Успение Богородично (Трекляно)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Успение Богородично.

„Успение Богородично“
Карта Местоположение в Трекляно
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоТрекляно
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоКюстендилско
Изграждане1860 г.
Статутдействащ храм

„Успение Богородично“ е възрожденска българска църква в село Трекляно, община Трекляно.

Намира се на около 2 km югоизточно от кметството, в гробищата при Тодорова махала. Разположена е върху долната част на склон с надморска височина 810 m.

Построена е през 1860 г., върху основите на стара средновековна църква, която е била част от манастир. Новата църква е трикорабна каменна постройка с олтарна апсида и два странични певника, с размери дължина 16 метра и ширина 12 метра. Средният кораб е засводен полуцилиндрично, а страничните са с плоски тавани. Те се поддържат от два реда по четири колони. Има два входа – от запад и от юг.

Първоначалната църква е била част от манастирски комплекс. Съществуването на манастир „Света Богородица“ в землището на село Трекляно е засвидетелствано в турски данъчни документи от 1570-1572 г.

Олтарните икони са рисувани от Никола Образописов през 1866 г., като от тях е оцеляла само тази на Исус Христос, а останалите са прерисувани и повредени. Апостолските икони са от същия художник, рисувани през 1864 и 1865 г. Църквата е изографисана е от Костадин Геров-Антикаров през 1888 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 225 - 652.
  • Генадиева, Венета и Чохаджиев, Стефан – Археологически паметници от Кюстендилско. Част I. Археологически паметници от Кюстендилското Краище, Велико Търново, изд. „Фабер“, 2002 г., с. 41.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]