Утар Прадеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Утар Прадеш
Разположение в Индия
Страна Флаг на Индия Индия
Площ 243 286 km²
Население 199 581 477 души
820 души/km²
Утар Прадеш в Общомедия

Утар Прадеш (на английски Uttar Pradesh) (хинди उत्तर प्रदेश, урду اتر پردیش ) е щат в Северна Индия с територия от 240 928 кв. км.Столица Лакнау .Той е най-населеният щат в Индия. Утар Прадеш е най-известният щат на Индия. В древността се е наричал Мадхиядеш, а по време на британския период става "Обединени провинции". Сегашното име Утар Прадеш означава "Северна провинция". Някои от по-известните градове в него са: Лакнау (столица), Варанаси (Бенарес), Аллахабад, Канпур и Агра. Утар Прадеш има важно място в културата на Индия, то се смята за родното място на индуизма.Също така град Кушинагар е мястото, където Гаутама Буда починал. Особено важно място заема мавзолеят "Тадж Махал", построен в Агра през 1648 г.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на Утар Прадеш, е предимно субтропичен, но атмосферните условия се променят значително с зависимост от местоположението и сезона:

Температура: В зависимост от височината на релефа, средните температури варират от 12.5-17.5 ° C (55-64 ° F) през януари до 27.5-32.5 ° C (82-91 ° F) през май и юни. Най-високата температура, записана в държавата е 49.9 ° C (121.8 ° F) в Гонда (Gonda) на 8 май 1958.

Валежите: Валежите в държавата варират от 1,000-2,000 мм (39-79) на изток до 600-1,000 мм (24-39) на запад. Около 90% от валежите се случват по време на мусона — югозапад, с продължителност от около юни до септември. С повечето от валежите концентрирани по време на този период от четирите месеца, наводненията са повтарящият се проблем,който причинява тежки щети на селскостопанските култури, живот и имущество.Особено в източната част на държавата.

Снеговалеж: В района на Хималаите, на държавата, годишния снеговалеж, средно е от 3 ​​до 5 метра (10-15 фута) често срещана е в периода между декември и март.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Индусите представляват 80% от населението в държавата.Ислямът се практикува около 18% от населението, а останалите 2% включват сикхи, будисти и християни.

Танци и музика[редактиране | редактиране на кода]

Катхак е известен тип танц характерен за Утар Прадеш.

В днешния Утар Прадеш е живял и Свами Харидас, светец-музикант, подкрепял класическата хиндустанска музика. В днешно време тук се развиват две от четирите основни традиции: Лакнауската гхарана и Бенареската гхарана.