Универсални десантни кораби тип „Прибой“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Универсални десантни кораби тип „Прибой“
Mock amphibious assault ship of the surf on «Army 2015» 1.JPG
Десантен кораб от типа „Прибой“ на изложението „Армия 2015“
Флаг Военноморски флот на Русия Русия
Клас и тип Универсален десантен кораб
Живот
Състояние Проект
Характеристика
Дължина ~200 m
Ширина ~33 m
Газене 5 m
Скорост 22 възела
(40,7 km/h)
Водоизместимост 24 000 t
Екипаж 320 души
Далечина на
плаване
5000 морски мили
Въоръжение
Артилерия 100 mm
Зенитна артилерия:
ЗРАК „Палаш“
Ракети ЗРК „Панцирь-М“
Хеликоптери до 16 вертолета
Други до 500 десантника,
до 50 единици бойна техника

Универсални десантни кораби тип „Прибой“[1] е концептуален проект за перспективни руски универсални десантни кораби. Появява се в отговор на забраната за закупуване на УДК „Мистрал“.

Корабите от типа „Прибой“ са предназначени за приемане, перевозване и стоварване на морски десант на оборудвано и необорудвано крайбрежие, с подкепата както на десантни катери, така и на вертолети[2].

Планира се, че всички комплектуващи на кораба ще бъдат руски: и десантните средства, и авиокрилото, и оръжейните системи[3].

История на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Предложени са два варианта. Варианта на Невското проектно-конструкторско бюро е публично представен в рамките на форума „Армия-2015“.[4][5]. Съгласно този вариант кораба има водоизместимост около 14 хил. т, дължина 165 м и ширина 25 м. Едновременно свой проект предлага и Криловския държавен научен център.[6] Този проект предполага водоизместимост 24000 т. Впоследствие при споминаването на проекта „Прибой“ най-често се има предвид проекта на КДНЦ.

На форума „Армия-2018“ КДНЦ отново представя макет на корабла с незначително уточнени характеристики.[7] Заявено е, че строителството на два такива кораба е включено в Държавната програма по въоръженията за периода 2018 – 2027 г. През есента на 2018 г. вицеадмирал Виктор Барсук заявява, че те ще бъдат построени още след 2020 г.[8]

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Десантни възможности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Макет на кораба на изложението „Армия 2015“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Универсальные десантные корабли типа „Прибой““ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.