Урмия (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на езерото Урмия от 1984 г.

Урмия или Резайе (на персийски: دریاچه ارومیه Daryâcheh-ye Orumiyeh,на азербайджански: Urmiya gölü; на кюрдски: Gola Urmiyê; на арменски: Ուրմիա լիճ) е безотточно солено езеро в Западен Иран, на надморска височина 1275 m. Площта му е 5800 km², дължината – 140 km, широчината – около 40 – 55 km, дълбочината – от 5 до 15 m. Солеността му е 14,8%. Подходящо е за корабоплаване.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1926 г. езерото Урмия е преименувано на Резайе в чест на шаха Реза Пахлави. През 1970 г. е върнато старото име на езерото.

Съвременно състояние[редактиране | редактиране на кода]

Анимация за сравнение на спътникови снимки от 1984 и 2014 г., показваща намаляването на площта на ез. Урмия (видео)

Понастоящем езерото се намира на границата на изчезване. Вследствие на продължителното засушаване, започнало през 1998 г., прекомерното потребление от жителите на околните градове и села на вода от езерото, а също вследствие на строителството на язовирни стени по захранващите езерото реки, площта на Урмия се е намалила повече от два пъти или, ако се сравни с 1995 г., то е станало по-плитко с повече от 70%.[1][2] По думите на Джавад Джахангирзаде, представител на администрацията на град Урмия, в случай на пълно пресъхване на езерото, на мястото му ще останат 10 млрд. тона сол, и около 14 млн. души ще са принудени да напуснат родния си край. Всяка година от езерото се изпаряват около 3 млрд. m³ вода.[1] Според състоянието през 2014 г. експерти прогнозират, че в случай на бездействие само след четири години Урмия ще се превърне в блато[2].

Разработени са много различни планове за спасяване на езерото. Иранското правителство смята да финансира не само проекти по транспортиране на вода в езерото от други източници, но и други начини за възстановяване нивото на водата в езерото. Така, през юли 2014 г. президентът на Иран Хасан Рухани взема решение да отдели около 14 трилиона риала (над 500 млн. долара) за финансиране на първата година от дейността по подобряване ефективността на разхода на вода от езерото, като се планира да се съкрати обемът на водата, използвана в селското стопанство, а също и за възстановяване на околната среда.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]