ФИА ГТ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ФИА ГТ
20091025 FIA GT 08 e296.jpg
Информация
Спорт Автомобилни спортове
Основан 1997
Настоящ победител Италия Томас Биаджи
Официален уебсайт fiagt.com
ФИА ГТ в Общомедия

ФИА ГТ е шампионат организиран от СРО(Стефан Рател Организейшън), той е специално за т.нар. Гран Туризмо автомобили или накратко ГТ. Това са двуврати спортни купета, които се произвеждат предимно от престижни автопроизводители като Ферари, Астън Мартин, Мазерати и т.н. ГТ състезанията са особено популярни сред т.нар. джентълмен пилоти, това са пилоти които късно са започнали кариерата си и участват заради страстта си към спорта. Поради това си естество, в този тип състезания смяната на пилота е задължителна и всяка една кола трябва да бъде управлявана по време на състезанието от поне двама пилота. Състезанията трябва да са от 2 часа, като може да бъде едно състезание от 2 часа или две състезания от по 1 час. В надпреварата се допускат два класа автомобили които имат право да печелят точки, ГТ1 и ГТ2, също Г1 и Г2 клас автомобили се допускат без да могат да печелят точки за шампионата. Класовете са създадени въз основа на правилата за ЛМ ГТ1 и ЛМ ГТ2 които се издават от Автомобилния Клуб на Уест, организаторите на 24-те часа на Льо Ман. Това е така защото Льо Ман е най-престижното и важно състезание за ГТ пилотите, затова техните коли трябва да отговарят на правилата за да могат да участват. Льо Ман не важи към шампионата на ФИА ГТ, но въз основа на класиранията във ФИА ГТ се получават поканите за участие в Льо Ман. Единственото 24-часово състезание в календара е 24-те часа на Спа, това е и най-важното състезание за шампионата понеже въз основа на временното класиране на всеки 3 часа се раздават точки които важат за шампионата.

Автомобилите от клас ГТ1 и ГТ2 са също така основните участници в редица други шампионати като Оупън ГТ, Американските Льо Ман Серии, Льо Ман Сериите в Европа и още много регионални шампионати във Франция, Италия, Германия, Великобритания, Бразилия и много други.

Класове[редактиране | редактиране на кода]

ФИА ГТ1[редактиране | редактиране на кода]

Това са най-бързите ГТ автомобили на планетата, участници в този клас са Астън Мартин, Мазерати, Корвет, Салийн, Ламборгини, Ферари и Пагани. Правилата са изключително отворени сравнени с другите класове. Позволени са до 8 литра атмосферни двигатели, или до 4 литра с принудително пълнене. Тези двигатели в зависимост от въздушния рестриктор могат да развият мощност от 750 к.с., но в сегашната си форма развиват мощност от около 600 к.с. Двигателя трябва да идва от сериен автомобил, като задължително трябва да бъдат запазени някои от по-важните елементи от него.

Има голяма свобода и при спецификацията на скоростната кутия, софтуера и сензорите. Целия автомобил трябва да тежи минимум 1100 kg, като максималното количество на баласта е 100 kg. Обема на резервоара е 90 литра, като може да бъде ограничаван на най-бързите участници.

ГТ1 автомобилите използват тракшън контрол система, която може да взима данни за скоростта само от 4-те колела. Правилата в аеродинамиката позволяват използването на специално конструиран дифюзур и сплитер. Много от елементите по автомобилите са изработени от карбон, изобщо има голяма свобода относно използването на екзотични материали в тези автомобили.

Спирачките са карбонови, подобни на тези използвани във Ф1, но с много по-дълъг живот заради типа състезания и заради по-високата маса на автомобилите.

Цената на тези автомобили започва от 500 хил. евро, като може да достигне повече от 3 пъти тази сума. Скоростта на тези автомобили е сравнима с тази на Ф3 и ДТМ.

ФИА ГТ2[редактиране | редактиране на кода]

Това са малките братя на ГТ1, основната разлика е по-малкия рестриктор на въздуха, значително урязаните правила за аеродинамиката, по-малкия размер гуми и забраната за използване на някой екзотични материали. Все пак ГТ2 автомобилите също като ГТ1 разполагат с тракшън контрол система и карбонови спирачки. Цената им е между 200 и 500 хил. евро.

Уеднаквяване[редактиране | редактиране на кода]

ФИА ГТ и СРО въведоха революционен начин да се запази високото ниво на конкурентност в шампионата. Първо има забрана на участието на заводски отбор в шампионата, освен ако не е с нов неразработен автомобил и то без да могат да печелят точки. Всеки един участник трябва да е частен отбор, независим от автомобило производителя. Освен това всеки един автомобил в класовете ГТ1, ГТ2, ГТ3 и ГТ4 е снабден със специална система за събиране на данни доставена от ФИА с определен минимум от сензори, тези данни са достъпни само за хората на ФИА от ГТ Комисията. След всяка тренировка или състезание тези данни се свалят и са използвани за симулиране на представянето на дадения автомобил. Ако някой автомобил има предимство пред друг, тогава комисарите начело с екс-Лотус дизайнера Питър Райт(председател на ГТ Комисията) трябва да решат какво наказание да наложат. Наказанията най-често са налагане на наказателни килограми баласт, ограничаване диаметъра на въздушния рестриктор, но могат и да бъдат директни промени или забрани по конструкцията на колата. ГТ Комисията издава списък на серийни автомобили които отговарят на правилата и може да бъдат преработени в състезателен автомобил в някой от класовете. Тези които не са вкл. в този списък, могат да получат разрешение за участие в специални Г1 и Г2 класове без да имат право да печелят точки за ФИА ГТ шампионатите.

Пилоти[редактиране | редактиране на кода]

В класовете ГТ1 и ГТ2 участват много отбори които са официално подкрепяни от големите производители, като там пилотите са от изключително високо качество, бивши Ф1 пилоти като Мика Сало, Карл Вендлингер или Джони Хърбърт са сред участници. Много млади пилоти от Ф3, Световните Серии на Рено или ГП2 избират ФИА ГТ шампионата за да продължат професионалната си кариера в шампионат където да печелят добре. Най-големите подържници на този тип състезания остават джентълмен пилотите, и за да им се даде по-равен старт, към времената на професионалните пилоти (в зависимост от лиценза който притежават) се добавя време или имат наказателен баласт. Въпреки тези мерки, сравнително рядко се случва джентълмен пилоти да се доберат до подиума. Затова е създадена Ситейшън Купата за джентълмен пилоти, това е класиране само за джентълмен пилоти.

В класовете ФИА ГТ3 и ФИА ГТ4, участието на професионални пилоти не е желано, самия Стефан Рател твърди че те са създадени за джентълмен пилотите. Така че в тях само чрез специална селекция и при специални условия е позволено участието на професионални пилоти. Пилотите с успехи в международни шампионати с болиди не са допускани, но при специални условия и ограничения може и да бъдат допуснати от ГТ Комисията.

Точкова система[редактиране | редактиране на кода]

Използва се същата точкова система както във Ф1: 10-8-6-5-4-3-2-1. Единствено се присъждат половината точки в едно часовите състезания и на всеки 3 часа от 24-часовите маратони.

Шампиони[редактиране | редактиране на кода]

  Title GT1 GT2
1997 шампиони Германия Bernd Schneider Flag of the United Kingdom.svg Justin Bell
екип Германия AMG-Mercedes - Мерцедес-Бенц CLK GTR Франция Oreca – Chrysler Viper GTS-R
1998 шампиони Германия Klaus Ludwig

Бразилия Ricardo Zonta

Монако Olivier Beretta
Португалия Pedro Lamy
екип Германия AMG-Mercedes – Мерцедес-Бенц CLK LM Франция Oreca – Chrysler Viper GTS-R
  GT
1999 шампиони Монако Olivier Beretta
Австрия Karl Wendlinger
екип Франция Oreca – Chrysler Viper GTS-R
  GT N-GT
2000 шампиони Flag of the United Kingdom.svg Julian Bailey
Flag of the United Kingdom.svg Jamie Campbell-Walter
Франция Christophe Bouchut
Франция Patrice Goueslard
екип Flag of the United Kingdom.svg Lister Racing – Lister Storm Франция Larbre Compétition – Porsche 911 GT3-R
2001 шампиони Франция Christophe Bouchut
Франция Jean-Philippe Belloc
Италия Christian Pescatori
Франция David Terrien
екип Франция Larbre Compétition – Chrysler Viper GTS-R Франция JMB Racing – Ferrari 360 Modena
2002 шампиони Франция Christophe Bouchut Франция Stéphane Ortelli
екип Франция Larbre Compétition – Chrysler Viper GTS-R Германия Freisinger Motorsport – Porsche 911 GT3-RS
2003 шампиони Италия Thomas Biagi
Италия Matteo Bobbi
Франция Stéphane Ortelli
Германия Marc Lieb
екип Италия BMS Scuderia Italia – Ferrari 550 Maranello Германия Freisinger Motorsport – Porsche 911 GT3-RSR
2004 шампиони Италия Fabrizio Gollin
Италия Luca Cappellari
Германия Sascha Maassen
Германия Lucas Luhr
екип Италия BMS Scuderia Italia – Ferrari 550 Maranello Германия Freisinger Motorsport – Porsche 911 GT3-RSR
  GT1 GT2
2005 шампиони Швейцария Gabriele Gardel Германия Marc Lieb
Германия Mike Rockenfeller
екип Германия Vitaphone Racing – Maserati MC12 Flag of the United Kingdom.svg Gruppe M – Porsche 911 GT3-RSR
2006 шампиони Германия Michael Bartels
Италия Andrea Bertolini
Бразилия Jaime Melo
екип Германия Vitaphone Racing – Maserati MC12 Италия AF Corse – Ferrari F430 GT2
2007 шампиони Италия Томас Биаги Германия Dirk Müller
Финландия Toni Vilander
екип Германия Vitaphone Racing – Maserati MC12 Италия Motorola AF Corse – Ferrari F430 GT2

Източници[редактиране | редактиране на кода]