Фантастични животни и къде да ги намерим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за книгата. За филма вижте Фантастични животни и къде да ги намерим (филм).

Фантастични животни и къде да ги намерим
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Автор Джоан Роулинг
Първо издание 2001 г.
Великобритания
Оригинален език Английски
Жанр фентъзи
Вид роман
Поредица Хари Потър

Преводач Красимира Абаджиева

„Фантастични животни и къде да ги намерим“ е книга, написана от английската писателка Дж. К. Роулинг за магическите създания в света на Хари Потър. Тя е копие на учебника на Хари Потър, споменат в първата част – Хари Потър и Философският камък.

В интервю от 2001 с Scholastic, Роулинг заявява, че е избрала предмета за магически създания, защото е забавна тема, за която вече е разработила доста информация. Името на Роулинг не е написано на оригиналната корица, a авторът носи псевдонима „Нют Скамандър“.

Приходите от книгата са в полза на благотворителната организация Comic Relief, свързана с БиБиСи. Над 80% от цената на всяка продадена книга отива директно за бедните деца в различни места по целия свят. Според Comic Relief продажбите на тази книга заедно с Куидичът през вековете са събрали 15,7 милиона паунда.

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Фантастични животни написан от зоомага Нют Скамандър, измислен герой в поредицата Хари Потър. В сериите магизоологията е наука, която изучава магическите създания.

Фантастични животни и къде да ги намерим съдържа историята на Магизоологията и описва 75 магически видове, срещани по цял свят. Авторът Скамандер казва, че е събрал повечето информация в книгата от чрез наблюдения, които направил през годините, докато пътува през пет континента. Той отбелязва, че първото издание е било възложено през 1918 година от г-н Августутс Уорм. Тя обаче не е била публикувана до 1927.

В света на Хари Потър книгата е задължителен учебник за първокурсниците в Хогуортс, след като е била одобрена още от първото си издание. Не е ясно защо книгата трябва на първокурсниците, защото учениците не изучават Грижа за магическите създания, докато не станат трети курс. Въпреки че може да се използва като енциклопедия в часа по Защита срещу черните изкуства.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  • За автора
  • Предговор от Албус Дъмбълдор
  • Въведение от Нюк Скамандър
  • За тази книга
  • Какво е звяр?
  • Кратка история за осведомеността на мъгълите за фантастичните зверове
  • Защо Магизоологията е от значение
  • Класификации от Министерството на магията
  • От А-Я за фантастичните зверове

Нют Скамандър[редактиране | редактиране на кода]

Нют Скамандър
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Вид / Раса Човек
Роден 1897 г.
Дом Хафълпаф
Училище Хогуортс
Умения Магизоолог
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Еди Редмейн

Нютон „Нют“ Артемис Фидо Скамандър е измисленият автор на Фантастични животни и къде да ги намерим, роден през 1897. Според рубриката „За автора“ в книгата, Скамандър е станал зоомаг, заради интереса си към невероятните животни и насърчаван от майка си и развъдчик на хипогрифи.

След завършването в Хогуортс Скамандър се присъединява в Министерството на магията в отдел за Регулация и контрол на магическите създания. Сега, пенсиониран, живее в Дорсет с жена си Порпентина и с низълите си: Хопи, Мили и Маулър. Има внук — Ролф, който се е оженил за Луна Лъвгуд.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

Издания на Scholastic
Меки корици: ISBN 0-439-29501-7
Твърди корици Box Set: ISBN 0-439-32162-X (включва Фантастични животни… и Куидичът през вековете)
Меки корици Box Set: ISBN 0-439-28403-1
Издание на Bloomsbury
Меки корици: ISBN 0-7475-5466-8
Издание на Sagebrush Rebound
Училищно и библиотекарско издание: ISBN 0-613-32541-9

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България книгата „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е издадена с твърди корици, като част от фентъзи поредицата за Хари Потър на издателство „Егмонт“.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]