Уязвим вид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Уязвим вид е този биологичен вид, който е оценен от Международния съюз за защита на природата (IUCN), така че е по-вероятно да се превърне в застрашен, освен ако обстоятелствата, които заплашват неговото оцеляване и размножаване не се подобрят. Към 2012 година има 4728 животни и 4914 растения, класифицирани като уязвими, в сравнение с нива от 1998 г. от 2815 и 3222, съответно. [1]

Уязвимостта е причинена главно от изгубване или унищожаване на местообитанията. Уязвимите видове се наблюдават и често се превръщат в застрашени. Въпреки това, някои видове, оценени като „уязвими“ може в действителност да бъдат доста широко разпространен в плен, например, които са синьо отровна жаба дърволаз.

IUCN използват няколко критерия, за да отнесат видовете към категорията уязвими.

Един таксон е уязвим, когато не е критично застрашен или застрашен, но е изправен пред висок риск от изчезване в природата в средносрочен план, както е определено от някой от следните критерии (А до Е):

А) Намаляване на популацията под формата на едно от следните:

1) наблюдавано, оценено или подозирано намаляване с най-малко 20% през последните 10 години или три поколения, в зависимост от това кое от двете е по-дълго, въз основа (и уточняване) на което и да е от изброените по-долу:

а) пряко наблюдение

б) индекс на изобилието (за подходящи таксон)

в) спад в района на ареала, степента на поява и/или качеството на местообитания

г) реални или потенциални нива на експлоатация (човешка)

д) ефекти на интродуцитани таксони, хибридизация, патогени, замърсители, конкуренти или паразити.

2) намаляване с най-малко 20%, прогнозирано или предполагаемо в рамките на следващите десет години или три поколения, в зависимост от това кое от двете е по-дълго, въз основа на (и уточняване) (б), (в), (г), или (д) по-горе.

Б) Степента на поява се очаква да бъде по-малко от 20,000 km² или площ на заетост очаква да бъде по-малко от 2000 кв. км, и прогнози сочеха, всеки две от следните:

1) силно фрагментирана или е известно да съществува в не повече от десет места.

2) продължаващ спад, установен, наблюдаван или очаквна, в която и да е от изброените по-долу: а) степен на заетост в област появата

б) площ, обхват и/или качеството на хабитата

г) броя на местата или субпопулации

д) броя на възрастните индивиди

3) екстремни колебания в някое от следните:

а) степен на възникване

б) пространство на заетост

в) брой на местата или субпопулации

г) броя на възрастните индивиди

C) Популация оценена на по-малко от 10 000 зрели индивиди и:

1) продължаващия спад от най-малко 10% в рамките на 10 години или три поколения, в зависимост от това кое от двете е по-дълго, или

2) продължаващ спад, наблюдаван, прогнозиран, или очакван, на броя на възрастните индивиди и структурата на популацията под формата на едно от следните:

а) силно фрагментирана (т.е. субпопулация не очаква се да съдържа повече от 1000 зрели индивиди)

б) всички индивиди са в една субпопулация

D) Популации много малки или ограничени във формата на едно от следните:

1) Популация оценена на по-малко от 1000 зрели индивиди.

2) Популацията се характеризира с остро ограничение в своята заемана област(обикновено по-малко от 100 кв. км) или в броя на местата (обикновено по-малко от пет). Такава таксони ще бъде податливи на въздействието на човешките дейности (или случайни събития, чието въздействие се увеличава от човешката дейност) в рамките на много кратък период от време в непредвидимо бъдеще, и по този начин може да стане критично застрашен или дори да изчезне в много кратък период от време.

E) Количествен анализ, който показва вероятността от изчезване в дивата природа, е най-малко 10% в рамките на 100 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vulnerable species“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.