Урал Мухамеджанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Урал Мухамеджанов
Орал Байғонысұлы Мұхамеджанов
казахстански депутат, председател на Мажилиса
Muhamedjanov 01 (cropped).jpg
Роден
Починал
Астана, Казахстан

Националност  Казахстан
Партия Нур Отан

Урал Байгунович Мухамеджанов е казахстански депутат, председател на Мажилиса (долната палата) на парламента на Република Казахстан.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Костанай на 11 ноември 1948 г. Завършва Новосибирския институт по кооперативна търговия и Висшата партийна школа в Алма Ата. От 1975 г. до 1992 г. работи на разлни длъжности в комсомолските и партийни органи, в областния съвет на народните депутати от Торгайска област.

През 1992-1994 е ръководител на администрацията на Амангелдински район на Тургайска област. През 1994 г. става депутат, заместник-председател на комитета по икономически реформи на Върховния съвет на Казахска ССР. През 1995-1997 е ръководител на Департамента по социално и културно развитие на правителството на Република Казахстан.

От 1997 г. до 2004 г. работи в администрацията на президента на Република Казахстан, след това се издига от държавен инспектор до завеждащ отдела за организационно-контролни дейности.

През септември 2004 г. е избран за депутат в Мажилиса. От ноември 2004 г. до юни 2007 г. е председател на Мажилиса. През септември 2007 г. отново е избран за член на Мажилиса. Член на комисията по земеделие. През февруари 2008 г. е избран за ръководител на групата на Национално-демократическата партия „Нур Отан“.

През октомври 2008 г. е избран за председател на Мажилиса на Казахстан. Остава и ръководител на парламентарната група на Демократическата народна партия „Нур Отан“.

През 2012 г. е избран за заместник-председател на Мажилиса. Член е на комисията по външни работи, отбрана и сигурност.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден „Парасат“
  • Орден „Курмет“
  • Медал „10 години Конституция на Република Казахстан“
  • Медаль „10 години Астана“ (2008)
  • Медаль „10 години Парламент на Република Казахстан“
  • Орден на дружбата (за принос в укрепването на дружбата и сътрудничеството между Руската федерация и Република Казахстан)
  • Орден „Федерация“ (2007)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мухамеджанов, Урал Байгунсович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.