Уолтър Рали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уолтър Роли
английски пътешественик и писател
Уолтър Роли 
Роден: 22 януари 1552 г.
Починал: 29 октомври 1618 г. (66 г.)
Уолтър Роли със сина си

Сър Уолтър Роли (на английски: Walter Raleigh, произношение: [rɑːli], [ræli] или [rɔːli];[1]), (155429 октомври 1618) е английски придворен, шпионин, изследовател, поет и писател. Като младеж Роли служи като доброволец в Хугенотската армия във Франция (1569). През 1572 г. той получава бакалавърска степен в Оксфордския университет, където той е започнал да учи преди да замине за Франция и името му е вписано в регистъра на Middle Temple през 1575 г. През 1578 г. Роли и брат му Карю се присъединяват към своя полубрат, сър Хъмфри Гилбърт, в тежко въоръжена флота за плаване в открито море. Бурите и опасностите скоро прекратяват пътешествието. През 1580 г. Роли служи в Ирландия, потушавайки бунта в Мънстър.

Когато се връща в Англия през 1581 г., Роли отива в двора и става любимец на кралица Елизабет I, за което много допринася личното му обаяние. Като кралски любимец му се предоставя монопол върху виното (1583), получава титлата Сър (1585) и обширни имения в Ирландия. Назначен за управител на мините в Корнуол и Девън, Роли се показва като способен управител, но поради стремежа си към политическа власт се отчуждава от много влиятелни хора. През 1587 г. е назначен за капитан на Кралската гвардия – важен пост, тъй като гарантира постоянна близост до Елизабет.

Роли замисля и организира експедициите до Америка, които завършват неуспешно със загубата на остров Роаноук. По-късно Роли става член на Комисията по отбрана срещу Испания, но не е сигурно, че е участвал в морските експедиции срещу Армадата (1588). През 1589 г. Роли напуска двора, вероятно заради конфликт с новия любимец на Елизабет, Робърт Девъроу, втори граф на Есекс. В замъка Килкълман той се сприятелява с Едмънд Спенсър, чиято епична поема „Кралицата на феите“, прославяща Елизабет и започната при сър Филип Сидни, е продължена с покровителството на Роли. След скарването на кралицата с Есекс заради брака му, Роли се връща в двора и получава имение в Шербърн (1592). По-късно през същата година той заминава на корабна експедиция, но е върнат от Елизабет и затворен в Лондонската кула когато научава за тайния му брак с придворната Елизабет Трокмортън. През 1592 г. експедицията на Роли се връща в Англия, натоварена с португалско съкровище. Започва спор за разпределението на плячката и Роли — единственият способен да потуши спора — е пуснат на свобода.

Низвергнат от двора, Роли става член на парламента. Той става известен с връзката си с поетичната група Нощно училище. Водени от Томас Хариът, Кристофър Марлоу и Джордж Чапмън, младите поети критикуват преводите на Светото писание и са обвинявани в атеизъм. През 1595 г. Роли отива на експедиция в Южна Америка заедно с авантюриста Лорънс Кемис, за да открият легендарния град Ел Дорадо. Те навлизат на 300 км и стигат там, където река Ориноко приключва във вътрешността на Гаяна, носейки в Англия златни проби. Роли съобщава за откритието си следващата година. През 1596 г. той командва ескадрон срещу Кадис.

Роли е назначен за управител на Джърси през 1600 г., но състоянието му намалява, когато той остава встрани от Робърт Сесил по време на политическата буря, свързана с измяната и екзекуцията на граф Есекс. Бедите му продължават, когато след смъртта на Елизабет през 1603 г. на трона се възкачва Джеймс I, който е убеден, че Роли е сред враговете му, тъй като се е противопоставял на правото му върху короната. Много от постовете и монополите на Роли са отнети; без да има доказателства, той е обвинен в заговор с Испания срещу Англия и в заговор за убийството на краля с цел възкачване на Арабела Стюарт на трона. Помилван, той остава в Лондонската кула и се посвещава на литературата и науката. Там той започва своята недовършена История на света.

Роли е освободен през 1616 г., за да организира експедиция до Ориноко в търсене на злато, но е предупреден да не атакува испански кораби и градове. Експедицията се проваля, но Лорънс Кемис превзема испанско градче. Роли се връща в Англия, където испанският посланик иска наказанието му. Той не успява да избяга във Франция и е екзекутиран по старата си присъда за измяна.

Неговото име но си окръг Роли в щата Западна Вирджиния.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Many alternative spellings of his surname exist, including Rawley, Ralegh, Ralagh and Rawleigh. "Raleigh" appears most commonly today, though he, himself, used that spelling only once, as far as is known. His most consistent preference was for "Ralegh". His full name is [wɔːltər rɔːli], though, in practice, [ræli], (RALee)}} or even [rɑːli], (RAHlee are the usual modern pronunciations in England.