Фалшифициране на историята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фалшифициране или пренаписване на исто́рията е съзнателно изкривяване на историческите събития.

Авторите на исторически фалшификати могат изобщо да не се позоват на каквито и да е източници, или да се позоват на несъществуващи такива, или да изкривят тяхната информация до пълна неузнаваемост. В такива случаи може да се говори не просто до фалшифициране на историята, но и за създаване на неверни представи и фалшиви исторически митове.

На практика национализмът и фалшифицирането на историята са неразривно свързани, като така се създават исторически митове, които най-често се отнасят до следното: изключителната древност на определен етнос, неговата цялостна автохнонност, неговото великото имперско минало, да подхранват определени териториални претенции, да премълчават известни чужди влияния, които са изиграли съществена роля върху неговото развитие и др. Пример за фалшифициране на историята са отделни области от историографията на Република Македония[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Първи конгрес на Българското историческо дружество: 27-30 январи 1970 година, Димитър Константинов Косев, Българска академия на науките, 1972, стр. 585

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]