Училищен преглед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Училищен преглед“
Факсимиле на заглавната страница на списанието, септември 1896 г.
Факсимиле на заглавната страница на списанието, септември 1896 г.
Информация
Категории научно-методическо списание
Издател Министерство на народното просвещение
Основаване 1896 г.
Първи брой януари 1896 г.
Последен брой юни 1949 г.
Периодичност месечно
Тираж 5000 – 7500
Държава България
Език български език

„Училищен преглед“ е първото научно-методическо списание в България[1].

Издавано е всеки месец от Постоянния учебен комитет при Министерството на народното просвещение в София от януари 1896 до юни 1949 г., с прекъсване през 1916 – 1920 г. заради Първата световна война[2].

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Целта на списанието е да дава гласност на министерските разпоредби и мероприятия; да служи за връзка между него и училищата и учителите; да следи за развитието на педагогическата мисъл; да следи за новите идеи и насоки в обучението и възпитанието.[2]

„Училищен преглед“ се състои от два раздела. Официален, в който се публикуват всички официални разпоредби, закони, наредби, правилници, окръжни, доклади. В неофициалния раздел се публикуват статии, свързани с образователното дело и науката, доклади за командировки, критика и рецензии, хроника и съобщения[2].

Редакторски колектив[редактиране | редактиране на кода]

Първите редактори на списание „Училищен преглед“ са Стефан Лафчиев, Иван Пеев-Плачков, Т. Бенев, Стоян Заимов и Г. Табаков. По-късно се присъединяват Н. Станев, А. Наумов, Сава Велев, Ст. Л. Костов, Никола Атанасов, Ст. Василев, Александър Балабанов, Вел. Йорданов и Дамян Димов[2].

Отпечатване[редактиране | редактиране на кода]

През годините списанието се печата в няколко печатници – „Либералний клуб“, „Хр. Г. Данов“, „Гражданин“, „Искра“, „Ив. К. Божинов“, „Графиня“, Държавна печатница на Т. Т. Драгиев[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стефанов, П.. Списанието през годините. // с. „География 21“, бр. 6/2007, с. 8. Посетен на 24.05.2015.
  2. а б в г д Иванчев, Димитър. Български периодичен печат, 1844 – 1944: анотиран библиографски указател. Т. 2. София, Наука и изкуство, 1966. с. 452.