ФК Евертън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ФК Евъртън)
ФК Евертън
Everton Football Club
Прозвище„карамелите“
Основан1878
ДържаваВеликобритания
СтадионГудисън Парк
Капацитет39 572
ПрезидентИран Фархад Мошири (49,9%)
Бил Кенрайт (12,2%)
Джон Уудс (8,9%)
Старши треньор Шон Дайш
Първенство Висша лига
2022/2317-о
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
ФК Евертън в Общомедия

ФК „Евертън“ (на английски: Everton F.C.) е футболен клуб от град Ливърпул, Англия, който играе в английската Висша лига.

Играе домакинските си мачове на стадион „Гудисън Парк“, който има капацитет 40 206 места. Прякорът им е „Карамелите“, а местният съперник се казва „Ливърпул“.

Евъртън са едни от 12-те основатели на първенството в Англия и е отборът с най-много участия в първия ешелон на английската футболна пирамида, включително сезон 2011/12 участията са 112.

Носител на КНК през 1985 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тимът на Евертън е създаден през 1878 г. в региона на църквата „Сейнт Доминго“ – това е и първото име на отбора – „Сейнт Доминго“ ФК. Задържа се едва за 12 мес., след което приема наименованието „Евертън“.

Футболният клуб е създаден с цел хората от местната енория да практикуват спорт и през зимата, тъй като през лятото те са били заети предимно с крикет. През 1888 г. „Евертън“ е сред основателите на Футболната лига в Англия, заедно с „Престън“, „Астън Вила“, ФК Улвърхамптън Уондърърс, „Блекбърн Роувърс“, „Болтън У“, „Уест Бромич“, „Акрингтън“, „Бърнли“, „Дарби Каунти“, „Нотс Каунти“, „Стоук Сити“. През първия сезон в лигата Евъртън се класира на 8-о място, а първата титла е спечелена още в третия сезон от участие във Футболната лига – през сезон 1890/91. 2 сезона по-късно, през 1893, клубът достига до своя първи финал в турнира за Купата на Футболната Асоциация (Купата на Англия), но губи с 0:1 от Улвърхамптън. След 4 години „Евъртън“ отново е на финал, но отново търпи поражение, този път от Астън Вила с 2:3. За първи път трофеят на Футболната асоциация е спечелен през 1906 г., когато на финала е надигран „Нюкасъл Юнайтед“.

20-те и 30-те години на XX век[редактиране | редактиране на кода]

Първият успешен период на клуба започва от средата на 1920-те години, когато през 1925 г. клубът закупува Уилиъм Ралф Дийн, или както е известен Дикси Дийн. Играч превърнал се впоследствие в легенда на „Евъртън“. С екипа на „Евъртън“ Дикси Дийн поставя рекорд в лигата за всички времена по отбелязани голове, 60 гола в 39 мача. Постижението помага на клуба да спечели трета титла.

2 години по-късно, непосредствено преди Първата световна война, клубът изпада във Втора дивизия, където се задържа едва един сезон и още от първия си опит успява да се завърне във футболния елит на Англия и още в следващия сезон – 1931/32, „Евъртън“ дори става за четвърти път шампион. Само година по-късно тимът печели и втората Купа на ФА, надделявайки на финала на ст. „Уембли“ над Манчестър Сити с 3:0. Според някои източници това е първият мач в историята на футбола, в който фланелките на футболистите имат номера. Първата успешна ера за клуба завършва през сезон 1938/39, когато „Евъртън“ успява да завоюва своята пета шампионска титла.

След Втората световна война следват трудни години, като тимът изпада за втори път в своята история във Втора дивизия, през сезон 1950/51. Престоява там е 3 години и през 1954 г. отново се завръща в елитния ешелон, от когато и на когото клубът е неразделна част до днес.

60-те години на XX век[редактиране | редактиране на кода]

Вторият успешен период на клуба започва с назначаването за мениджър на Хари Катерик през 1961 г., като още през 1962/63 „Евъртън“ отново е шампион на Англия, а само 3 години по-късно, през 1966 г., печели и за трети път Купата на ФА, побеждавайки на финала „Шефилд Уензди“ с 3:2. Интересен факт от този финал е, че до даден момент в мача „Шефилд У“ води с 0:2, но все пак „Евъртън“ успява да постигне пълен обрат още в редовното време на двубоя. През 60-те години на XX век най-изявените имена в отбора са: Алън Бол, Джо Ройъл, Колин Харви, Хауърд Кендал и Брайън Лабоун.

80-те години на XX век[редактиране | редактиране на кода]

Този период се свързва с името на треньора Хауърд Кендъл. Отборът печели 2 шампионски титли – през 1985 и 1987 г., за да наруши хегемонията на своите съграждани „Ливърпул“. Печелят и КНК през същата 1985 г. Когато трябва да се изявят в турнира за КЕШ, идва трагедията на „Хейзел“ и последвалата петгодишна дисквалификация на английските отбори, поради което отборът губи този шанс. В отбора са: Невил Саутол, Кевин Ратклиф (кап.), Гари Стивънс, Кевин Шийди, Питър Рийд, Тревор Стивън, Анди Грей и по-късно закупения от „Лестър“ Гари Линекър.

Сезон 2007 – 08[редактиране | редактиране на кода]

През сезон 07/08 „Евъртън“ участва за осми път в турнира за Купата на УЕФА, където клубът попада за първи път в своята история в груповата фаза на турнира. В първия кръг тимът от Мърсисайд преодолява много трудно „Металист“, Харков от Украйна. „Карамелите“ попадат в група с „Нюрнберг“ (Германия), АЗ „Алкмаар“ (Нидерландия), „Зенит“, Санкт Петербург (Русия) и „Лариса“ (Гърция). „Сините“ от Ливърпул успяват да излязат от тежката група като постигат победи и в четирите си двубоя: 3:2 като гост на „Алкмаар“, 1:0 като домакин над „Зенит“, 2:0 като гост на „Нюрнберг“ и 3:1 срещу „Лариса“ у дома. В 1/16-финален двубой срещу норвежкия „Бран“, Берген и след като побеждава с категоричното 8:1 от двата мача играе с „Фиорентина“, като отпада драматично на дузпи, след като отборите си разменят по 2 победи с по 2:0.

„Евъртън“ се представя отлично и в треторазрядния турнир в Англия – Купа на Лигата (Карлинг Къп), където отпада от „Челси“ на полуфинал. На осминафинала възпитаниците на Дейвид Мойс преодоляват трудно като гости „Фулъм“ с 1:0, след продължения. На четвъртфинала е победен „Уест Хям“ като гост с 2:1.

Във Висшата лига след колеблив старт „Евъртън“ стабилизира своите изяви и завършва първенството на пета позиция.

Срещи с български отбори[редактиране | редактиране на кода]

„Евъртън“ се е срещал с български отбори в приятелски срещи.

„Лудогорец“[редактиране | редактиране на кода]

С „Лудогорец“ се е срещал на 2 август 2012 г. в град Ливърпул на своя стадион Гудисън Парк като срещата завършва 1 – 1 [1].

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

* поделена

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Настоящ състав[редактиране | редактиране на кода]

Към 11 август 2023 г.

Вратари
01 Джордан Пикфорд
12 Жоао Виржиния
31 Анди Лонерган
Защитници
04 Мейсън Холгейт
02 Нейтън Патерсън
05 Майкъл Кийн
06 Джеймс Тарковски
18 Ашли Йънг
19 Виталий Миколенко
23 Шеймъс Колман
22 Бен Годфри
Халфове
08 Амаду Онана
16 Абдулай Дукуре
27 Идриса Гай
20 Деле Али
21 Андре Гомеш
25 Жан-Филип Гбамен
37 Джеймс Гарнър
Нападатели
07 Дуайт МакНийл
09 Доминик Калвърт-Люин
11 Демарай Грей
10 Арнаут Данджума
17 Алекс Иуоби
13 Нийл Мопе
28 Юсуф Чермити


Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Неофициални сайтове[редактиране | редактиране на кода]