Направо към съдържанието

Унгарци в Хърватия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Унгарци
Унгарски културно-образователен център в Осиек
Унгарски културно-образователен център в Осиек
Общ брой14 048 [1]
ЕзикУнгарски, Хърватски
РелигияХристиянство
Унгарците в Източна Хърватия (по преброяване от 2011 г.)

Унгарците в Хърватия са етническа група в Хърватия.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването през 2011 г., в Хърватия живеят 14 048 унгарци (или 0,33% от населението). [2] Около две трети от тях (8249) живеят в Осиешко-баранската жупания в източната част на Хърватия, особено в хърватската част на историко-географската област Бараня, която граничи с Унгария на север. [3] Има и малко унгарци и в други части на страната, включително и в Беловарско-билогорската жупания в северозападна Хърватия, където 881 души се самоопределят като унгарци.[4]

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Основните две унгарски асоциации в Хърватия са Демократичният съюз на унгарците в Хърватия (на унгарски: Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), чието седалище е в град Осиек, и Съюзът на унгарските сдружения (на унгарски: Magyar Egyesületek Szövetsége).

Унгарците са официално признати за национално малцинство и избират специален представител в Хърватския събор.[5]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

От 1999 г. Унгарското културно дружество организира фестивала „Унгарски дни“ в Осиек. През 2000 г. различни унгарски културни групи са организирали унгарски музикални и певчески фестивали.

Образователният и културен център на унгарците в Хърватия се намира в Осиек. В Бели Манастир в градската библиотека се намира Централната библиотека на унгарците в Хърватия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]