Уикипедия:Други ЧЗВ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:ЧЗВД)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Безопасно ли е да се разрешава на всеки да редактира? Аз мога да почна да клеветя хора. Тогава хората, отговорни за сайта, могат да си имат проблеми.[редактиране на кода]

На практика всеки материал от подобно естество доста бързо бива премахван от другите активни членове. Виж тук (материалът е на английски език).

Досега Уикипедия е получавала няколко заплахи за търсене на съдебна отговорност (в международен план), но до сега нито една не е била реализирана на практика.

За водещите принципи в тази област вижте Уикипедия:Биографии на живи хора.

Какъв е най-добрият начин да препращам към Уикипедия от друг сайт?[редактиране на кода]

Моля използвайте следните връзки, когато искате да посочите основната страница на общността. За България това е http://bg.wikipedia.org За общността като цяло това е http://www.wikipedia.org Старият адрес http://www.wikipedia.com също е все още валиден, но не се препоръчва за използване.


Валидните понастоящем кодове на езици са изредени на страницата Последни промени. Единственото изключение е s, което препраща към http://simple.wikipedia.org/.

Има ли рекламни картинки на Уикипедия?[редактиране на кода]

Нашите сътрудници са съставили няколко. Те могат да бъдат разгледани на en:Wikipedia:Banners and buttons. Също така може да използвате нашето лого. Ако направите своите Уикипедия изображения (моля, направето го!) и желаете да ги предоставите за разпространение, просто ги качете и сложете линкове към тях в страницата с банери.

Ами ако се появи тълпа от хора, които не знаят за какво става въпрос и оплескат всичко?[редактиране на кода]

Уикипедия разполага със своите доброволци, посветили се да посрещат новодошлите, да редактират приносите им и да ги насочват към съответните помощни страници. Използваният софтуер поддържа пълна история на преработените версии на страниците, което позволява на уикипедианците бързо да премахват всякакви случайни (и умишлени!) щети. Уикипедия е била претоварвана няколко пъти, но ние сме се справяли с наплива от новодошли без проблеми.

Има ли място, където се правят предложения за нови страници?[редактиране на кода]

Съществуват три места за тази цел:

Преглежда ли се информацията преди да се публикува?[редактиране на кода]

Тук всички сме равни и всички преглеждаме приносите на другите.

Някои хора имат намерения за формална проверка между съмишленици или системи за оценка на статиите, които да работят едно ниво над Уикипедия. Ние ще се постараем да ги посочим ако и когато която и да е от тях заработи. За повече информация вижте en:Wikipedia:Wikipedia approval mechanism.

Възможно ли е някакъв инцидент да изтрие цялата информация?[редактиране на кода]

Съхранения на базите данни се правят периодично; офлайн складирането е оставено за вас.