Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:Р)
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:Р, WP:VP, Архив: 2004-2020

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Какво ново в Дискорд[редактиране на кода]

В момента има 12 онлайн потребители и 24 офлайн. Все по-често се оформят по-дълги дискусии, макар и не непременно много съществени. Днес, естествено, основна тема бяха президентските избори в САЩ.

Споменавам това, за да не се почувства някой изолиран, защото може би не е разбрал, че има такъв сървър. Всички са добре дошли, както винаги. Уикипедия:Дискорд за повече инфо.

Все още има проблем с бота за свързване със сметките от Уикипедия. .auth обаче работи, но просто трябва да ми напомните след това да ви добавя към уикипедианците в сървъра, ако не съм забелязал сам.
— Luchesar • Б/П 18:53, 4 ноември 2020 (UTC)

Също, ако имате въпроси, проблеми, нужда от помощ с Дискорд, не се колебайте да ми пишете (тук, на беседата ми, или където намерите). Ще се радвам да помогна.
— Luchesar • Б/П 19:02, 4 ноември 2020 (UTC)
@ symbol.svgIliev: В момента връзката дава "Невалидна покана". Имаха проблем преди и не успях да се регистрирам. Днес опитах отново. --Стан (беседа) 10:43, 17 ноември 2020 (UTC)
Хммм, това е странно. Току-що пробвах във виртуална машина (за да е напълно чист тест) и изглежда да работи нормално. А и почти всеки ден влизат нови хора (вече са над 50, но повечето явно са само читатели), включително днес. Може ли да пробваш евентуално с друг браузър? Малко по-късно ще погледна дали не мога да намеря полезна информация за такъв тип проблеми.
— Luchesar • Б/П 11:08, 17 ноември 2020 (UTC)
Стан, за най-лесно, ето една генерирана наново покана за сървъра: https://discord.gg/GFkzvybt (връзката ще е валидна само един ден, така че всички останали най-добре използвайте обичайната връзка от Уикипедия:Дискорд).
— Luchesar • Б/П 11:48, 17 ноември 2020 (UTC)
Това също ми дава "Невалидна покана". --Стан (беседа) 12:14, 17 ноември 2020 (UTC)
Изтеглих десктоп приложението и така стана. Явно през уеб нещата са им зле. --Стан (беседа) 12:26, 17 ноември 2020 (UTC)
Гледам, че си влязъл два пъти – един път от първата си сметка и сега с нова – така че по-скоро нещо се е объркало конкретно в случая. Доста хора си го ползват през уеб без проблем, включително и аз в началото, но, да, с приложението е по-удобно тъй или иначе. Много се радвам, че в крайна сметка се получи. А вече си и модератор. Йей! :-)
— Luchesar • Б/П 12:31, 17 ноември 2020 (UTC)

Конспиративни теории[редактиране на кода]

Потребител беседа:AlexChirkin#Конспиративни теории ме кара да мисля, че трябва да разширим отново У:ФИН. Споменавам го най-вече, за да имате всички едно наум за подобни редакции – ако вече не сте се сблъсквали и сами.
— Luchesar • Б/П 13:18, 17 ноември 2020 (UTC)

Предложение за глобална забрана за редактиране за Kubura[редактиране на кода]

Please help translate to your language.

Hello. This is to notify the community that there is an ongoing global ban proposal for Kubura who has been active on this wiki. You are invited to participate at m:Request for comment/Global ban for Kubura. Thank you.

— regards, Revi, delivered by MediaWiki message delivery (беседа) 16:39, 17 ноември 2020 (UTC)

 Здравейте! В момента се обсъжда предложение за глобална забрана за редактиране на Kubura, който е бил активен в това уики. Каним ви да участвате в обсъждането на m:Request for comment/Global ban for Kubura. Благодаря. 
За тези, които се чудят за какво става въпрос: това е печално известният случай с хърватската Уикипедия:
— Luchesar • Б/П 18:43, 17 ноември 2020 (UTC)

Промяна в Шаблон:Неподписано[редактиране на кода]

Направих някои малки промени в {{неподписано}}, тъй като преди тези подписи не се разпознаваха от бота за архивиране на беседите. Хубаво е да имате предвид промяната с часовата зона. Когато попълвате датата и часа на редакцията, вече не трябва да указвате часовата зона (което някои така или иначе не правеха), когато използвате UTC. Ако използвате друга часова зона, можете да я укажете в четвъртия позиционен параметър. Вижте примерите в документацията.
— Luchesar • Б/П 19:38, 18 ноември 2020 (UTC)

Връзка между Телеграм и Дискорд[редактиране на кода]

Вече има връзка между Телеграм групата и канал #телеграм в Дискорд. Съобщенията от Телеграм ще излизат в канала, а съобщения, публикувани в канала в Дискорд, ще излизат в Телеграм.

Може да се настрои Телеграм да получава и съобщенията от други канали в Дискорд, но предвид значително по-слабия интерес към Телеграм (7 потребители срещу 58 в Дискорд), засега не изглежда важно. По-нататък може би ще настроя такива връзки и за IRC (макар там да висим постоянно само двамата с Quickfingers), а евентуално и за други мрежи, ако има интерес. Списък на възможните. Фейсбук е в отделна група („3rd party via matterbridge api“), защото съзнателно създава затруднения за подобен тип връзки. Това е още една причина лично аз да го избягвам. Повече инфо.
— Luchesar • Б/П 11:30, 19 ноември 2020 (UTC)

Помощ с категория[редактиране на кода]

Много отдавна не съм създавала Категория и май оплесках нещо. Създадох Категория:Президенти на Сингапур като подкатегория на Категория:Президенти по страна но не я виждам там. Може ли някой, който разбира да помогне.--Радостина 06:21, 20 ноември 2020 (UTC)

Готово. Липсваше само сортиране и се показваше под „П“. --ShadeOfGrey (беседа) 07:55, 20 ноември 2020 (UTC)
Благодаря много. --Радостина 08:23, 20 ноември 2020 (UTC)

имам нужда от помощ[редактиране на кода]

Може ли някой да ми помогне като промени името на кмета на с. Брягово, обл. Пловдив! Мария Стоянова е новоизбрания кмет, а не Атанас Кръстев(Бог да го прости). Благодаря предварително!
Брягово обл.Пловдив (беседа) 12:26, 20 ноември 2020 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Готово. --Стан (беседа) 13:57, 20 ноември 2020 (UTC)

Предлагам въвеждане на защита „само за утвърдени редактори“[редактиране на кода]

Тази редакция ми напомни, че понякога имаме проблеми не само с анонимни, но и с регистрирани редактори, които редактират само една статия или много ограничена тематика, по която са пристрастни или в У:КНИ. Понеже такива редактори не се водят „новорегистрирани“, макар да имат много малко и еднотипни редакции, полузащитата не ги хваща и единствена алтернатива остава блокирането им или пък пълна защита за статията, от което страдат добросъвестните регистрирани редактори.

В някои проекти за тази цел има група „extended-confirmed“ и съответна „extended confirmed“ защита (избраният превод на български е „утвърдени редактори“ и „защита само за утвърдени редактори“). В групата автоматично се добавят редактори, които натрупат определен брой редакции и дни от регистрацията си. По технически причини се отчитат всички редакции – не само тези в ОИП – включително в страници, които впоследствие са били изтрити. В английската, персийската, корейската, виетнамската и румънската уикипедиии се изискват 30 дни от регистрацията, а в японската Уикипедия – 120. Във всичките нужният брой редакции е 500.

Предлагам да поискаме тази група и съответната възможност за защита да бъдат въведени и при нас.

Нека повторя целта: да има възможност за ограничаване на редактори, които имат недобросъвестен интерес към една определена или малко на брой статии по определена тематика, т.е. не са тук, за да създават енциклопедия, и които заобикалят полузащитите заради регистрацията си – без да се пречи на добросъвестните регистрирани колеги, дори да имат сравнително по-малко редакции. Вместо защита, в такива ситуации може да се използва и блокиране, включително частично, но блокирането все пак е по-брутален инструмент, който трябва да се прилага предпазливо. Типичен казус в момента наистина изглеждат темите, свързани със Северна Македония.

Като начало бих предложил японския вариант: 500 редакции и 120 дни от регистрацията (по-дългият срок от регистрацията не позволява да се заобикаля лесно изискването за брой редакции чрез използване на бот).

Нека обсъдим предложението и ако достигнем консенсус, ще пусна задача във фабрикатора на Уикимедия, подобно на скорошната от румънската Уикипедия.

TL;DR: Предложението е да може статии да бъдат защитавани срещу редактиране от редактори, които нямат поне 500 редакции и 120 дни от регистрацията си.

1. За технически детайли по конфигурациите вижте extendedconfirmed, APCOND_AGE и APCOND_EDITCOUNT в InitialiseSettings.php.

2. Колебая се дали да не сложим по-висока летва за включване в групата (напомням, че се броят всички редакции, дори изтрити). Например изискването за патрульори: 800 редакции и поне 150 дни от регистрацията. Ако имате мнение, пишете.
— Luchesar • Б/П 16:30, 23 ноември 2020 (UTC)

Symbol support vote.svg Подкрепям предложението. Определено има нужда от такъв „среден“ вариант на защита. Относно броя на необходимите редакции – могат да бъдат увеличени до 600 – 650, в случай че 500 изглеждат недостатъчно. --Ted Masters (беседа) 17:42, 23 ноември 2020 (UTC)
Symbol support vote.svg Подкрепям --Спасимир (беседа) 12:51, 24 ноември 2020 (UTC)
Symbol support vote.svg Подкрепям Основно заради редакторите които будят основателни подозрения за платени приноси без разкриване. И преди съм писал, че ми се струва доста вероятно в подобни случаи да се регистрират отделни сметки за всяка отделна статия а предложената защита ще ограничи възможността за такава практика. -- Сале (беседа) 15:48, 24 ноември 2020 (UTC)
Symbol support vote.svg Подкрепям напълно.--Rebelheartous (беседа) 12:22, 28 ноември 2020 (UTC)
Symbol support vote.svg Подкрепям Jingiby (беседа) 05:15, 29 ноември 2020 (UTC)
Symbol oppose vote.svg Против --Радостина 03:54, 30 ноември 2020 (UTC)

Уикипедия:Европейска нощ на учените 2020 - Състезание за писане на статии за учени и научни институции[редактиране на кода]

С Жюси и Спасимир намислихме да организираме едно кратко уикисъстезание по повод "Европейската нощ на учените" за писане на статии за учени и научни институции. Правилата са като на ЦИЕ Пролет, надяваме се, че и интересът ще е също така висок. :) "Европейската нощ на учените" тази година е изцяло виртуално събитие в периода 27-29 ноември, но решихме, че само три дни ще са недостатъчно време, затова предлагаме да е десет, като да завърши на 6 декември, когато БГ У има годишнина :) Има и малък фонд за подаръци - ваучери от книжарница - за първите трима победители. :)

В точкуването, което предлагаме, има само една особеност и тя е повечето точки, които се дават за статии за български жени-учени 45 срещу 10 за статии за мъже. Съотношението не е съвсем произволно, малко проучване на категориите за български учени показва, че 10:45 е съотношението на статиите за жени : мъже в тази сфера. :) Ако имате предложения за някакви допълнения и подобрения, или желание да се включите в журито в инструмента Fountain, в който ще се регистрират статиите, моля, пишете. Спасимир set-up-ва тула, така че ще му трябва информацията до четвъртък вечерта. :) Спири ··· - - - ··· 08:26, 24 ноември 2020 (UTC)

Спири, супер идея!
 • Бутонът Добави статия тук просто отваря страница Добави статия тук, което може би не е била идеята.
 • Ако имаш време, мини, моля те, през Дискорд. Вчера получих едно писмо от Фондацията, за което може би ще ми трябват и други мнения.
 • Като споменах Дискорд, не забравяйте, че можете да го използвате за координация (а и за популяризация – почти всеки ден има по 1-2 нови човека, повечето от които най-вероятно са ученици). ;)
— Luchesar • Б/П 08:57, 24 ноември 2020 (UTC)
Офтопик, но би било добре някой (кхъ-кхъ :-)) да наснима входовете на 7-и километър за илюстрации из Шаблон:Институти на БАН. --Спас Колев (беседа) 09:36, 24 ноември 2020 (UTC)
Също добра идея. :) Ще си прегледам собствените снимки. Със сигурност имам на вече бившия Институт по паралелна обработка на информацията.
— Luchesar • Б/П 10:12, 24 ноември 2020 (UTC)
Лъчо, бутонът е временно така, докато се направи страница във Fountain за добавяне на статиите там. За съжаление води към тази страница, но ще го махна временно, за да няма объркване. --Спасимир (беседа) 10:09, 24 ноември 2020 (UTC)
Добра инициатива! Идеята е много добра! :-) --PowerBUL (беседа) 19:14, 26 ноември 2020 (UTC)

Българската Уикипедия става на 17 години![редактиране на кода]

На 6 декември се приближаваме с още една стъпка към заветната цел да си купуваме сами алкохол в магазина.

По тоя повод ви каня на уикисреща на този ден, от 18:00 часа, в Уикипедия:Дискорд.

Две причини да пробвате:

 • Дискорд не е Зуум
  Eдин говори, а останалите с голямо внимание слушат дремят? Не! В Дискорд имате колкото искате „сепарета“. Като на истинска маса, можете да прескачате между тях, присъединявайки се към разговора, който ви е интересен.
 • Дискорд не е Фейсбук Клюкарника
  Каква полза от загадъчното ви име тук, ако на среща цъфнете с истинското, плюс цялата си житейска история в снимки, видеа и бележки на стената от бивши гаджета и кисели съседи след третата бутилка в 2:45 през нощта.

Между другото, когато пуснахме нашия сървър преди месец и половина, имаше още 12 на други уикипроекти. Сега вече са 27. :)
— Luchesar • Б/П 18:23, 25 ноември 2020 (UTC)

Не знам как да го ползвам. --Радостина 01:49, 26 ноември 2020 (UTC)

Радостина, и аз не знам и дори си нямам представа какво е :) Стигат ми и нещата които се налага да ползвам служебно. Даже и те са ми в повече. -- Сале (беседа) 12:20, 27 ноември 2020 (UTC)
Знам за Слак, защото си го споменавал :-), но аз всъщност се запалих по Дискорд именно защото в работата (по-точно колеги от други организации, с които работим) се опитаха да ме принудят да ползвам Слак. Слак и Дискорд си приличат много, но аз лично много повече харесвам Дискорд (макар Слак да си има своите силни страни, особено в „корпоративна“ среда). Между другото, също както с Телеграм, и между Слак и Дискорд може да се прави синхронизация.
— Luchesar • Б/П 13:02, 27 ноември 2020 (UTC)
Но иначе абсолютно разбирам аргументацията! Всъщност, именно това най-много ме отблъсна от Слак и ми хареса в Дискорд: в Слак всеки „уъркспейс“ е напълно независим и дори потребителските настройки важат само за него. Т.е. ако участваш в 4-5 или повече уъркспейсове, във всеки от тях трябва да си настройваш нещата отделно. Това има и предимства, но за мен е твърде досадно. Докато в Дискорд участвам даже в повече „сървъри“ (еквивалента на уъркспейсовете от Слак), включително няколко на работна или близка до работната тематика (не броя въобще тези от Уикипедия), и всичко ми е на едно място. Но факт е, че ако организацията, в която работиш, просто изисква Слак, няма много избор. И всяка нова различна система е вече поредно нещо за учене и следене. В тоя смисъл при мен беше късмет, че колегите бяха по-сговорчиви и въобще имаше възможност въпросът да се дискутира (в конкретния случай, който бях описал, те се съгласиха да имаме и паралелен Дискорд сървър, и скоро ще пусна синхронизация между каналите, така че който иска да ползва Слак, пък който иска -- Дискорд -- като се надявам с времето да се прехвърлят въобще към Дискорд).
Накратко, доста тъпо е с тия хиляди системи за комуникация. Може би и Дискорд някога ще ми затъпее, но засега от всички изглежда да ми допада най-много -- а и не само на мен, което е най-важно. Повечето хора се „зарибяват“ доста бързо, и вероятно има защо -- приложенията, тръгнали от геймърските среди, обикновено имат доста силни качества като удобство на използване -- но това е отделна и дълга тема.
Сори за малко телеграфния и може би накъсан стил. ;-)
— Luchesar • Б/П 13:21, 27 ноември 2020 (UTC)
Като ми остане малко време ще помисля за някакво бързо ръководство. Междувременно започвам да нахвърлям разни неща:
 • Дискорд може да се ползва по три начина: през браузър (Хром, ФФ, Едж, Опера), през десктоп приложението (за Уиндоус, MacOS и Линукс) и през мобилно приложение в таблети и смартфони (Андроид, iOS).
 • Може да се ползват и трите начина паралелно, дори едновременно. Дискорд е достатъчно умен да не праща на мобилните устройства нотификации за съобщения, които сте видели другаде (примерно в браузъра си).
 • Ако някога сте ползвали IRC, Дискорд много напомня за него. Ако не сте, идеята е следната:
 • В Дискорд има „сървъри“, които всъщност представляват отделни общности от потребители -- като нашия Уикипедия:Дискорд и тези на другите уикиобщности.
 • За всички „сървъри“ обаче имате обща потребителска сметка – нещо, което е много различно, например, от Слак с неговите „workspaces“, във всяко от които на практика имате съвсем отделен потребител с отделни настройки.
 • Можете да се присъединявате към колкото искате такива сървъри (по-точно – до 100 в даден момент, но можете свободно да ги напускате и заменяте с други, ако някога достигнете това ограничение).
 • Във всеки „сървър“ има текстови и гласови „канали“ (или „стаи“). Всеки канал или стая може да имат определена тематика, но това е въпрос на желание. В нашия сървър например имаме отделни текстови канали за „общи обсъждания“, обсъждания на шаблони и модули, обсъждания на JS и CSS, други проекти освен Уикипедия. Ако в бъдеще има достатъчен интерес, може да се направят и канали по тематика (футбол, история и т.н.) или по някакви други признаци (и в момента например има канал „кръчма“ :-D). За концепцията на гласовите стаи като „сепарета“ вече писах по-горе. :-)
 • Ползването на Дискорд не е по-сложно от това на който и да е чат: Уотсап, Вайбър, ФБ Месинджър, Телеграм, Сигнал. Малко по-различни са гласовите и видео разговорите – въпросните гласови канали или „стаи“ – но това е дори по-лесно за използване. Говорите си четирима човека в чата и някой казва „абе, я дайте за по-бързо да влезем в стая Пирин и да се разберем“. Кликвате четиримата на стая „Пирин“ (просто ми хареса сегашните стаи да са именувани на български планини, но може да имат всякакви имена), et voilà! Няма „обади се на този, пък присъедини към разговора още този и този“. Ако двама от четиримата искат да обсъдят нещо отделно, просто кликват върху съседната стая „Родопи“ и се пренасят в нея.
 • Както и в други подобни системи, можете да споделяте екрана си (в Дискорд могат няколко човека едновременно да споделят екраните си), да качвате файлове (до 8 мегабайта, освен ако не си плащате месечна такса, но това е достатъчно за почти всичко, което най-често се качва, като например скрийншотове).
 • Дискорд позволява лесна и удобна автоматизация чрез ботове. В бъдеще планирам PSS 9 да публикува какви ги върши, включително обявления „вижте тази редакция или този потребител, защото ми изглеждат подозрителни“.
 • Малко ръководства на английски и две на руски (има и на други езици -- може да погледнете избора на език на страниците горе):
— Luchesar • Б/П 12:59, 27 ноември 2020 (UTC)
https://xkcd.com/1810/ :) -- Сале (беседа) 13:55, 27 ноември 2020 (UTC)
ROFL Харесвам!
— Luchesar • Б/П 15:10, 27 ноември 2020 (UTC)
Малка подсказка: връзката от Уикипедия:Дискорд има смисъл единствено за първоначално влизане в сървъра. Ако не сте били регистрирани преди в Дискорд, в случая също си правите и регистрацията. Но след като вече имате регистрация с потребителско име (по-точно имейл) и парола, и след като веднъж сте влезнали в сървъра, повече не е нужно да използвате тази връзка. Достатъчно е просто да отворитe Дискорд в браузъра си (https://discord.com/app) или да пуснете приложението на компютъра или мобилното си устройство, и да влезете с имейла и паролата от регистрацията си. Използвам случая да ви насърча за паролите си да използвате мениджъри, които генерират много надеждни случайни и уникални пароли за всеки отделен сайт, като например en:KeePass или en:KeePassXC. При възможност също си включете двуфакторната автентикация (в някакъв момент тя ще стане задължителна за всичките ни модератори в сървъра).
— Luchesar • Б/П 12:12, 28 ноември 2020 (UTC)
Лъчо, обЯсни като на дърт чиляк като на мен кът съ регистрирам, дека да гъ намиргам таз уикипедия, оти ме кара само да си напрая аз сърваро, а в тази тъмнилка де да гъ го намиргам тоз сървър на Уики?--Радостина 04:00, 30 ноември 2020 (UTC)

Счупени id-та при цитиране[редактиране на кода]

Тук Потребител:Алиса Селезньова отбелязва някакъв бъг, който изглежда нов и много масов - във вътрешните препратки на бележките под линия   се конвертира в "_" в href атрибутите, но не и в id атрибутите. Пример: [1], където има две различни бележки "Недев 2007, с. 234 – 236." - работеща 6 с интервал пред тирето и счупена 8 с несекаем интервал пред тирето. Може ли някой по-наясно с phabricator да пусне заявка за проблема? --Спас Колев (беседа) 12:14, 27 ноември 2020 (UTC)

Хм, ще го погледна.
— Luchesar • Б/П 13:32, 27 ноември 2020 (UTC)
Докато се занимавам, само да споделя размислите си и какво всъщност правя в момента: колкото това е бъг в МУ (медияуики), толкова е и наш проблем. Защото ако МУ прави различни рефове за различно изписаните интервали от страници, тогава ще имаме два отделни рефа за варианта с несекаем интервал и за този с обикновен интервал между страниците и тирето – което обаче не искаме да постигнем. Но обратното пък би изисквало МУ да прави някаква „нормализация“ на изписването на страници – с несекаем интервал, с обикновен интервал, без интервал, с късо тире, дълго тире, дефис и прочие – което е доста сложно за тях като решение: не технически, колкото да е ясно какво точно се търси. Затова засега правя шаблон, който ще „нормализира“ при нас изписването на страниците: както и да са въведени: 153-265, 153 -265, 153- 265, 153 -- 265, 153–265, 153—265, 153 —265, 153 – 265, 153 — 265, и т.н., включително с несекаеми интервали, та дори табулатори, ще ги превръща в стандартизиран формат: 153 – 265 (ако имате съображения, пишете, но иначе следвам Официален правописен речник на българския език, ИБЕ-БАН, „Просвета“, 2012, с. 96, т. 103.4).
Между другото, това е типичен проблем, който щях да се радвам да обсъдя с някого в чат, за да съм сигурен, че разсъжденията ми са верни – поне ако човек не иска да му отделя часове и дни в непрекъснато рефрешване на беседи, чакайки някой да му отговори, и в оправяне на конфликти на редакции. Чатовете могат да бъдат и досадни и губещи време и изглеждащи „неуики“ спрямо беседите, но те също има своето незаменимо място. Просто казвам. :)
— Luchesar • Б/П 15:07, 27 ноември 2020 (UTC)
Алиса, Спас, проблемът би трябвало да е оправен със Special:Diff/10566061, използващ новите шаблони {{spnorm}} и {{ppnorm}}. Статията „Звено“ в Special:Permalink/10564774 изглежда да работи според очакванията.
Какво се случва след промените?
 • Зададените страници в третия параметър на {{hrf}} се привеждат към стандартен формат: ако се срещне нещо, изглеждащо като посочен интервал от страници, привежда се към формата от правописния речник, описан по-горе. По този начин препратки към източници, различаващи се само по начина, по който са указани иначе същите страници като интервал, вече се представят като една еднаква препратка – както и би следвало да е логически.
 • Параметърът name на tag, който действително се интерпретира особено от МедияУики, допълнително се „нормализира“ през {{spnorm}}, като се заменя несекаемия интервал с обикновен. Това оправя и неработещите връзки.
 • Всички тези неща се случват прозрачно за потребителите. Никаква промяна в употребата на {{hrf}} не е нужна.
По-нататък, според мен, може да има смисъл да се помисли за стандартизиране и на други срещащи се варианти при изписвания на страници, например за последователни страници, разделени със запетаи, точки и запетаи, с интервали или без. Като ми остане повече време (и помисля дали не пропускам нещо), ще пусна и заявка за бъга в МедияУики (който все пак вероятно е добре да бъде поправен по един или друг начин).
— Luchesar • Б/П 16:00, 27 ноември 2020 (UTC)
Благодаря, това е добра идея. По принцип може да се пипне и Adisor.js: в момента коригира към  –&sp; случаите на &sp;‐&sp;, но не и на &sp;–&sp;. --Спас Колев (беседа) 19:42, 27 ноември 2020 (UTC)
Лъчо, случайно забелязах един малък проблем, докато си ровех из категориите за проследяване: {{ppnorm}} не сработва, ако има изброени повече от една страница/поредица от страници в третия позиционен параметър (напр. 79, 80 – 83). В момента няколко страници висят в Категория:Страници с грешка в източник. Различните интервали в привидно еднаквите цитирания водят до грешки – еднакво име в name атрибута заради заместването на интервалите от {{spnorm}}, но различно съдържание между уж еднаквите ref тагове заради интервалите в параметъра за страници при несработващ {{ppnorm}} (в едното цитиране е ... – ..., а в другото – ... – ...). Може би трябва да се премахнат котвите (флаговете) за начало/край на низа в {{ppnorm}}, заедно със следващия/предхождащия ги клас за знаци от интервалната група – да остане само (%d+)%s*[-–—]%s*(%d+). Или да се добави в Адвайзъра промяната на – до  – , както предлага Спас Колев. Дали тези алтернативи пък няма да отворят някакъв друг проблем? Не би трябвало. --Ted Masters (беседа) 07:16, 28 ноември 2020 (UTC)
Ok Страхотно е, че си обърнал внимание на този проблем, Ted, и благодаря за анализа му! Още вчера си мислех, че може да ни потрябва по-скоро модул (не, че и с шаблон не става, но е твърде неугледно), но нямах време.
Набързо направих модул:ppnorm, който просто допълнително „нормализира“ и комбинациите от изредени страници и интервали (разни примери съм сложил в {{ppnorm}}). Ако се окаже нужно в бъдеще, може да го разширим лесно, но за момента проблемите в Категория:Страници с грешка в източник изглеждат оправени. В {{ppnorm}} още добавих и малък раздел с примери, които знаем, че преди са се чупели. Ако открием нови в бъдеще, може да го допълваме, и така при бъдещи промени по модула и шаблона ще сме сигурни, че няма да допуснем регресии (т.е. да счупим отново нещо, което преди сме оправили).
Относно Съветника, може би вие можете по-добре да прецените от мен, тъй като аз не го ползвам и нямам опит с практиката на употребата му. Нещо, което си мисля, донякъде и от професионален опит, е, че е сизифов труд да се оправят такъв тип проблеми от страната на редакторите. Тъкмо оправиш едно, пък дори полуавтоматизирано, и мине някой друг и го омаже. Затова може би предпочитам решения, които са „толерантни“ към глупостите на потребителите, защото, всъщност, всички сме хора и аз също предпочитам да мога да пиша както ми падне, пък някой нещастен робот (или модул, като в случая), скрит някъде, да подрежда каквото съм написал. За щастие, роботите все още не са се осъзнали, че да възнегодуват срещу това и да вдигнат революция. Хах, сори, малко го ударих на майтап, но може би не е като да няма капка истина. ;)
— Luchesar • Б/П 11:41, 28 ноември 2020 (UTC)
И аз ти благодаря, че го погледна и поправи! Реших, че не е добре да не пипам, преди да споделя. Ще го имам предвид това с примерите. :-)
Казаното от теб в последния абзац определено има истина. От една страна е хубаво да може да са максимално уеднаквени нещата, но от друга – наистина трябва да има „поносимост“ към грешките, които могат да се случат при редактирането, особено от по-новите потребители. Аз гледам да избягвам да правя редакции, които извършват само т.нар. козметични промени (излишен шум в историята на страницата) – поправяния на интервали, нови редове и тем подобни. Така че по-скоро съм без мнение дали трябва да бъде добавено подобно правило за „поправяне“ в Адвайзъра или не. --Ted Masters (беседа) 08:56, 29 ноември 2020 (UTC)
Добавих в Шаблон:Ppnorm#Примери два, които модулът не хваща, защото в norm_seq() се застъпват мачванията. Имам някакви идеи как да се оправи, но ще го оставя за малко по-нататък. :)
— Luchesar • Б/П 11:27, 29 ноември 2020 (UTC)
Да, погледах примерите. :) Да подхвърля набързо една идея:
3 local function norm_seq(str)
4 	return mw.ustring.gsub(str, '(%D+)', function(substr) return substr:gsub('^%s*[,;]+%s*$', ', ') end)
5 end
Това няма да работи при някои по-специфични случаи (ако поднизът не мачва определеното изискване), но такива случаи трябва да са рядкост. Пък и ако трябва да се предвиди всеки възможен сценарий, работата става тегава. :-D --Ted Masters (беседа) 13:15, 29 ноември 2020 (UTC)
Ted, благодаря ти! Направо действай смело, особено ако си достатъчно сигурен, но дори да не си чак толкова. То нали това е идеята на онези „живи“ примери в документацията – нещо като poor man's QA/QC – да хващат проблеми, дори човек да пропусне нещо, което винаги може да стане, и всъщност, по законите на Мърфи, винаги става. :-D
— Luchesar • Б/П 13:20, 29 ноември 2020 (UTC)

Инфокарета[редактиране на кода]

Здравейте, може ли да се промени в инфокаретата изявлението работил в на работи в, за да се спази сегашното историческо време, а и изглежда нелепо за все още работещи хора на даденото място.--Спасимир (беседа) 15:02, 28 ноември 2020 (UTC)

Няма ли да е по-добре, ако бъде изписано като работна дейност? Така ще се спази времето, без да се получават двусмислици при изброяване на повече длъжности с различен времеви период. --Ted Masters (беседа) 09:05, 29 ноември 2020 (UTC)
Това е наистина интересен казус. Лично аз имам нужда да помисля повече и затова не бях коментирал, но пиша, за да насърча и други хора да погледнат.
— Luchesar • Б/П 11:29, 29 ноември 2020 (UTC)
„Работил“ - като вид професия/дейност, „работил в“ - като месторабота. Има разлика като във време в биография, и като във време в нещо като „паметна плоча“, каквато са каретата. --Rumensz (беседа) 11:41, 29 ноември 2020 (UTC)
Инфокаретата не са ли част от биографията (когато се отнася за личности), но в доста по-сбита форма? В случая месторабота е подходящо. И може да бъде използвано със или без времеви интервал за дадено място. При първото прочитане нещо не съм видял в-то в „работил в“, поради което коментарът ми по-горе изглежда не на място. --Ted Masters (беседа) 16:00, 29 ноември 2020 (UTC)
Проблемът в сегашния вид е невъзможността да се използва за хора, които все още работят на даденото място, тъй като е в минало свършено време.--Спасимир (беседа) 16:14, 29 ноември 2020 (UTC)
Другият начин е Л-то да се добавя при наличие на дата за смърт. --Rumensz (беседа) 18:31, 29 ноември 2020 (UTC)

!Текущо нещо е оплескано: в карето излиза професия и насреща пише Ххх Институт и въобще място.77.85.32.26 18:42, 29 ноември 2020 (UTC)

Липсващото ръководство[редактиране на кода]

Снощи, благодарение на Ikonact, разгадахме някои особености на регистрацията в Дискорд, които понякога тормозят новите потребители. Междувременно тези дни се събраха часове интересни дискусии, вече понякога и с по 5-6 едновременно активни колеги, и понеже все повече редактори проявяват интерес, реших, че е крайно време да напиша някакво кратко ръководство за Дискорд за наши си хора от Уикипедия.

Бързо въведение в Дискорд за уикипедианци

Безспорно има много какво да се подобрява, но се надявам като начало да върши работа. Ако имате предложения или критики, пишете или дори направо редактирайте смело.

Не забравяйте също за 17-ата годишнина на българската Уикипедия идната неделя! ;-)
— Luchesar • Б/П 18:22, 29 ноември 2020 (UTC)