Университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Юнивърсити колидж в Оксфорд, Обединеното кралство
Лекция по математика в Техническия университет в Хелзинки, Финландия

Университетът (от средновековен латински universitas, -atis, - „общност“) е вид училище (днес висше, а в миналото и средно училище).

Понятие[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време по степен на образование университетът е висше училище, съставено от основни учебни звена (факултети) и техни подразделения (катедри), със спомагателни учебни и научно-изследователски звена (институти, департаменти и др.) от различни клонове на науката. Ръководи се от ректор (или президент), в който преподавателите (хабилитирани - професори и доценти, и нехабилитирани — техните асистенти) обучават чрез лекции, семинари и изследователска работа студентите по различни академични дисциплини - фундаментални (водещи началото си от средновековното богословие и каноничното право; от средновековната медицина и фармация и от средновековните седем свободни изкуства - граматика, реторика, диалектика, аритметика, геометрия, астрономия и теория на музиката) и специални.

В Западна и Централна Европа университетите възникват през Средновековието като католически средни или висши училища под властта на папата (най-напред в Болоня, Париж и Оксфорд), появили се вследствие от развитието на катедралните, манастирските и частните средновековни училища.

Първият европейски университет е Магнаурската школа в Константинопол (от 849). За първи съвременен университет в България се счита Софийският университет „Свети Климент Охридски“ в София, основан през 1888 г. и прераснал в университет през 1904 година.

Видове университети[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]