора. По спомени на самия Чаплин, Уна била образец за предана жена и му оказвала поддръжка в най-трудни ситуации, проявявайки решителност и упорство. Кариерата си на актриса Уна изоставя, посвещавайки се изцяло на семейния живот. През 1952 година, в периода на маккартизма, Чаплин е подложен на натиск от страна на жълтата преса и преследване от страна на властите в САЩ за „антиамериканска дейност и симпатии към комунистите“. По време на престоя си във Великобритания за премиерата на филма „Светлините на рампата“, Чаплин узнава, че му е забранено да се върне в Америка. Уна Чаплин пътува сама до САЩ, събира и изнася в Швейцария, където се установява семейството, всички достъпни средства и имуществото на Чаплин. Скоро след завръщането си в Европа, Уна Чаплин се отказва от американското си гражданство. Останалите години от живота си семейството прекарва в швейцарския град Вьове.

Уна и Чарлз Чаплин имат осем деца: Джералдин (31 юли 1944), актриса и съпруга испанския кинорежисьор Карлос Саура; Майкъл (7 март 1946); Джозефин (28 март 1949); Виктория (19 май 1951); Юджин Антъни (23 август 1953); Джейн (23 май 1957); Анет (3 декември 1959) и Кристофър (6 юли 1962).

През март 1975 година Чаплин е посветен в рицарско звание, и съпругата му става лейди Уна Чаплин. След смъртта на съпруга си през 1977 г. Уна Чаплин опитва отново да се устрои в Ню Йорк, но скоро се завръща обратно в Швейцария. През 1991 г. лейди Уна Чаплин умира от рак на панкреаса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]