Университетска болница (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
УМБАЛ „Свети Георги“
Red Cross icon.svg
View to Plovdiv University Hospital from Dzhendem Hill.jpg
Map of Plovdiv.png
42.1387° с. ш. 24.7116° и. д.
Местоположение в Пловдив
Местоположение Пловдив, България
Основана 1879 г.
Уебсайт www.unihosp.com
УМБАЛ „Свети Георги“ в Общомедия

Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ е държавна университетска болница в структурата на Медицинския университет в Пловдив. В града е известна също като Държавната болница[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

След Освобождението през 1879 г. в Пловдив е открита болница на червено-кръстката организация „Свети Пантелеймон“. Тя е първото голяма болница в Източна Румелия. По-късно е преобразувана в Държавна болница.

Със създаването на Медицинския факултет в Пловдивския държавен университет през 1945 г. болничната база е обявена за факултетска болница, база за клинично обучение на медицинските кадри. През нея минават бъдещи изтъкнати дейци на медицинската наука и образование като лечители, учени и педагози, оставяйки дълбока диря. В следващите години базата на болницата се разширява значително чрез пристрояване и надстрояване на съществуващите сгради.

През 1980 г. са завършени блок на хирургическите клиники, аптечен блок, хранителен блок, перилен блок, парна централа и др. върху нов терен на бул. „Пещерско шосе“, наричан от пловдивчани „Хирургиите“. Благодарение на значителните валутни постъпления от обучението на чуждестранни студенти в болницата са доставени медицинска апаратура и техника от реномирани западни производители, която се използва в диагностично-лечебния и образователния процес.

Днешната Университетска МБАЛ „Свети Георги“ е разположена в 2 бази в Пловдив: „Терапевтични клиники“ (на бул. „Васил Априлов“ 15а) и „Хирургичен блок“ (на бул. „Пещерско шосе“ 66).

Между тях съществува ведомствена транспортна връзка за придвижване на болни, лекари и консултанти. Болницата разполага с 1435 легла, чиято използваемост достига 80-90 %. Персоналът включва над 600 лекари и специалисти с висше медицинско образувание, подпомагани от почти 1000 лаборанти, медицински сестри и техници[1].

Болницата се е утвърдила като основен център за обслужване на спешни състояния на болни от града и области от Южна България. Тя е сред утвърдените центрове, включени в програмата за донорство на органи и тъкани за трансплантация. Изпълнява функциите на:

Източници[редактиране | редактиране на кода]