У Не Вин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
У Не Вин
политик от Мианмар
Роден: 14 май 1911 г.
Паунгдале, провинция Бегу(или Пегу), провинция на Мианмар
Починал: 5 декември 2002 г. (91 г.)

У Не Вин (на бирмански език: နေဝင်း МФА:[nè wín]), Не Вин, при раждането си Шу Маун) е бирмански държавен и политически деятел, генерал, владетел на Бирма от 1962 до 1988 г.

Ражда се в интелигентно китайско семейство в Паунгдал, окръг Проме. Учи в Рангунския университет. От 1932 г. работи в департамента по пощи и телеграф. В навечерието на Втората световна война 1939 - 1945 г. действува в национално-освободителната организация «Добама асиайон», известна като «партия на такините». Заедно с Аун Сан (бащата на прочулата се неотдавна политичка Аун Сан Су Чи) членува в групата на «30-те другари», образувала ядрото на Армията за независимост на Бирма.

В периода на японската власт на Бирма (1942-1945) заема редица командни постове в Армията за независимост на Бирма, която е помагала на японците при освобождаването на страната от английското потисничество и окупация, бил е началник на щаба на Армията за отбрана на Бирма. Преминава инструктаж в Япония.

През февруари 1960 г. в резултат на изборите той отстъпва властта на У Ну. На 2 март 1962 г. осъществява военен преврат и създава система на власт, съчетаваща национализъм, марксизъм и будизъм, провъзгласява «бирманския път към социализма». Тога се създава Революционният съвет, който възглавява У Не Вин (съветът действува до март 1974, вж. кризата от 1974 г.) През 1962 г. У Не Вин също е бил председател на Революционното правителство (от 1971 — Съвет на министрите), от 1958 до 1972 г. е министър на отбраната, през 1962 г. става председател на Централния организационен комитет и на Дисциплинарния комитет на Партията на Бирманската социалистическа програма (Ланзам, ПБСП) основана през 1962 г.

След приемането през 1974 г. на нова конституция У Не Вин става председател на Държавния съвет на Народното събрание (парламента) и президент на Социалистическа република Бирмански съюз. Посещава СССР през 1961 и 1965 г.

За периода на властвуването на У Не Вин са извършени следните мероприятия:

  • пълна национализация на промишлеността;
  • прокуждане на чуждоземните предприемачи от страната;
  • забраняване на опозиционните политически партии;
  • прелом в гражданската война (течаща в Мианмар от 1948 г.): изтласкване в околностите на страната, в джунглата, на въоръжените отряди на троцкисти и маоисти — Комунистическата партия на Бирма (червен флаг) и Комунистическата партия на Бирма (бял флаг), и въоръжените отряди на националните малцинства, борещи се за отцепване от Мианмар;
  • създаване на селскостопански кооперативи;
  • въвеждане на системата на разпределение на продоволствието на основата на принципите на будизма.