Университет „Карауин“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ал-Карауин
جامعة القرويين
Основан859 г.
ВидДържавен университет
Преподаватели1025
Студенти8120
МестоположениеФес, Мароко
Сайтuaq.ma
Карта Местоположение във Фес
Ал-Карауин в Общомедия

Университетът „Карауин“ (на арабски: جامعة القرويين; на френски: Université Al-Karaouine[1]) е университет в град Фес, Мароко. Това е най-старият университет в света, който не е прекъсвал образователната си дейност от създаването си (859 г.) до днес, според ЮНЕСКО[2] и Световните рекорди на Гинес[3]. Този факт е обект на дискусии и се оспорва от други институции, като например Университета Зетуна, основан през 703 в Тунис. Самият университет Ал-Карауин е кръстен на джамията „Карауин“ в Мароко, най-старата джамия в Магреб и люлката на цивилизацията на мюсюлманските Малики.

Университетът е основан през 859 година като медресе, което през следващите столетия е едно от най-авторитетните в Ислямския свят. През 1963 година то е преобразувано в държавен университет. Преподаването е съсредоточено главно в областта на ислямското богословие, право, сравнителна юриспруденция и класически филологии[4].

История[редактиране | редактиране на кода]

Университетът е основана като медресе (ислямско училище) през 859 г. от Фатима ал-Фихри[5], дъщеря на богат търговец на име Мохамед Ал Фихри. Семейството Ал-Фихри е мигрирало от Кайруан (Тунис) във Фес в началото на 9 век и се е присъединило към общност от мигранти от Кайруан, които са се заселили в западния квартал на града. Фатима и сестра ѝ Мариам, които са добре образовани, наследили голямо богатство от баща си, което Фатима обещала да даде за изграждането на джамия и училище. По това време град Фес е бил столицата на династията Идрисид.

В хода на хилядолетната си история, университетската библиотека съдържа богат набор от ръкописи. Сред най-ценните ръкописи, които понастоящем се намират в библиотеката, са томовете от известния ал-Мууата на Малик ибн Нас, написани на пергамент от газела, копие от Свещения Коран, дадено от султан Ахмад ал-Мансур през 1602 г., както и оригиналното копие на книгата на Ибн Халдун „Ал-Ибар“.

Сред преподаваните предмети, заедно с Корана и Фикх (ислямска юриспруденция), са граматика, реторика, логика, медицина, математика и астрономия.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Ал Карауин е обучил множество учени, които са силно повлияли върху интелектуалната и академичната история не само в мюсюлманския свят, но в Западна Европа. В този списък силно изпъква името на Ал-Идриси - географ и картограф, чийто карти оказвам огромно влияние върху европейските изследвания през Ренесанса. Сред имената, свързани с университета са Ибн Рушайд ал-Саби (1321 г.), Мохамед Ибн ал Хаджи ал-Абдари ал-Фаси (1336 г.), Абу Имран ал Фаси (1015 г.), водещ теоретик на школата Малики в ислямска юриспруденция, Лео Африка - известен пътешественик и писател. Учените Ибн ал-Араби (1165-1240 г.), Ибн Халдун (1332-1395 г.), Ибн ал-Хатиб, Албитохий, Ибн Хиржихим Ал-Вазан също са свързани с университета като студенти и преподаватели. Сред християнски учени, посещаващи Ал Кaрауин, са фламандският Никълъс Кленеърс, холандският ориенталист и математик Голий[6], папа Силвестър II и др.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Има и други транслитерации: Qarawiyin, Kairouyine, Kairaouine, Qairawiyin, Qaraouyine, Quaraouiyine, Quarawin, Qaraouiyn.
  2. whc.unesco.org
  3. Най-старият университет // Световни рекорди на Гинес. (на английски)
  4. theculturetrip.com
  5. Petersen, Andrew: Dictionary of Islamic Architecture, Routledge, 1996, ISBN 978-0-415-06084-4, p. 87 (entry "Fez"):
  6. muslimheritage.com
  7. Crowe, Felicity; Goddard, Jolyon; Hollingum, Ben; MacEachern, Sally; Russell, Henry, eds. (2011