Фаворит (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Фаворит.

Фаворит (Favorit)
Националност България
Стил фънк рок
Активност 1987 – 2010

Членове Чавдар Ангелов (Чочо) – клавишни и вокали
Владислав Маринов (Владо) – китара и вокали
Красимир Дяков – клавишни и вокали
Михаил Дичев – бас и вокали
Владимир Нейчев – ударни

Бивши членове Николай Петров (Ники) – соло вокал и бас
Мариан Антонов (Мацо) – ударни и вокали

Група Фаворит е българска музикална група, която съществува от 1987 г. под името Rhithm. По-късно групата получава името Фаворит. През 1993 г. русенските музиканти издават първият си албум „Вечност“. През 1996 г. момчетата подготвят втория си албум и вече имат материал за трети. През това време в групата идва като втори клавирист и Красимир Дяков. В концертите на Фаворит участват много гост музиканти и приятели на четиримата русенци. Така постепенно групата придобива статут на формация.

Тежка участ сполетява групата. Град Русе е потресен от кончината на фронтмена на Фаворит – Ники. Много се спори за причината за смъртта му. Най-вероятната теза е убийство. Не след дълго още един тежък удар се стоварва върху групата. При автомобилна катастрофа загива и барабанистът на групата – Мацо.

Вторият албум на Фаворит се разпространява апокрифно, предимно в Русе. Гибелта на Ники и Мацо е достатъчна причина за останалите музиканти да прекъснат активната си работа по Фаворит. Владо и Чочо започват кариера като музиканти в чужбина.

През 2003 Фаворит се събира за още участия, като на мястото на незаменимите Ники и Мацо застават Михаил Дичев и Владимир Нейчев.

През юли 2010 година Фаворит се събира отново от 3 континента за голям концерт по случай юбилея на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. Концерта се проведе на площада в гр. Русе. В събитието участват много приятели на музикантите от Фаворит, както и хора близки до групата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Видеоклипове на Фаворит – [1]
  • Страницата на Фаворит във Facebook – [2]
     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България