Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:Р)
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Уикисреща във Варна[редактиране на кода]

Заповядайте в групата с идеи и предложения, а и само за да надникнете в организацията на Варненско събитие на Уикипедия. Litev (беседа) 16:05, 30 август 2016 (UTC)

На 22 септември 2016 г. от 19:00 ч. ще се проведе първата уикисреща във Варна, който желае може да заповяда.--Спасимир (беседа) 11:15, 15 септември 2016 (UTC)

This Month in Education: [September 2016][редактиране на кода]

If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

We hope you enjoy the newest issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (беседа) 12:59, 1 септември 2016 (UTC)

Шаблон[редактиране на кода]

Някой има ли представа защо Шаблон:Училище не вика от Уикиданни категорията от Общомедия? --Мико (беседа) 12:26, 6 септември 2016 (UTC)

Шаблонът работи, но координатите трябва да са записани задължително в позицията "географски координати", а не към позицията за адреси. --Rumensz (беседа) 13:06, 6 септември 2016 (UTC)
Имах предвид, че не се появява категорията Общомедия със снимките. --Мико (беседа) 13:21, 6 септември 2016 (UTC)
Ok Оправено. --Rumensz (беседа) 13:44, 6 септември 2016 (UTC)

Най-четеното за деня[редактиране на кода]

Преди известно време в шаблона за последните промени се появи връзка към най-четените статии от деня, седмицата и месеца. Като го отворя обаче, последната промяна е от 5 август и ми се струва, че не се обновява. Може би тази страница не се поддържа. --ikonact (беседа) 08:10, 8 септември 2016 (UTC)

ikonact, прав си. Закоментирах кода засега. Може да е хубаво да му пишем на тоз младеж, щото инструментът е по принцип полезен. — Luchesar • Б/П 10:20, 8 септември 2016 (UTC)

Ново класиране в Уики обича Земята[редактиране на кода]

Имаше промяна в класирането в Уики обича Земята, породена от дисквалификацията на две снимки за вмъкване на обекти, които не са били там. Повече можете да прочетете в блога. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:46, 8 септември 2016 (UTC)

Помощ[редактиране на кода]

Как да направя в шаблон:цитат част от текста да излиза с по-малки букви? --Мико (беседа) 19:07, 8 септември 2016 (UTC)

@ symbol.svgМико:
Нормалните букви са малки преди да пораснат.
— Luchesar • Б/П 20:40, 8 септември 2016 (UTC)
Мико, ако искаш още по-малки, може да дублираш small-овете или да ползваш нещо от типа на <span style="font-size: small">текст</span>, като заместваш "small" с "x-small" или "xx-small" или пък размер от типа на "8pt".
— Luchesar • Б/П 20:45, 8 септември 2016 (UTC)
Не - отлично. Много благодарим. Аз го пробвах това, щото съм го виждал в референс, но нещо явно не като хората. --Мико (беседа) 05:25, 9 септември 2016 (UTC)

Прегласуване на права за администратор в Уикиизточник[редактиране на кода]

Понеже на стюардите в Мета им се струва много странно кви са тия бунаци дето се напъват да ринат ако ей така, за без пари и за някакво откачено удоволствие, и искат провеждането повторно на гласуване след изтичането на временните ми права там, та ще замоля да ми бъде прегледани какви съм ги творила за четирите месеца админство там, и който желае – да вземе отношение по това дали да бъде продължено или не. Е, сега, ако на всеки четири месеца ще се налага да повтаряме все едно и също гласуване, все в някой момент ще ми писне и ще се откажа, но засега все още имам желание да рина ако и, доколкото мога, да го побутвам тоя проект в някаква що-годе смислена посока. За целта разбира се помощта и на всеки друг би била добре дошла. В страницата с гласуването в Уикиизточник съм сложила линкове с резюмета на редакциите ми през тези 4 месеца. Благодаря предварително на всеки, който се поинтересува и кликне. Спири ··· - - - ··· 21:07, 8 септември 2016 (UTC)

This Month in GLAM: August 2016[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 17:54, 10 септември 2016 (UTC)

Проблем с редактиране[редактиране на кода]

От 2-3 дни не ми се появява помощната лента над полето при редактиране, също не ми работи advisor и hotcat за добавяне на категории. Дали някой друг има този проблем или е само при мен и на какво може да се дължи. Благодарности! --Спасимир (беседа) 07:07, 11 септември 2016 (UTC)

При мен от вчера изчезна advisor, а hotcat не зная какво е.--Sim (беседа) 13:36, 11 септември 2016 (UTC)
снощи и преди малко функцията advisor се показва за секунда и изчезва.--Sim (беседа) 16:31, 11 септември 2016 (UTC)
Проблемите изглежда са свързани само с Chrome? setCustomMiscButton() в личния common.js причинява грешка и Advisor не работи. @ symbol.svgBorislav: ако може да помогнеш. --V111P 22:07, 11 септември 2016 (UTC)
и с Windows.--Sim (беседа) 01:48, 12 септември 2016 (UTC)
И аз нямам advisor от 2-3 дни, но hotcat работи. С Chrome съм.--Zhoxy (беседа) 04:59, 12 септември 2016 (UTC)
Ще го погледна през следващите дни. — Борислав 05:06, 14 септември 2016 (UTC)
Мерси. Аз поправих Advisor, setCustomMiscButton() го направих да не дава грешка за да не чупи други джаджи, така че сега просто не работи (в Chrome). --V111P 05:23, 14 септември 2016 (UTC)
Въведох нов начин за конфигуриране на бутоните и сега остава да обновя потребителските скриптове и документацията. — Борислав 09:30, 17 септември 2016 (UTC)

Изключване на Compact Language Links.[редактиране на кода]

От известно време вече се мъча да изключа този „feature“, но не успявам. Преди си беше в Настройки => Бета. След това, незнайно защо, ми беше наложено да го използвам и опцията за изключването му изчезна от Настройки. В MediaWiki също не намерих опция за спирането му. Интересното е, че в английската уики си ми излиза целия списък с езикови връзки, както по старому. Някакви идеи как да го спра? --ShockD (беседа) 16:47, 14 септември 2016 (UTC)

Специални:Настройки#mw-prefsection-rendering --> Използване на компактен списък на езиците, имащи отношение към вас — Luchesar • Б/П 17:18, 14 септември 2016 (UTC)
Много благодаря за тайната пътека. :-) --ShockD (беседа) 17:22, 14 септември 2016 (UTC)
нз ;) — Luchesar • Б/П 17:41, 14 септември 2016 (UTC)
Благодаря и аз, доста ме дразнеше това. --Спасимир (беседа) 13:08, 15 септември 2016 (UTC)

Честит празник на всички учащи се![редактиране на кода]

Primorski izgled 2 (1).jpg

Честит празник на всички учащи се! --Stanqo (беседа) 09:43, 15 септември 2016 (UTC)

ВАЖНО: Подготовка за избор на локални проверяващи[редактиране на кода]

Всеки от вас вероятно се е сблъсквал или поне е чувал за марионетки. Преди 5-6 години един случай ни държа на нокти с месеци, а наскоро се завърна, създавайки още по-внушителен списък с марионетки. Марионетките са гадни. Те създават чувство на страх, несигурност и съмнение. Администраторите пазят проекта от вандали, а срещу марионетките защита са проверяващите (чекюзъри, checkusers).

Засега за тази цел ползваме стюардите в Мета, но те по идея обслужват малки проекти и явно започнаме да им идваме в повече. През лятото се наложи да чакаме със седмици, за да ни бъде извършена проверка, докато накрая Спири помоли един неин добър познат стюард за помощ. Той действително свърши много работа (което обяснява защо другите не искаха да се захващат), но ни каза директно няколко пъти: „Изберете си собствени проверяващи!“

И така, през последните седмици се постарах да подготвя нужното, и затова сега бих искал да помоля всички да прегледат направеното и да пишат, ако имат каквито и да е забележки, предложения за подобряване, въпроси и пр.

За да имаме проверяващи, трябва да постигнем много добър консенсус. Летвата при гласуване е висока, най-малко 25-30 гласа „за“ при 70-80% одобрение, затова е хубаво предварително да изчистим всички проблеми.

ВАЖНОТО[редактиране на кода]

TL;DR: Конкретната ми молба е да погледнете следните страници:

 • m:CheckUser policy/bg – превод на m:CheckUser policy на български: тази страница просто (и само!) трябва да бъде точен превод на английския оригинал, т.е. ако имате някакви забележки към нея, моля ви нека бъдат само и изключително по точността на превода – самото съдържание нямаме право да променяме;
 • Уикипедия:Проверяващи – основната страница за проверяващите: обърнете внимание, че задължителната за спазване политика е малък раздел – всичко останало е просто помощна информация;
 • Уикипедия:Разследвания на марионетки – това е страницата за заявки към проверяващите и документиране на разследванията: особено интересно ми е дали я намирате за удобна и няма ли объркващи неща в нея; не се притеснявайте също да я тествате;
 • Уикипедия:Патешки тест – есе, което не е политика, но съдържа полезни съвети, особено за случаите на злоупотреба с марионетки;
 • малко допълнение в Уикипедия:Политика за блокиране;
 • значително преработена Уикипедия:Марионетка: сегашният вариант обаче не ми харесва, тъй като се получи хем променен, хем не съвсем, и смятам да пренапиша страницата из основи, когато ми остане повече време (тя обаче не е политика, така че съдържанието ѝ не е критично важно и винаги може да се подобрява и допълва в бъдеще);
 • m:No open proxies/bg (копирана локално при нас като Уикипедия:Без отворени прокси сървъри) и m:Ombudsman commission/bg – тези две страници са просто превод на съответните политики и са свързани с проверяващите само косвено, но все пак са важни: отворените проксита често се използват от марионетки за прикриване на следи, а Комисията на омбудсманите е тази, която осъществява контрол (и) върху проверяващите във всички проекти на Уикимедия.

Заключение и коментари[редактиране на кода]

Нека отделим за това седмица-две, след което, към края на месеца, можем да направим и гласуването. Мисля си също, че можем едновременно да гласуваме политиката и кандидатурите, което на практика значи, че за да ги приемем, ще ни трябват минимум 25 гласа „за“ (изисквани от общата политика за проверяващите) и най-малко 3/4 одобрение от подадените гласове (мнозинство „В“, нужно за приемане на нови политики). Проверяващите трябва да са задължително поне двама, и за момента общо-взето сме Спири, която покрай помощта на онзи стюард и сама понатрупа опит, и аз. Може да се помисли и за трети, но не е задължително.

— Luchesar • Б/П 23:45, 16 септември 2016 (UTC)

Да действаме, тогава! Аз не възразявам срещу вашите кандидатури. Jingiby (беседа) 05:00, 18 септември 2016 (UTC)
Отдавна си трябва--Uroboros беседа 16:35, 18 септември 2016 (UTC)
Подкрепям наличието на локални проверяващи. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:18, 19 септември 2016 (UTC)
Няма да е зле повече хора да вземат отношение за да не се стигне до гласуване с прекалено малко участници или пък с такива, които тепърва разбират за това. Проверяващите са натоварени с доста сериозна отговорност и дори само от съобщението на Лъчо си личи колко много работа има още да се свърши за да имаме ясно разбиране по въпроса преди гласуването. По традиция всички с малко повече права отнасят обвинения в какво ли не та за проверяващите, които в известен смисъл са на по-високо ниво от администраторите можем да очакваме и по-ожесточени обвинения. В тази връзка кандидатите за проверяващи също трябва доста добре да преценят дали имат ресурс и за това. Според мен най-добре е проверяващите да са измежду по-незабележимите администратори, които са по-малко активни по беседи и тук в Разговори. Нямам нищо против Лъчо и Спири, но носенето на прекалено много дини под мишница не е здравословно. Ако няма други кандидати и двамата имат подкрепата ми. В рамките на майтапа се чудя дали да не се кандидатирам и аз за проверяващ просто така за цвят пък и за да има поне един кандидат, който да обере отрицателните гласове. --Сале (беседа) 17:26, 20 септември 2016 (UTC)
В интерес на истината, аз разчитам на това, за да имам оправдание по-малко да влизам в администраторски битки, защото нямам безкрайни нерви. Бих се радвал да продължа да съм полезен с нещо, защото иначе просто ще си дръпна шалтера. — Luchesar • Б/П 17:49, 20 септември 2016 (UTC)
Между другото, въобще и не си представям да имаме много случаи, като изключим няколкото познайници, които открай време си злоупотребяват с марионетки. Поне аз въобще не смятам да изпълнявам произволни заявки -- и който и да е проверяващ също не би трябвало да изпълнява. Повече от два-три, максимум четири случая на година (говоря за толкова кукловоди, а не конкретни казуси) биха ме учудили изключително много.
Не на последно място, една от причините в крайна сметка да кандисам за проверяващ и да отделя толкова време да пиша и превеждам документация и да подготвям всичко останало необходимо (защото наистина не беше малко време) е фактът, че от началото на годината и до момента дори се занимавам с няколко щури марионетаджии -- като администратор -- и както добре се вижда от дотук описаните случаи на Уикипедия:Разследвания на марионетки и Уикипедия:Заявки към администраторите/Блокирани мрежи, и виждам колко много време и нерви се губят, когато няма проверяващи, а стюардите в Мета се правят (не без основание предвид сложността на случаите) на умрели лисици. В тоя смисъл, да ми се казва, че поемам повече дини под една мишница, отколкото мога да поема, ми се вижда най-малкото неуместно, особено след като може би някой е могъл да ми помогне с дините, като е видял, че са много, но не го е сторил.
Държа да съм ясен: не се оплаквам, а още по-малко отправям упреци! Кой колкото може и иска, толкова прави. И щом аз съм си намерил времето за всички тези неща, значи съм си преценил, че мога да си го позволя. Но точно защото и знам какво ми струва, не мога също с мълчание да подмина подобно пренебрежително отношение.
— Luchesar • Б/П 18:09, 20 септември 2016 (UTC)
Сале, кандидатирай се. Според мен е по-добре да има и други хора извън обичайните заподозрени. Освен Спири и Iliev (за които е направо задължително да участват, тъй като те най-точно знаят за какво става въпрос), е добре да има още 1-2 нови лица. Така и работата се разпределя по-добре, а и не се стига до набиване в очи на едни и същи имена. --Vodnokon4e (беседа) 18:31, 20 септември 2016 (UTC)
Ти между другото също не се измъквай по допирателната, Vodnokon4e. Ще се радвам ако и Шейд преосмисли позицията си. Сещам се и за поне още няколко човека, с някои от които, като Извора, дори сме говорили още навремето, при случая с Мапа/Фаса, да бъдат проверяващи. Реално погледнато, заради принципа проверяващите да се контролират помежду си, колкото повече са те, толкова по-малко вероятно е да има злоупотреби, въпреки че фактът, че всички се познаваме, все пак донякъде намалява този положителен ефект. — Luchesar • Б/П 18:50, 20 септември 2016 (UTC)
Казах, че съм съгласен, но вероятно ще бъда най-малко активния. И без това ми е омръзнало да се зверя на работа в sh log и more log | i ...| b..., че да почна и тук :-) . Но мога да помагам в това определено.--Vodnokon4e (беседа) 05:41, 21 септември 2016 (UTC)
Точно така. Аз също мисля, че ще си добър проверяващ, Сале, но понеже според предложените правила проверяващите получават и административни права, ще се радвам наистина да помагаш повече и с дините. ;) Знаеш, че отдавна съм ти предлагал да се кандидатираш за администратор, но ти си отказвал. — Luchesar • Б/П 18:36, 20 септември 2016 (UTC)
Сравних внимателно m:CheckUser policy/bg и m:CheckUser policy и нямам никакви забележки. Доста прецизен превод. Личи си, че е много внимателно обмислен. Останалите страници тепърва ще ги гледам, но мисля, че най-важното за момента е да се сръчкат колкото се може повече хора да изкажат мнение за да се оформи някакъв консенсус. Дори и да отнеме повече време. Темата е от много голямо значение и не бива да мине и замине ей така като добавянето на един-двама администратори. --Сале (беседа) 21:36, 20 септември 2016 (UTC)
Лъчо, ако съм те засегнал по някакъв начин с изказването за дините съжалявам, но предполагам, че не съм се изразил достатъчно ясно. Под дини в случая нямах предвид толкова обема на работата по проверки а други две „дреболийки“ - вероятността проверяващите да отнесат още повече обвинения и заплахи от обичайните отправяни към администратори заради предполагаема цензура и тям подобни и доста натоварващото изискване проверяващите да се контролират взаимно. Това второто погледнато отстрани предполага някакво ниво на взаимно недоверие и подозрителност. От опит знам, че не е така, но това се набива на очи на пръв поглед ако не си работил в такава среда. За себе си нямам съмнения, че и двамата със Спири можете да се справите както с отговорността да не злоупотребявате с инструмента CheckUser така и с не особено приятната отговорност да се следите и проверявате взаимно. Не знам обаче кои и колко от останалите редактори с право на глас имат същото доверие във Вас двамата. Един съвсем очакван въпрос би бил - А Вие имате ли си пълно доверие? и ако отговорът е положителен това би било достатъчен повод за гласуване „против“. --Сале (беседа) 21:36, 20 септември 2016 (UTC)
Благодаря, Сале. Иронията е, че Спири навремето ми се обиди сериозно, когато ѝ казах, че може да възникнат подобни въпроси. Който се интересува от подробности и му се четат фермани, може да си отвори текста отдолу...


НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ как се стигна дотук! Разгърнете, за да узнаете ПОТРЕСАВАЩИТЕ факти...


        Поначало бях отказвал да ставам проверяващ още преди 6 години след Мапа и Фаса, и само обещах, че ще подготвя нужната документация. Така и нищо не подготвих обаче – до тазгодишното възвръщане на същите юнаци. С 50 (петдесет) нови марионетки. Понеже основно аз се занимавах с тях (Спири наистина също много помогна с познатия си стюард, защото вече се готвех да тегля една на чекюзърите в Мета), реших, че няма какво да се правя на кокона и трябва най-сетне да свърша тая работа – най-малкото за да си спестя излишните нерви, а и унижението пред кукловода, който естествено се кефи на безпомощността на администраторите.


        Случаите ми бяха познати най-много (ако не и изключително) на мен. Явно и почти единствен изявявах желание да се занимавам с тях. Като добавим и факта, че аз пишех документацията и подготвях страници за процедурите и т.н., може би става ясно защо не съм се замислял особено, че може накрая всъщност да не се кандидатирам. Не защото много държа да бъда проверяващ, а защото просто обратното би било някак неестествено и затрудняващо: ако трябва например да обяснявам нещо, а нямам достъп до инструмента на чекюзърите, ще трябва да правим нарушения или да си преразказваме кой какво вижда на екрана.


        Поначало си представях да помоля и още някого, който има опит с компютърните мрежи, да се кандидатира заедно с мен, тъй като проверяващите трябва винаги да бъдат поне двама. Тогава още не се бях замислял за повече – вероятно защото някак очаквам, че нито един от хората, които аз бих подкрепил, не би правил нередни неща. И тъй като с Водното конче бяхме обсъждали неотдавна разни марионетки и си бяхме говорили за нуждата от проверяващи, него именно привиждах като такъв съратник. Лятото обаче нещо го беше хванала липсата, и тогава, докато разпитвах Спири кого мисли за подходящ – и всъщност за мен изненадващо – тя изяви желание да бъде втория проверяващ. Докато гледала познатия ѝ стюард как прави проверките на онези 50 сметки ѝ станало интересно и т.н. По принцип някак съм си представял уикикариерата на Спири по-скоро в посока член на борда на настоятелите на Уикимедия, което ѝ бяха предлагали, но айде, няма лошо и проверяващ. Но понеже не съм от най-тактичните, вероятно беше очаквано, че тя ми се обиди доста силно, като ѝ казах: бе то хубаво, ама в тоя случай ще е силно желателно да има и трети проверяващ... Няма да обяснявам подробно защо това е наистина тъпа, но реална логика: в нашата малка Уикипедия сме като едно съвсем малко село. А в едно съвсем малко село нема начин кадията да не бъде подозиран в криво съдене, ако е от същото село. И даже ако е от съседното. Нейсе.


        Тук важно е всъщност нещо друго: проверяващите са силно контролирани също от самата Фондация. Администратор или бюрократ например може да стане непоклатим, защото си е създал „лоби“, което блокира всеки опит за сваляне на правата му. Именно с тоя аргумент на Спири ѝ отказаха да я направят бюрократ в Уикиизточник (за мен това е параноя, но както и да е). Проверяващите обаче може да бъдат „изтропани“ на Комисията на омбудсманите при най-малкото подозрение от който и да е потребител: ама няма право на глас, няма автопатрули – всеки, предполагам дори и неригистриран. Самите омбудсмани пък са уикипедианци от цял свят – каква е вероятността всичките да са ти „авери“, че да те покрият? А и те самите отговарят лично пред Фондацията, като са длъжни дори да разкрият пред нея истинската си самоличност. Нарушения на политиката пък се докладват на самия изпълнителен директор на Фондацията. С евентуално предложение за късане на пагоните отнемане на правата пред строя. Както и да го погледне човек, освен ако не е гьонсурат като нашите политици, това си е огромно унижение.


        Но да се върна на темата. След като на Спири подир две-три седмици ѝ мина обидата и потвърди, че наистина иска да се кандидатира, взехме да обсъждаме кому още да предложим, та наистина да няма поводи за глупави коментари. Да, много добре знам какво значи интриги, подозрения, шушукане зад гърба – работил съм точно на такова място: иди се обяснявай после, че с някого общувате от дъжд на вятър и дори нерядко бая се сдърпвате, щото и не си цепите чак толкоз басма. Водното конче обаче, както писах, някъде беше зачезнал, и Спири предложи Шейд. Ентусиазиран, преди няколко дена му писах на беседата, очаквайки наивно може би, че няма как да не приеме. Хубаво, ама той отказа, с което доста ме озадачи и даже стресна, а и така бях вече много закъснял с обещания срок. Затова реших да пускам нещата за обсъждане както са, пък нали тъй или иначе ще се обсъждат, а то не са едно и две неща (а и допълнителни проверяващи, да не забравяме, по всяко време може да се избират – ограничение за максимален брой няма).


        И понеже сега, особено след твоите думи, сигурно вече има хора, дето се чешат по главата „абе, тия верно май са били замислили нещо“, няколко прости логически въпроса. Първо, ако исках да правя зулуми, щях ли наистина да давам толкоз (а и въобще) зор за това обсъждане? Едно, че сам си създавам още работа, но ако верно кроях некви козни, логичното щеше да е зора да го дам в посока „айде по-бързо да гласуваме“, преди някой да се е усетил. Съвсем пък глупаво е да предлагам на Шейд и Водното конче да се кандидатират.


        Въобще, както вече писах, голямата ми болка е да не се издъни процедурата – щот всичкото туй време можех да го употребя и за по-приятни неща, хеле пък дорде беше хубаво времето навън, вместо по нощите да умувам и пиша кат бухал. А пък ако аз не бъда избран за проверяващ – е, банкет няма да давам, ама нема и да се гръмна. Естествено, ако против мен гласуват хора, които уважавам и чието мнение ценя, ще съм неприятно изненадан, и ще трябва да се замисля къде вероятно съм сгафил. По едно време дори си мислех да се откажа от администраторските права преди гласуването и да го използвам като „вот на доверие“, но това са малко хлапашки истории и се отказах.


        Прочее, надявам се, че поне малко от потенциалната конспирация е развеяна, въпреки че който иска да вярва в конспирации, естествено, ще продължи да си вярва. Макар да ти се ядосах (и) за тия според мен излишни намеци кой какво можел да си помисли (ако си го мисли, зер, нали ще си го каже с гласа!), вместо просто да си се кандидатираш, което хем решава евентуално подозирания проблем, хем и мен щеше искрено да ме зарадва, сега си давам сметка, че полза все пак има. Определено ще е добре да гласуваме всяко нещо поотделно, за да не рискуваме да се издъни цялата процедура.


        И, между другото, ако е толкоз драма моята кандидатура, няма никакъв проблем да не се кандидатирам. Верно, някак и аз самият се ентусиазирах покрай цялата подготовка, но това нещо не го правим за кеф, а за да се върши работа. Та, ако има хора, които рязко възразяват против мен за проверяващ, ще съм им благодарен още отсега да го напишат: хем ще спестим едно излишно гласуване, хем и за мен излишни драми. Тнх! :)


А, да, заглавието на скривачката е кликбейт. Сорри. ;) А за доверието, понеже в горния ферман не отговорих: дори на себе си не винаги се доверявам и затова си се проверявам... )) Като цяло, човек не трябва да изпада в крайности: нито крайно недоверие, нито безпределно доверие са полезни (или реалистични). Или, както казват някои по-прагматично ориентирани: доверие всекиму, кредит никому :)
— Luchesar • Б/П 01:57, 21 септември 2016 (UTC)
И, да, зор нямаме да бързаме. Все пак си мисля и да не се туткаме и формализираме прекалено, защото накрая нищо няма да направим – както неведнъж се е случвало. На мен лично вече взе да ми секва ентусиазъма, дето бях натрупал. Политиката са 8 точки по един ред всяка. Другото или е твърдо записано в общите правила, които нямаме право да променяме, или са неща, дето можем да променяме когато си искаме в бъдеще. Ще повторя и написаното във фермана по-горе: ако някой има проблем конкретно с моята кандидатура, да си го каже. Целта е да направим нещо, което да ни бъде от полза в работата, а не един или друг (примерно аз) да си начеше крастата. Въобще не държа да съм проверяващ, но наистина ще съм разочарован, ако след толкоз усилия провалим цялата работа. Кукловодите пък ще организират празнично шествие с марионетки.
— Luchesar • Б/П 02:10, 21 септември 2016 (UTC)


Сигурно изглежда странно, че досега не съм написала нищо по въпроса, въпреки че най-малкото от стоте ми уикидни е видно, че съм наоколо. Това, което няма как да си проличи в редакциите ми обаче е, че сме на финалната права на „Уики обича Земята“, в последните 10 дни преди церемонията по награждаване на победителите и по-малко от месец преди края на отчета, и се побърквам от свързаните с това (и не само с това) уикипедиански (а и служебни и лични) неща, макар и такива, които не оставят следи в логовете. Затова и ще изкоментирам само накратко.
 • Факт е, че нося много „уикипедиански дини“ под мишница, а предполагам повечето хора дори не подозират колко много. Жалко само, че това са от дините за копане, а не от тези за ядене, та не знам кой би си взел от многото ми дини със същата радост, с която аз бих ги раздавала.
 • Факт е, че в университета съм учила компютърни мрежи, но не разбирам от тях професионално колкото Лъчезар (и сигурно много други потенциално отлични чекюзъри наоколо). Но се надявам, че имам достатъчно добра основа и като образование, и като опит с гонене на марионетки и „на сухо“. Мисля, че до неотдавна можех да претендирам за (съмнителната) чест да съм пускала и аргументирала най-много заявки за проверки в Мета, но напоследък Лъчезар май ме бие по този показател (за което съм му много признателна).
 • Факт е, че съм програмирана да предполагам до последно добронамереността у другите и рядко стигам фазата на граничещата с параноя подозрителност, която вероятно е най-важната „трудова характеристика“ на проверяващия.
 • Факт е и това, че през годините съм изградила много добри отношения с много уикипедианци. Нямам никакво намерение да се оправдавам за това, напротив, това е нещо, което намирам за привилегия и повод за радост. Точка.
Но също така съм наясно и със следните факти.
 • Факт е, че нашата уикиобщност е малка. Вероятно всички хора, които биха се съгласили да се кандидатират за проверяващи и едновременно с това които биха събрали консенсусно 25-30 гласа „за“ всеки – в произволна тяхна конфигурация – ще се познават и вероятно ще се познават предимно с добро. Разсъждавам така: един-двама може и да са объркали в преценките си, ама 25-30 вкупом, едновременно... абе може би, ама надали.
 • Факт е, че въпреки повишената нужда от чекюзър проверки през тази година, като цяло тези инструменти не биха се ползвали всеки ден. Нашият основен проблем не са толкова новите вандали (да чукам на дърво ;) ), а няколко лица, които рецидивират вече от няколко години и чиято нарастваща вредителска изобратеталност почва да става трудно управляема с подръчните админски средства. А това смятам, че вреди много на мотивацията на всички конструктивно допринасящи, в това число и на администраторите, които противно на разпространеното схващане, уверявам ви, също сме хора, също сме доброволци и също си имаме прагове на търпимост и живот извън Уикипедия.
 • Факт е, че напоследък заявки в Мета за български вандали бяха размотавани със седмици, и то не дори да се работи дълго по тях, а дълго време докато някой от стюардите въобще се хване да поеме наш случай. Не твърдя, че е избирателно отношение към БГ Уикипедия или към пускащите заявките; напротив склонна съм да допусна, че причината поне за част от забавянията е била в отпускарския сезон, реферирането към стари и забатачени случаи, по които са работили други стюарди. Не забравяме и че стюардите, ДОРИ И ТЕ! са хора и на тях им идва байгън от проблеми, които цял свят им стоварва и трябва да се запознават с всеки случай поотделно. Още една добра причина да имаме местни проверяващи, по-добре ще си познават местните луди.
 • Факт е, че с въпросните няколко лица с нарастваща вредителска изобратеталност, за които стана дума, желаещите да се занимават с тях са вече единици, да не кажа, че напоследък и почти само един, Лъчезар. Дори и само неговите нерви да бъдат спестени, си струва усилието.
Ако бъда избрана за чекюзър, гарантирано, няма да си разваля взаимоотношенията с другия чекюзър, който и да е той, само и само за парлама да изглеждаме все едно се дебнем. Напротив, за първите примерно шест месеца дори си представям, че взаимно ще си помагаме и ще се учим, защото това е ново потребителско право, има си особености, нови неща за учене. И бих посъветвала всяка потенциална двойка или енторка от успешно избрани проверяващи да го обмислят като вариант, докато усвоят тънкостите на новите инструменти, с които ще разполагат.
Както и Лъчезар е заявил, потвърждавам и лично своето съгласие да допринасям като проверяващ. Но по никакъв, ама по никакъв начин, не претендирам за това, не смятам, че ми се полага като право, и много бих се радвала, ако поне още двама души намерят мотивацията в себе си, за да си сложат имената на пангара и да бъдат избрани. Но това, което е най-важното е следното: които искате хора, тях ще си изберете. Но ако това не са хора със съвест и с чувство за лична чест и отговорност за постъпките си, никакво взаимно дебнене няма да бъде достатъчна гаранция срещу злоупотреба. Това е. Спири ··· - - - ··· 18:57, 21 септември 2016 (UTC)

Относно снемането на правата[редактиране на кода]

За хората, които не са сложили тези страници в списъка си за наблюдение, но се интересуват от темата: на беседата се разви обсъждане относно процедурата по евентуално сваляне на правата. Направих промяна в предложените правила в съответствие с последното развитие на дискусията, но не смятайте, че това е непременно окончателен вариант. Ако имате някакви идеи или коментари, пишете. Действително, идеята ми е на практика да постигнем консенсус помежду си по всички потенциално спорни или просто коварни в перспектива въпроси (за които успеем да се сетим) още преди началото на гласуването, така че то накрая да бъде просто една формалност. Целта все пак е да направим нещо, което в крайна сметка да бъде полезно на всички ни.
— Luchesar • Б/П 18:25, 20 септември 2016 (UTC)

Автоматично изтрит принос ..[редактиране на кода]

...който направих тук:

https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7&action=history

това бе превод от английската страница

In September 1913 after the end of the Second Balkan War about 12 000 Bulgarian refugees took temporary asylum at the outskirts of the city. They were from 17 different villages all over the Western Thrace fleeing ethnic cleansing.[6]

Как да добавя тази инфо в греко страницата? Благодаря (все пак не съм писал "Смърт на турци и гърци")
V1V21498 (беседа) 12:03, 19 септември 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

@ symbol.svgV1V21498: Мисля че изтривача е счел текста за машинен превод, тоест не е било добре написано на гръцки, затова го е изтрил. Резюмето е αυτόματη μετάφραση - „автоматичен превод“ според Гугъл. --V111P 12:45, 19 септември 2016 (UTC)

Уикисреща на 1 октомври за награждаването в „Уики обича Земята“[редактиране на кода]

На 1 октомври (събота) в 18:00 в Националния природонаучен музей ще се проведе награждаване на победителите от фотоконкурса „Уики обича Земята“. Симпатичен повод за уикисреща на едно по-различно от обичайните досега места. :) Заповядайте! Спири ··· - - - ··· 05:53, 20 септември 2016 (UTC)

Отново за бързото изтриване[редактиране на кода]

Периодично на У:СИ се коментира, че по една или друга причина дадена статия трябва да бъде бързо изтрита и е безполезно или дори вредно да се чака края на гласуването, но сегашните правила за бързо изтриване не дават подобна свобода. Затова предлагам към изчерпателно изброените критерии да се добави една последна точка, която да обхване тези случаи:

Вариант 1

15. извън гореизброените, администраторите имат право да изтриват страници, за които преценят, че противоречат на установените правила, при условие, че изтриването е било поискано от друг редактор или по друг начин е било публично оповестено на Уикипедия:Страници за изтриване, Уикипедия:Разговори или Уикипедия:Заявки към администраторите; ако такова изтриване бъде оспорено от редактор с право на глас, администраторите са длъжни да възстановят изтритата страница.

Мисля, че това също решава проблеми, като тези с изтритите преди време дискографии на поп-фолк певци: ключовото е изтриването да е било обявено публично, и ако има възражение от редовен редактор, страниците да бъдат възстановени (впоследствие вече може да се следва стандартната процедура по У:СИ). Целта е администраторите, на които все пак е гласувано доверие да имат трезва преценка, да получат известна свобода и да не се задръства У:СИ излишно със случаи, които не попадат точно сред изрично изброените към момента в У:БИСФ – но като същевременно се гарантира, че няма да бъдат допускани и злоупотреби.

Ще се радвам да чуя мнения, критики и предложения. Както и предния път, предлагам да не гласуваме, а да обсъждаме варианти до постигане на консенсус.

— Luchesar • Б/П 13:30, 30 август 2016 (UTC)

Един пример от практиката ми: в момента понякога редактори отбелязват статии за бързо с аргумента „няма значимост“. Такива предложения аз лично ги връщам с обяснението, че трябва да бъдат пускани на У:СИ, защото в У:БИСФ няма критерий „липса на значимост“. Понякога липсата на значимост е очевидна, но т.2 не я обхваща, защото все пак има някакви публикации, и затова трябва да се минава през обичайното двуседмично обсъждане. Предложението ми е такива статии пак да не може да бъдат изтривани просто чрез поставяне на шаблон {{бързо}}, защото така за изтриването биха разбрали само тези, които специално следят дадената страница, но да е възможно бързо изтриване при пускането им на У:СИ, която все пак се следи от много хора – стига да няма възражения. Естествено, всичко това би се прилагало в ограничен кръг случаи, когато администраторите преценят, че статията действително грубо не отговаря на изискванията. Отново, ключовото тук е гъвкавост и експедитивност (всички сме доброволци и не е хубаво да си губим излишно времето) + добра защита от злоупотреби (едно възражение от редактор с глас е достатъчно да се продължи с обичайното обсъждане). Допълнителен и важен аргумент е това, че администраторите понякога наистина постъпваме така, но в момента това е формално нарушение на правилата. По-добре е да кодифицираме подобни прецеденти, отколкото мълчаливо да престъпваме собствените си правила.
— Luchesar • Б/П 13:45, 30 август 2016 (UTC)
Предлагам следните корекции и добавки:

Вариант 2

15. освен в гореизброените случаи, администраторите имат право да изтриват страници, за които преценят, че те очевидно противоречат на някои от установените правила, но само при условие, че изтриването е било поискано от повече от един редактор с право на глас, или по друг начин е било публично оповестено от поне двама редактори с право на глас на Уикипедия:Страници за изтриване, Уикипедия:Разговори или Уикипедия:Заявки към администраторите; ако такова изтриване бъде оспорено от поне един редактор с право на глас, който не е авторът на въпросната страница, администраторите са длъжни да възстановят изтритата страница.
Jingiby (беседа) 14:00, 30 август 2016 (UTC)
Благодаря, Jingiby! Много уместно е това за автора на статията, както и разни уточнения в текста („но само при условие“ и т.н.) За думата „очевидно“ от предния път знам, че колеги коментираха как била относителна, и затова предпочетох да я избегна. Също идеята ми беше искането за изтриване или обявяването задължително да е на някоя от изброените три страници, които са следени от много хора (У:ЗА може би не толкова). Ти имаш предвид, че може и да е просто на самата страница, която се предлага, и беседата ѝ? Правилно ли също разбирам предложението ти да има поне двама души подкрепили изтриването, а не само един? — Luchesar • Б/П 14:21, 30 август 2016 (UTC)
Очевидно според мен е добре да остане. Да, на беседата на самата страница, мисля, че е достатъчно. Поне двама, за да няма съмнение, че е твърде субективно искането. Jingiby (беседа) 14:37, 30 август 2016 (UTC)
Разумно. Всъщност, това е и доказалата се като отлично работеща практика на патрульорите при включване в групата „автопатрул“: поне двама подкрепили предложението, както и да няма възражения (дори едно възражение блокира решението). Обаче не съм съвсем сигурен дали е достатъчно да бъде на беседата на предложената страница. Любопитно ми е какво ще кажат и останалите. — Luchesar • Б/П 15:40, 30 август 2016 (UTC)

Аз лично мислим, че на администраторите им е дадено право да трият видимите случаи за под чертата - и при искане от някого се възстановява и се пуска за бавно - такава практика имаме. Но подкрепям горното. --Мико (беседа) 16:26, 30 август 2016 (UTC)

Предлагам един опростен вариант, защото мисля, че по-скоро нямаме полза от твърде сложни правила:

Вариант 3

15. освен в гореизброените случаи, администраторите имат право да изтриват страници, за които преценят, че очевидно противоречат на някои от установените правила, но само при условие, че изтриването е било поискано или подкрепено от друг редактор с право на глас; администраторите са длъжни незабавно да възстановят изтрита по тази точка страница, ако редактор с право на глас, който не е неин създател, оспори изтриването ѝ.

— Luchesar • Б/П 19:15, 17 септември 2016 (UTC)

Има само един проблем. Изтритите страници са невидими за редакторите с глас, затова и да искат няма как да реагират. --Stanqo (беседа) 13:15, 20 септември 2016 (UTC)
Да, това е валиден аргумент, въпреки че дневниците на изтриванията всъщност са публични, но може би не всеки ги следи. Затова имах желание подобни изтривания задължително да трябва да бъдат обявени на У:СИ или У:Р. Може да направим една страница, в която да се добавят изтриванията по тази конкретно точка, подобно на архивите на У:СИ. — Luchesar • Б/П 13:23, 20 септември 2016 (UTC)
Всъщност, може просто да се записват в архива на У:СИ, което ще реши и въпроса с тези, които са били предложени по У:СИ, но администратор е преценил, че са направо за бързо, и които така или иначе вече записваме в този архив. — Luchesar • Б/П 13:27, 20 септември 2016 (UTC)
Дневниците може лесно да се видят от Специални страници - предполагам, че е трудно обаче за ориентиране за редактор с малко опит, дори и да има право на глас. Въпреки това, третия вариант - админите да имат малко по-широката свобода на лична преценка (поради което всъщност им е гласувано доверие) за изтриване на страници, за които преценят, че противоречат на правилата - според мен е точен. Така или иначе, ако редактор с право на глас напише статия, която после бъде изтрита от админ поради някаква причина, логично е този редактор с над 400 приноса да може да следи статиите и промените и да знае как да пише на Рязговори или в заявки до админите, че иска възстановяване и гласеване за бавно. Вариант 3 за мен е оптимален откъм опростеност между личната преценка на админите (поддържат У в нормален вид, а не в склад за глупости) и съответно контрола над тях.--Vodnokon4e (беседа) 14:47, 20 септември 2016 (UTC)
+1. --Мико (беседа) 18:48, 20 септември 2016 (UTC)
Да, Дневниците се виждат, но изтритите текстове не се виждат. --Stanqo (беседа) 11:22, 21 септември 2016 (UTC)
Това не пречи редакторът с право на глас да поиска възстановяването на статията, дори само за да види какво е съдържала и след това да каже „а, добре, изтрийте я отново“. — Luchesar • Б/П 16:00, 21 септември 2016 (UTC)

РИА Новости[редактиране на кода]

Предлагам на администраторите да отблокират РИА Новости за да има възможност да се цитира като източник. --Stanqo (беседа) 00:25, 22 септември 2016 (UTC)

РИА Новости не е блокирана и може да се ползва като източник. Единствено ограничение е, че нови и неавтопатрулирани редактори трябва да помолят някои от по-опитните си и стари колеги да прегледат цитирането и да го въведат вместо тях. Автопатрулите са много и практически всеки редовен редактор, който се е доказал като добронамерен, добросъвестен и прилежен, бързо става такъв. — Luchesar • Б/П 00:38, 22 септември 2016 (UTC)
Аха, значи сега аз трябва да те помоля като по-опитен, добронамерен, добросъвестен и прилежен да ми разрешиш и оправиш източника за новината от вчера - 21 септември... защото вторият „неразрешен“ източник е много по детайлен в отразяването на новината. --Stanqo (беседа) 09:40, 22 септември 2016 (UTC)
Има цели 200 автоматично патрулирани редактори. Както е записано и в съобщението, може да се пише на който и да е от тях, пък вече той си преценява дали е ОК с конкретното цитиране в съответния контекст.
— Luchesar • Б/П 14:03, 23 септември 2016 (UTC)
Тази практика има ли я някъде регламентирано записана и гласувана в Уикипедия? --Stanqo (беседа) 15:11, 23 септември 2016 (UTC)
Уикиадвокатстването е ненужно и вредно. По-скоро се замисли защо патрульорите все още смятат, че не може да ти се има достатъчно доверие и редакциите ти трябва да бъдат проверявани – 10 години след като си започнал да редактираш. Не знам дали въобще има друг такъв случай, и това е показателно. — Luchesar • Б/П 15:24, 23 септември 2016 (UTC)
Защо точно РИА Новости трябва да бъде проверявана от 200 автопатрульори? --Stanqo (беседа) 16:30, 23 септември 2016 (UTC)
Правилният въпрос е: защо заради един редактор, който превръща Уикипедия в посмешище с афинитета си към сензационалистични и конспиративни новини, публикувайки ги безкритично и очевидно в нарушение на У:БИ и У:НГТ, е нужно да губим време и ресурси, за да ограничаваме и всички останали нови редактори, много от които може би са достатъчно способни да мислят критично и да отсяват просото от плявата, дори преди да им бъде гласувано доверие с автопатрул. В крайна сметка, смятам, че сме намерили разумен и дори полезен компромис: редовните редактори (дори много повече от тях, защото редовните са към 50-100, докато автопатрулите са 200) са свободни да добавят каквито преценят източници – което е в духа на Уикипедия и на концепцията за свобода на мисълта и мненията – а тези, които още се учат и вероятно имат проблем с критичното мислене, ще имат повод да прочетат У:БИ, за да разберат, че издания от типа на Блиц и ПИК не са подходящи източници за Уикипедия, а Родон Синмун трябва да бъде цитиран внимателно.
— Luchesar • Б/П 18:05, 23 септември 2016 (UTC)
Тук не става въпрос за Блиц и ПИК, а за РИА Новости. --Stanqo (беседа) 18:47, 23 септември 2016 (UTC)
Очевидно проблемът не е с РИА Новости, Блиц или ПИК, а със собственото ти безкритичното отношение към източниците. Нямам какво повече да добавя по темата.
— Luchesar • Б/П 19:09, 23 септември 2016 (UTC)
Бягаш от темата - въпросът е защо РИА Новости е във филтъра? --Stanqo (беседа) 19:13, 23 септември 2016 (UTC)
Не, въпросът е именно защо в Уикипедия на първа страница трябва да има новини като „В пресата излизат сведения, че свалянето на руския самолет и атентатът в Турция са организирани от американците“ и „Владимир Путин попречва на ЦРУ да премахне Ердоган“. И най-малкият им проблем е, че може да са елемент от нечия пропаганда – сериозният проблем за Уикипедия е, че са „новини“ от серията „ШОГ! БОНБА!“, но имат претенцията да създават облика на енциклопедията ни като източник на достоверна и благонадеждна информация. И прочети тая статия, дето вече четири пъти цитираш: РИА Новости не съществува вече три години, за съжаление. Днес се нарича „Россия сегодня“, и въобще не е уважаваната РИА Новости, а един от рускоезичните Родон Синмуни. Повече абсолютно няма какво да се добави.
— Luchesar • Б/П 19:49, 23 септември 2016 (UTC)
"Русия е спасила Ердоган. Това разкрива иранската информационна агенция Фарс. Според нейни добре информирани източници, руският експедиционен корпус в Северна Сирия е прихванал и разшифровал кореспонденцията на метежниците." (news.bg) --Stanqo (беседа) 20:11, 23 септември 2016 (UTC) "Бившият началник на турската армия изрази категоричното мнение, че ЦРУ е мозъкът на опита за преврат."(nbox.bg) --Stanqo (беседа) 20:17, 23 септември 2016 (UTC)
В статиите на различните езици в Уикипедия навсякъде е посочен официалният сайт - точно този който си поставил във филтъра. --Stanqo (беседа) 20:21, 23 септември 2016 (UTC)
Ако някой от 200-те автопатрула се навие да вкарва жълтите ти „новини“ с манипулативни заглавия (защото „излизат сведения, че ЦРУ е организирало преврата“ е много различно от „турски генерал смята, че ЦРУ е организирало преврата“), нямам нищо против. Това си е тяхна отговорност като редактори пред общността, енциклопедията и читателите.
— Luchesar • Б/П 20:42, 23 септември 2016 (UTC)
ru:Шевченко, Максим Леонардович е известен журналист и точно него съм цитирал - "за сбитым российским самолётом, терактом в аэропорту Стамбула и нынешней попыткой военного путча стоят одни и те же силы, которые управляются из единого штаба, расположенного за океаном.", но тук говорим за уважаван сайт поставен във филтър. --Stanqo (беседа) 21:01, 23 септември 2016 (UTC)
Бъди така добър да прочетеш отново какво съм ти писал. — Luchesar • Б/П 22:27, 23 септември 2016 (UTC)
РИА Новости - МИА «Россия сегодня» е съвсем нормален новинарски сайт на международна медийна група за оперативно и обективно отразяване на събитията по света. Най-големият руски производител на информационни продукти. С най-голяма цитируемост. --Stanqo (беседа) 07:34, 24 септември 2016 (UTC)

България в Уикиданни[редактиране на кода]

Един австриец направи проект d:Wikidata:WikiProject_Bulgaria, в който търси идеи за това кои полета в Уикиданни, свързани с България могат да бъдат добавени или попълнени. Ако някой се включи, ще може да бъде свършена много работа за нас; човекът има нужда от някой местен за идеи, но върши много работа сам. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:49, 22 септември 2016 (UTC)

Първа идея: [1]. Ухилен съм --Спас Колев (беседа) 11:23, 22 септември 2016 (UTC)
Много добре :). Пиши се като участник, да знае Тобиас кого да търси. На мен ми хрумна да има ID за защитените територии и за паметниците. --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:55, 22 септември 2016 (UTC)

Боже, избави България[редактиране на кода]

Моля да ми помогнете, да редактирате и да съхраним страницата - Боже, избави България. Това е един стойностен роман от Росен Марков. JoKker373 (беседа) 21:23, 22 септември 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Напълно излишна статия за романа. Достатъчни са 5-6 реда в статията за писателя. От мен - НЕ! --Rumensz (беседа) 21:29, 22 септември 2016 (UTC)
Трябва да вземем да си оправим критериите за значимост. И според мен книгата не би трябвало да има значимост, но в Уикипедия:Значимост (произведения на изкуството) сме записали „литературни произведения, издавани в отделна книга, независимо от тиража, ако авторът отговаря на критериите за значимост, като писател или поет“. Това според мен е много неразумно правило, защото някой автор може да е станал популярен само с едно свое по някаква причина станало известно произведение (качества, скандалност и т.н.), но всичкото му останало творчество да е напълно посредствено. Освен това, така се обезсмислят повечето останали критерии (колко пъти е било превеждано, издавано и т.н.), защото е ясно, че тези неща зависят именно от значимостта на автора: т.е. те почти винаги ще са изпълнени за значими автори, но не непременно за всичките им произведения, по причината, която изтъкнах преди малко (един автор може да има едно или няколко добри произведения – и доста баласт, незаслужаващ внимание). Предлагам сериозно да обмислим премахването на тази точка. — Luchesar • Б/П 14:15, 23 септември 2016 (UTC)
Според мен универсалният критерий е независими нетривиални публикации за обекта - първичното изискване е У:ВП, У:З е по-скоро следствие. --Спас Колев (беседа) 08:47, 27 септември 2016 (UTC)
Всъщност, струва ми се, че и авторът, Росен Марков, наистина може да е под прага на значимост. — Luchesar • Б/П 19:52, 23 септември 2016 (UTC)

Месец на Унгарската революция от 1956 г.[редактиране на кода]

Знамето на Унгария, с изрязан комунистически герб. Знамето с дупката става символ на революцията.

Унгарците имат добрата идея да стимулират създаването на статии относно Унгарската революция от 1956 г. Ще обновявам информацията относно намеренията им на Уикипедия:Унгарска революция от 1956. Темата е интересна и дащна. Има списък със статии по подобие на тези от ЦИЕ Пролет, като на български има 20 от 186 статии. --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:01, 22 септември 2016 (UTC)

Изтрита статия Alessandro Durando[редактиране на кода]

Vodnokon4e, Моля, споделете защо изтрихте сатията ми Alessandro Durando, в допълнение - моля, споделете как да кача снимка, публикувана на моя страница в Wikimedia, в биографичната статия, която изтрихте, форматът трябва да е по-малък. Благодаря! --Предният неподписан коментар е направен от Krassiyank (приноси • беседа) 12:20, 24 септември 2016 (проверка)

Здравейте Krassiyank. Позволявам си да ви отговоря аз, тъй като аз предложих статията ви за бързо изтриване. Критериите за бързо изтриване са изброени тук. Вашата статия беше написана на чужд език (т.9) и затова беше изтрита. Моля забележете, че статиите следва се пишат на езика, който се използва в съответната Уикипедия. Тук се пише на български. В английската Уики се пише на английски.
Относно картинките - ако вече сте качили снимката в Commons, след това е нужно просто да копирате името на снимката в дадената статия в Уикипедия и да заградите името с чифт средни или квадратни скоби - [[ ]]. За да я оразмерите е достатъчно да добавите |***px след името на файла, където *** е броят пиксели. Съветвам ви, като начало, просто да копирате кода на вече вмъкната снимка и да ѝ заместите името с името на вашия файл. Успех! --ShockD (беседа) 09:53, 24 септември 2016 (UTC)
Ето и текста от статията: Alessando Durando ( Turin,Piedmont, 1850 – Ruse, Bulgaria, 1917) was an Italian diplomat.. И още едно подобно изречение.) Сметнах, че е чуждоезичен потребител, който ползва бг Уикипедия като място за тест. Ето и за файловете - тук --Vodnokon4e (беседа) 10:50, 24 септември 2016 (UTC)

МОЛБА ДО АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА УИКИПЕДИЯ!!![редактиране на кода]

Боже, избави България‎‎ (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Моля да прекратите тези постоянни оспорвания от iliev или изтрийте статията Боже, избави България! Посочил съм всички източници под анотацията, освен това не съм специалист в уики-редактирането! Всичко това ми прилича на подигравка и гавра! Това не е нормално за мен, книгата ,,Боже, избави България" безспорно присъства в две големи библиотеки Софийската национална и Пловдивската народна ,,Иван Вазов! Можете да проверите, че я има и в специализираният сайт за фантастика и фентъзи в България, посочен сред източниците. Така да се насича статията с искания за източници е обидно и за читателя! Всичко е доказано съвсем ясно в източниците на статията! Ако считате, че статията е ЛЪЖА я изтрийте, но това което става е проява на лош вкус! Моля да вземете мерки господа администратори!!!
JoKker373 (беседа) 17:35, 25 септември 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

 Така да се насича статията с искания за източници е обидно и за читателя! 
По принцип с хора, които крещят, не разговарям, но ако все пак имате желание да не сте толкова неспециалист в уики-редактирането, моля прочетете Уикипедия:Цитиране на източници. И ако до 24 часа никой не направи нещо по това жалко подобие на статия, аз лично ще я изтрия. Според мен авторът на книгата също е под нивото на значимост, но това не е сред най-важните ни проблеми в Уикипедия.
— Luchesar • Б/П 17:49, 25 септември 2016 (UTC)
Както винаги, продължавам да поддържам мнението, че българските писатели следва да присъстват в БгУ, независимо от степента на значимост, защото това е Справочник за България, и едва ли друга Уикипедия ще пише за тях. Книгата на този автор, обаче, е боза, за да има отделна статия за нея, независимо какво смята отделен човек. --Rumensz (беседа) 18:10, 25 септември 2016 (UTC)
Доколкото разбирам обаче, тази „боза“ е единственото произведение на въпросния писател. — Luchesar • Б/П 18:21, 25 септември 2016 (UTC)
Има и 2 разказа. И все още е жив. Все пак става дума за статията за книгата. Иначе в статията за личността, дори и да е "боза", си е издадена книга. Че даже има и "фенове"!?. А в статията за писателя има умопомрачителен абзац:
Разочарован от моралния упадък и икономическата разруха във България през 1999 г., търси убежище в Чешката Република, където живее в продължение на една година в среда на руски дисиденти. Там изживява и една от най-пламенните си любови с рускинята Надежда, след което се завръща съкрушен в родината.
--Rumensz (беседа) 18:55, 25 септември 2016 (UTC)
Доколкото виждам става въпрос за автор с 1 издадена книга. За него има отделна статия и не виждам проблем, че там е описана и книгата. Защо и кому е нужна отделна статия за тази нечувана от никого книга? Това все пак не е Под игото. Статията е за триене, даже и двете. Jingiby (беседа) 18:23, 25 септември 2016 (UTC)
Затова и аз смятам, че такива статии са за изтриване, макар по принцип да съм съгласен с аргументите ти, че трябва да съхраняваме колкото се може повече информация за нашите си, български неща. В тоя случай 100-годишният тест е много полезен: след 100 години едва ли някой ще се интересува от любовните драми на въпросния автор. Редакторът написал статията, може да смята, че е обидно да се искат източници, но за мен пък е обидно да стоят подобни статии редом с Яворов. Трябва да търсим баланс, иначе единствено обезценяваме истинските си класици и майстори на перото, заливайки ги с купища посредственост.
— Luchesar • Б/П 19:04, 25 септември 2016 (UTC)
Отговорено на беседата на статията. Ако не бъде оправена и приведена в нормален вид с благонадеждни източници какво е толкова значимото, че да има статия - ще бъде изтрита.--Vodnokon4e (беседа) 23:31, 25 септември 2016 (UTC)
Нека ви обърна внимание, че всеки може да издаде книга, стига да плати разходите за това (познавам такива хора). Така че критерият " има издадена книга" не би трябвало да се използва като основание да се пише за автора в БгУ. На този свят има много графомани и уви - не всеки пишещ е Писател. :-) --Mmm-jun (беседа) 08:31, 26 септември 2016 (UTC)
Много точна забележка. Всъщност, нашият критерий поначало е „[п]убликувани автори, издатели и фотографи, които са получили множество независими рецензии и награди за творбите си“. Не знам откъде в някакъв момент се появи практиката критерий да бъде наличието на издадена книга, с аргумента, че щом някое издателство се е съгласило да издаде книгата, значи я е оценило, и оттам всеки, издал някаква книга, моментално стана значим. А то пак може да си е „самиздат“, макар и не отпечатан на ксерокс и разпространяван лично от автора по улиците. — Luchesar • Б/П 15:44, 26 септември 2016 (UTC)

Предложение за промяна в Уикипедия:Значимост (произведения на изкуството)[редактиране на кода]

Предлагам в Уикипедия:Значимост (произведения на изкуството)#Литература от списъка с критерии за художествена литература да отпадне следната точка:

 • литературни произведения, издавани в отделна книга, независимо от тиража, ако авторът отговаря на критериите за значимост, като писател или поет (...)

Един писател или поет може да е станал известен и значим с едно свое произведение, и в същото време всичките му останали произведения да са посредствени и незаслужаващи специално внимание. Понеже напоследък като критерий за значимост на автори сме приели да имат издадена книга, излиза че абсолютно всички издадени художествени книги имат значимост: авторът е значим заради книгата си, а книгата му е значима заради автора си. Това е някакъв нонсенс, затова смятам за разумно значимостта на произведенията да се определя независимо от своите автори. Подобен изкуствен критерий и поначало не е нужен, защото ако един автор е достатъчно значим, без съмнение и неговите произведения, дори (и още повече) малко известните сред тях, ще са били обект на интерес от страна на критиката, в медиите или в специализираната литература.
— Luchesar • Б/П 18:20, 25 септември 2016 (UTC)

 • Symbol support vote.svg Подкрепям → Иван (беседа) 20:56, 25 септември 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Подкрепям „Значимост на автора“ не би трябвало директно да води до значимост на всички негови произведения. --Стан (беседа) 21:19, 25 септември 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Подкрепям, добра аргументация. --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:04, 25 септември 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За В САЩ на година се издават над 100 000 заглавия, в България над 5000. Няма безспорен критерий за значимост, времената се менят, бестселърите преди 100 години сега рядко се четат.--Rumensz (беседа) 05:48, 26 септември 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Подкрепям с уговорката, че става въпрос за „значимост достатъчна за самостоятелна статия“, което не е уточнено на У:ЗПИ. Става ясно ако се прочетат общите критерии на У:З, но може би е добре да се уточни и на останалите страници с конкретни критерии за значимост. Иначе тази точка е прекалено „щедра“. Сетих се, че притежавам уникален екземпляр на стихосбирка с посвещение за 50-тия ми рожден ден от автор за който има статия тук. По тази точка мога да тръгна да твърдя, че въпросната стихосбирка заслужава отделна статия въпреки, че няма начин да бъдат цитирани каквито и да е проверими източници. Отдавна си мисля, че трябва да запишем черно на бяло, че частните критерии за значимост не отменят общите, но там ще настъпи голяма битка. --Сале (беседа) 11:29, 26 септември 2016 (UTC)
Хм, значимостта не е ли поначало „за самостоятелна статия“? Т.е. дали за въпросната стихосбирка да се пише в статията за автора ѝ или не, си е преценка на редактора, а не оценка на някаква значимост на стихосбирката – и най-вероятно, както и ти пишеш, преценка според наличието на подходящи източници. А какво имаш предвид под частни и общи критерии? Боя се, че това не го разбрах. — Luchesar • Б/П 16:02, 26 септември 2016 (UTC)
Общите критерии са на У:З а на У:ЗХ, У:ЗОК, У:ЗПИ, У:ЗС и У:ЗУ са частните критерии за съответните категории. --Сале (беседа) 22:23, 26 септември 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Подкрепям . Jingiby (беседа) 11:35, 26 септември 2016 (UTC)
 • Не съм убеден - авторът дава значимост и на тъпите си произведения, именно защото значим автор е написал тъпо произведение. Това е все едно тъпите филми на големите режисьори да не заслужават? --Мико (беседа) 11:54, 26 септември 2016 (UTC)
Точно така, но ти говориш за значимост в граждански, а не в уики смисъл, т.е. за наистина големите имена в литературата. При нас, по едни или други причини, летвата е по-ниска в момента (може би неправилно). Тъпите произведения на големите автори ще си имат значимост за Уикипедия, най-малкото защото ще са били обект на публикации, изследвания и т.н. — Luchesar • Б/П 15:52, 26 септември 2016 (UTC)
Аз значи нещо не разбирам. Това твое изречение Тъпите произведения на големите автори ще си имат значимост за Уикипедия, най-малкото защото ще са били обект на публикации, изследвания и т.н. противоречи на това Един писател или поет може да е станал известен и значим с едно свое произведение, и в същото време всичките му останали произведения да са посредствени и незаслужаващи специално внимание. Но така или иначе значимостта на писателите и на писаното е в голяма степен обвързана. --Мико (беседа) 16:29, 26 септември 2016 (UTC)
Габриел Гарсия Маркес и Росен Марков не може да бъдат мерени с един аршин. Това искам да кажа. — Luchesar • Б/П 18:04, 26 септември 2016 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против Не считам себе си за /непишещ, непубликуван и нечетен/ достатъчно компетентен да определя правила по отношение на други хора опозитивили поне първите не-та в скобите горе. Alexander.D.Hristov (беседа) 12:21, 26 септември 2016 (UTC)
Това всъщност не е гласуване, а обсъждане. — Luchesar • Б/П 15:53, 26 септември 2016 (UTC)
Още първото изречение на тази страница може да се дискутира - "Въпреки че Уикипедия не е хартиена енциклопедия и в нея могат да се „съберат“ теоретично неограничен брой статии, това не е причина в Уикипедия да се добавят статии за всичко.", но едва ли ще има желание за такава дискусия, тъй като "философстването" и "адвокатстването" не са на мода... --Stanqo (беседа) 02:49, 27 септември 2016 (UTC)