Густав (ураган)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ураган Густав)
Направо към: навигация, търсене
Ураганът връхлита Куба (сателитна снимка)

Ураганът Густав е 7-та тропическа буря и 3-ят ураган от атлантическия ураганен сезон през август 2008 г.

Формира се в ранното утро на 25 август като тропическа депресия на 420 километра югоизточно от Порт о Пренс, столицата на Хаити, и бързо увеличава силата си, като на 25 август следобяд се превърна в тропическа буря, а на 26 август - в ураган от 1 категория по скалата на Сафир-Симпсън. По-късно на 26 август първата ударена от урагана точка от сушата е град Джакмел в Хаити. Близо 140 души загиват вследствие от урагана. Той увеличава силата си от тропическа буря до ураган от 4-та категория за по-малко от 24 часа.

История на бурята[редактиране | редактиране на кода]

Движението на Густав

След като удари Хаити със сила от първа категория и отне живота на 76 души там и още 8 в Доминиканската република, Густав отслабна се насочи към Ямайка. След като уби 11 души в Ямайка, тропическата буря отново прерасна в ураган и се насочи към Каймановите острови и западна Куба. След като удари Каймановите острови прерасна от първа в четвърта категория и с ветрове над 220 км/ч връхлетя западната част на Куба. Густав отслабна до трета категория и продължи на северозапад към бреговете на американския щат Луизиана. На 1 септември, към 16:30 часа българско време, ураганът удари крайбрежието на Луизиана с ветрове над 170 км/ч. 4 часа след досега със сушата, Густав отслабна до ураган от първа категория. На 2 септември, ураганът окончателно отслабна до тропическа депресия. Жертвите в САЩ са 43.

Поражения[редактиране | редактиране на кода]

Загинали по страна
Хаити 76
Доминиканска република 8
Ямайка 11
САЩ 43
Общо 138

Густав нанесе поражения в общо 5 страни: Хаити, Доминиканската република, Каймановите острови, Куба и Съединените американски щати.

Хаити[редактиране | редактиране на кода]

Ураганът достигна Хаити на 26 август, в района на град Джакмел, като ураган от 1 категория по скалата на Сафир-Симпсън. Обилните валежи, предизвикани от урагана предизвикаха свличане на почвата, което уби 1 човек. Повече от двама бяха убити в югозападната част на страната, когато къщата им се срути. Други два смъртни случая, предизвикани от експлозия в къща, породена може би от урагана също бяха регистрирани. Общо 76 са жертвите на Густав в Хаити. Ранените са 22. Общо 20 000 души бяха засегнати от урагана. Около 2 100 къщи са разрушени, а над 8 100 имат повреди.

Доминиканска република[редактиране | редактиране на кода]

В Доминиканската република, свличане на почвата уби 8 души. Ранените са двама. Властите съобщиха, че над 6 200 души са били евакуирани и има поражения на повече от 1 200 къщи. Разрушените домове са 12. Поради наводнението повече от 50 общини бяха изолирани.

Ямайка[редактиране | редактиране на кода]

Густав удари Ямайка като тропическа буря. Жертвите на бурята са общо 11. Силните дъждове на Густав предизвикаха наводнение. Няколко моста в страната бяха разрушени. Властите оцениха щетите на пътната инфраструктура в страната на приблизително 41.8 млн. долара.

Кайманови острови[редактиране | редактиране на кода]

Каймановите острови Густав удари като ураган от 1 категория. Силните дъждове и бурните вълни наводниха много улици. Двама души бяха повалени от огромни вълни, докато се опитваха да направят снимки на бурята. Повече от 1 100 души прекараха нощта в правителствен подслон, докато големи вълни и силни ветрове атакуваха островите, съобщи Националният Център по Аварийни Операции. Много хора изчакаха бурята да отмине в частни домове и хотели.

Куба[редактиране | редактиране на кода]

След като засегна Каймановите острови като ураган от 1 категория, Густав бързо увеличи силата си и на 30 август, като ураган от четвърта категория, връхлетя западните части на Куба. Първото появяване на сушата на Густав в Куба беше близо до общината Лос Паласиос в провинция Пинар дел Рио, регион в който се произживежда по-голямата част от тютюна, използван за направата на прочутите кубински пури. В Лос Паласиос около 7 000 къщи останаха без покрив, по-голямата част от които останаха и с разрушени стени. Най-големи поражения претърпяха оризовите и банановите стопанства.

Най-малко 300 000 души бяха евакуирани от пътя на Густав, който приближаваше към Куба с ветрове със скорост 220 км/ч, разрушавайки телефонни стълбове, овощни дървета, чупейки прозорци и откъсвайки покриви на къщи. Кубинските власти обявиха, че Густав е най-опустошителният ураган, удрял Куба през последните 50 години. Пориви на вятъра, достигащи 341 км/ч, най-силните в Куба досега, са били регистрирани в град Пасо Реал де Сан Диего, според местния вестник Герилеро. Ветровете били толкова силни, че счупили инструментите в метеорологичната станция. Електричеството в голяма част от региона беше спряно.

Властите на гражданска защита съобщиха, че много хора са били ранени на остров Хувентуд - остров със 87 000 души население, разположен на юг от остров Куба. Приблизително всички пътища на острова бяха заличени, а някои райони бяха силно наводнени. Смъртни случаи в Куба на бяха регистрирани, въпреки огромните поражения.

Според властите на гражданска защита на кубинската провинция Пинар дел Рио, повредените домове са 86 000, 600 електрически стълба и 80 електрически кули са паднали. Кубинската електрична компания посочи, че електричната мрежа на остров Хувентуд е 100% поразена.

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки, че бурята все още беше в етапи на образуване на 26 август, страховете, че Густав евентуално ще спре приозводството на петрол в Мексиканския залив предизвикаха увеличение на цените на петрола. На 27 август, американските компании за добив на петрол и природен газ започнаха да евакуират персонала от сондовите кули в Мексиканския залив, заради прогнозите, че Густав ще увеличи силата си и ще навлезе в залива. На 30 август, над 76% от производството на петрол и 37% от производството на природен газ в залива бяха спрени. По обед на 31 август, 96% от производствово на петрол беше спряно.