Училищен преглед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Училищен преглед“
Факсимиле на заглавната страница на списанието, септември 1896 г.
Факсимиле на заглавната страница на списанието, септември 1896 г.
Информация
Категориинаучно-методическо списание
ИздателМинистерство на народното просвещение
Основаване1896 г.
Първи бройянуари 1896 г.
Последен бройюни 1949 г.
Периодичностмесечно
Тираж5000 – 7500
ДържаваБългария
Езикбългарски език

„Училищен преглед“ е първото научно-методическо списание в България[1].

Издавано е всеки месец от Постоянния учебен комитет при Министерството на народното просвещение в София от януари 1896 до юни 1949 г., с прекъсване през 1916 – 1920 г. заради Първата световна война[2].

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Целта на списанието е да дава гласност на министерските разпоредби и мероприятия; да служи за връзка между него и училищата и учителите; да следи за развитието на педагогическата мисъл; да следи за новите идеи и насоки в обучението и възпитанието.[2]

„Училищен преглед“ се състои от два раздела. Официален, в който се публикуват всички официални разпоредби, закони, наредби, правилници, окръжни, доклади. В неофициалния раздел се публикуват статии, свързани с образователното дело и науката, доклади за командировки, критика и рецензии, хроника и съобщения[2].

Редакторски колектив[редактиране | редактиране на кода]

Първите редактори на списание „Училищен преглед“ са Стефан Лафчиев, Иван Пеев-Плачков, Т. Бенев, Стоян Заимов и Г. Табаков. По-късно се присъединяват Н. Станев, А. Наумов, Сава Велев, Ст. Л. Костов, Никола Атанасов, Ст. Василев, Александър Балабанов, Вел. Йорданов и Дамян Димов[2].

Отпечатване[редактиране | редактиране на кода]

През годините списанието се печата в няколко печатници – „Либералний клуб“, „Хр. Г. Данов“, „Гражданин“, „Искра“, „Ив. К. Божинов“, „Графиня“, Държавна печатница на Т. Т. Драгиев[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]