Утлегар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
1. Бушприт. 2. Бушпритен езелхоф. 3. Утлегар. 4. Форщевен. 5. Опъващ бугел. 6. Скоба. 7. Ватер-бакщаги. 8. Ватер-щаги. 9. Фок-щаги. 10. Подвижен бугел. 11. Шпор утлегар.

Утле́гар (на нидерландски: uitleggen букв. – удължавам) – добавъчно рангоутно дърво, служещо като продължение на бушприта напред и нагоре. Понякога към утлегара, като негово продължение, се закрепва бом-утлегар, равноценно рангоутно дърво, явяващо се продължение на утлегара.

Утлегара заедно с бушприта служит за изнасяне напред на допълнителните прави ветрилаблиндове и косите – кливери и стаксели. Кливера, който се намира пред другите кливери и се прикрепя към снастите (бом-кливер-леер), идващи от топа на фокмачтата към утлегара, се нарича бом-кливер.

Утлегара се закрепва към бушприта с помощта на бушпритен езелхоф и (или) специални железни елементи (бугели). Отстрани утлегара се опъва чрез утлегар-бакщагове и отдолу, за уравновесяване на напреженията от щаговете и леерите на фокмачтата, това са утлегар-щага(или мартин-щаг). Точно така бом-утлегара се укрепва отдолу с бом-утлегар-щагове (от края на бом-утлегара към корпуса на съда), а по страните с бом-утлегар-бакщагове (от края на бом-утлегара към борда на съда).

Част от стоящия такелаж на утлегара са и утлегар-пертите, на които стоят хората по време на закрепване на ветрилата.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Утлегарь“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​