Направо към съдържанието

Утро в боровата гора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Утро в боровата гора
ХудожникИван Шишкин
Година1889
Техникамасло върху платно
Размери139 × 213 cm
ИзложенаТретяковска галерия, Москва

„Утро в боровата гора“[1] (на руски: Утро в сосновом лесу) е картина, нарисувана през 1889 г. от Иван Шишкин, в съавторство с Константин Савицки. Савицки нарисувал мечетата и се подписал до Шишкин, но колекционерът Павел Третяков, след като закупил картината, заличава подписа му, твърдейки, че „като се започне от замисъла и се свърши с изпълнението, всичко говори за живописния похват, за творческия метод, характерен именно за Шишкин.“[2] Поради тази причина за автор на картината често се сочи само Шишкин.

Картината детайлно предава състоянието на природата, видяно от художника на остров Городомля в езерото Селигер. Картината изобразява борова гора, осветена от изгряващото слънце. Централно място в композицията заема пречупено дърво, около което играят четири мечета. Животните са показани в различни пози на игра. Шишкин рисува дърветата с голямо внимание към детайла; внимателно предава играта на светлината в короните и стволовете на борове.[3] Усеща се дълбочината на доловете, мощта на вековните дървета, слънчевата светлина сякаш наднича срамежливо в тази гъста гора. Забавляващите се малки мечета чувстват настъпването на утрото.

  1. Енциклопедия А-Я, БАН, 1974 г.
  2. архивно копие // Российский общеобразовательный портал. Архивиран от оригинала на 2014-11-29. Посетен на 17 май 2014. (на руски)
  3. архивно копие // Государственная Третьяковская галерея. Архивиран от оригинала на 2016-03-09. Посетен на 12 май 2014. (на руски)