ФАР

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Фар.

ФАР (PHARE) е сред 3-те програми на Европейския съюз за подпомагане на държавите от Централна и Източна Европа при подготовката им за присъединяване към ЕС.

Официално създадена през 1989 г. като програма „Полша и Унгария: подпомагане за преструктуриране на техните икономики“ (на английски: Poland and Hungary: Assistance for Restructuring their Economies, PHARE), ФАР се превръща в масивна организация, която обслужва 10 страни. По тази програма се подпомагат осем от десетте държави-членки, приети за членове на ЕС от 2004 г.: Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения и двете държави, приети през 2007 г. (България и Румъния) в период на мащабни икономически и политически промени.

До 2000 г. държавите от Западните Балкани (Албания, Република Македония и Босна и Херцеговина) също се възползват от програмата, докато от 2001 г. финансовата стабилност продължава да се подпомага чрез програмата CARDS (Community Assistance for Reconstruction, Development and Stability in the Balkans).

Цели[редактиране | редактиране на кода]

  1. Укрепване на публичната администрация и институциите, за да функционират ефективно в рамките на Европейския съюз.
  2. Насърчаване на сближаването със законодателството на Европейския съюз (достиженията на правото на Общността) и намаляване на нуждата от преходни периоди.
  3. Насърчаване на икономическото и социално сближаване.

Тези насоки са допълнително прецизирани през 1999 г. със създаването на програмите САПАРД и ИСПА, които поемат отговорност за развитие на селското стопанство и селските райони (САПАРД) и инфраструктурни проекти в областта на околната среда и транспорта (ИСПА), и позволяват на ФАР да се съсредоточи върху ключовите си приоритети, извън тези тези области.

Като се има предвид, че всичките 10 страни, кандидатки за ФАР, вече са държави-членки на Европейския съюз, в рамките на програма ФАР са направени значителни изменения. 2003 е крайната година за изготвяне на програми за новите държави-членки, но договарянето на проекти ще продължи до 2005, а плащанията по тези договори могат да продължат до 2006 година. Все пак, като се има предвид спиране на делегациите в новите държави-членки и замяната им с по-малки Представителства, от май 2004 г., новите държави-членки трябва да поемат пълната отговорност за управлението на програма ФАР чрез процес на разширена децентрализация.