Успение Богородично (Смоймирово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Успение Богородично.

„Успение Богородично“
„Успение Богородично“
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Смојмирово.jpg
Общ изглед
Местоположение в Берово (община), Смоймирово
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Република Македония
Населено място Смоймирово
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Струмишка
Архиерейско наместничество Струмишко
Съвременен статут действащ храм
„Успение Богородично“ в Общомедия

„Успение Богородично“ (на македонска литературна норма: „Успение Богородично“) е възрожденска православна църква в струмишкото село Смоймирово, Република Македония. Част е от Струмишката епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Сегашният храм е издигнат в 1909 година на мястото на по-старата църква.[1] В архитектурно отношение е трикорабна базилика с четиристранна апсида на изток.[2] Храмът е изписан в същата 1909 година от Михалко Голев, Димитър Сирлещов и Костадин Марунчев. Надписът в храма гласи: „Зографи от Разлогъ с. Банско Дим. и Мих. и Кост. 1909 май 30.“[3] От иконостаса на по-стария храм са запазени 10 икони.[2] В 1871 година струмишкият майстор Григорий Пецанов изписва Свети Георги в цял ръст върху южната иконостасна врата на храма. Подписът му е „Из рука Григоріа зѡграфа синъ Пецановичъ ѿ Струміца 1871 іаннуаріа 10: ыи“. Свети Георги е с дълга мантия, с дълго копие и кръст в дясната ръка и палмова клонка в лявата. Главата е композирана и изрисувана отлично, а типажът е ориенталски - тъмен, с черна къдрава коса и големи очи.[4] Забележителна е резбата по иконостаса, дело на местни майстори.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цркви и манастири. // Посетете го Берово. Посетен на 15 юни 2017.
  2. а б в Илиевска-Арсова, Весна. Пијанец-Малеш, изобилство од сонце и насмевки!. Штип, Центар за развој на Источен плански регион, 2011. ISBN 978-608-65253-0-9. с. 40. Посетен на 14 юни 2017.
  3. Виртуална енциклопедия на българската иконография. // Посетен на 8 януари 2014 г.
  4. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 286.
     Портал „Македония“         Портал „Македония