Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА
L'Extraordinaire Voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea
АвторРомен Пюертола
Първо издание2013 г.
 Франция
Издателство„Льо Дилетант“
Оригинален езикфренски
Видроман
Страници256

Издателство в БългарияОбсидиан, 2014 г.
ПреводачАлбена Стамболова
ISBNISBN 9782842637767

Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА (на френски: „L'Extraordinaire Voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea“) е роман на Ромен Пуертолас, публикуван на 21 август 2013 г. от издателство „Льо Дилетант“.

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Един индийски факир пристига в Париж, за да си закупи легло от пирони от магазин на Икеа. Този бедняк, нечестен и манипулативен, така както го изисква занаята му, по някакво щуро стечение на обстоятелствата се оказва заклещен в един гардероб и започва дълго пътуване. Един ром – таксиметров шофьор, нелегална група суданци, с която героят го свързва приятелство и най-вече една среща, тази с една млада французойка, Мари, която ще бъде един от няколко електрошока за факира през неговото пътуване. Това пътуване, за малко извън обществото, ще бъде случай да се постави отново на дневен ред въпросът с мястото на имиграцията и нелегалните в съвременното общество.

Възприемане от критиката[редактиране | редактиране на кода]

Това е вторият роман на неговия автор. Той е отличен от книжарите и от критиката, които подчертават хумора на книгата [1], [2], [3]. Жером Гарсен резюмира творбата сравнявайки я с хумора на Монти Пайтън или чрез колизия с „Волтер от Гролан[3]“. Романът дебютира в началото на септември 2013 г. и е разглеждан като явление, като правата му за превод да закупени от над 30 страни още преди появата на оригинала във Франция [2].

Издания[редактиране | редактиране на кода]

В България[редактиране | редактиране на кода]

Книгата е издадена в България през втората половина на 2014 г. от издателство „Обсидиан“[5]. Заглавието на българския превод е „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ Преводач е Албена Стамболова.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea“ de Romain Puértolas chez Dilettante (Paris, France) в 20 минути от 16 септември 2013.
  2. а б Un fakir chez Ikea: le phénomène de la rentrée Архив на оригинала от 2013-11-02 в Wayback Machine. от Од Ланслен в Marianne от 1 септември 2013.
  3. а б Conseil de Michel Crépu, dans l'émission Le Masque et la Plume sur France Inter le 18 août 2013; renchéri par Jérôme Garcin dans l'émission du 1Шаблон:Er septembre 2013.
  4. L'Extraordinaire Voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea Архив на оригинала от 2013-09-16 в Wayback Machine. на сайта на издателя Le Dilettante
  5. а б Информация за книгата на официалната интернет страница на издателство Обсидиан
  6. Пуертолас, Ромен „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“, Обсидиан, София 2014
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата L'Extraordinaire_Voyage_du_fakir_qui_était_resté_coincé_dans_une_armoire_Ikea в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​