Управление на стратегическите служби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Донован е адвокат на Уолстрийт и близък на Рузвелт.

Управлението на стратегическите служби (на английски: Office of Strategic Services, OSS), съкратено в абревиатура УСС, е първата обединена разузнавателна служба на САЩ, занимаваща се както с разузнаване, така и с диверсии срещу противниците във Втората световна война.

Създадена е на 13 юни 1942 г. и просъществува до 20 септември 1945 г., когато е разпусната във връзка с реорганизацията по сфорфирането на ЦРУ. На основата на службата е формирано и ЦРУ с първият закон за това от 1947 г. по повод началото на т.нар. студена война и по-специално - в отношение към избухналата през 1946 г. иранска криза в отношенията между бившите съюзници срещу Оста.

Начело на управлението е Уилям Донован, като службата работи в тясно сътрудничество с британското Управление за специални операции.

В края на 1941 г., след нападението над Пърл Харбър, САЩ влизат във войната срещу Оста. На 5 юни 1942 г., т.е. непосредствено преди учредяването или официалното начало на службата и САЩ обявяват война на Царство България в отговор на символичната война.

Извън територията на САЩ, Управлението базира свой "полеви щаб" в Лондон на ул. Гроувнър 72, близо до американското посолство. Първите външни операции на УСС са в Европа и Северна Африка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]