Ушати тюлени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ушати тюлени
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
инфраразред:Перконоги (Pinnipedia)
семейство:Ушати тюлени (Otariidae)
Научно наименование
Gray, 1825
Синоними
  • Otarioidea Gray, 1825
  • Arctocephalinae
Обхват на вкаменелости
Ушати тюлени в Общомедия
[ редактиране ]

Ушатите тюлени (Otariidae), наричани още морски лъвове, са морски бозайници от групата на Перконогите (Pinnipedia). Както говори наименованието им (от гръцки otarion се превежда като малко ухо), за разлика от Същинските (безухи) тюлени имат малка, но забележима ушна мида.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Срещат се в антарктически, субполярни и умерени води на Южното полукълбо, а в Северното полукълбо са представени само в Тихия океан.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Ушатите тюлени са по-добре приспособени за придвижване на сушата от Същинските тюлени, без това да ги прави по-малко добри плувци. Перките им са сравнително по-големи и подгъвайки ги на сушата те стъпват на ставите на четирите си крака и подтичват, вместо да пълзят по корем.

Друга тяхна особеност са вече споменатите уши, кучешките им зъби също са по-добре развити и тестисите на мъжките са разположени във външни торбички.

Космената покривка на морските лъвове е рядка и груба, а морските мечки имат и втори слой гъста и мека козина, заради която в миналото са били безмилостно избивани.

Много характерен за морските лъвове е силно изразеният полов диморфизъм, като мъжките имат високо чело, масивен врат, широк гръден кош и са до шест пъти по-тежки от женските.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Всички ушати тюлени имат определен размножителен период през който излизат на сушата на определени плажове или скалисти крайбрежия, образувайки многочислени колонии. Те са изразено полигамни животни – мъжките образуват хареми, като обикновено излизат първи на брега и най-силните заемат най-добрите места, запазвайки си правото над женските на своя територия. След няколко дни пристигат и женските, раждат своите малки и скоро след това са готови за зачеване.

Своята територия и женските в нея мъжките ревностно защитават с рев, перчене и често се стига до ожесточени битки помежду им, при които съперниците не само си причиняват сериозни наранявания, но и безогледно мачкат всичко по пътя си представлявайки сериозна заплаха за малките.

Ушатите тюлени ловят риба, главоноги и крил, разчитайки предимно на зрението си, но някои женски се гмуркат и до 400 m дълбочина.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Бебе на Arctocephalus gazella, Южна Джорджия, 2009 г.
Ушато тюленче от вида Arctocephalus galapagoensis

Семейство Ушати тюлени

Източници[редактиране | редактиране на кода]