Фарватер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фарватер (на нидерландски: Vaarwater, varen – плава и water – вода) – път за плавателни съдове, безопасен в навигационно отношение и обозначен на местността и/или на карта проход във водното пространство (река, езеро, море, пролив, фиорд, канал и др.), характеризиращ се с достатъчна дълбочина и отсъствия на препятствия за преминаващите съдове.

При реките фарватерът обикновено минава по линията на най-голяма дълбочина (талвег).

Фарватерът се обозначава с навигационно оборудване – шамандури, вехи, створни знаци и др.

Фарватерът е безопасна в навигационно и минно отношение тясна полоса в границите на която се осъществява насоченото движение на корабите. Фарватерите могат да бъдат:-Действащи (основни) и запасни (резервни); -плитководни, предназначени, само за плаване на малко и среднотонажни кораби и дълбоководни, предназначени за плаване на всякакви кораби;-морски, предназначени за безопасното плаване на корабите в открито море и прибрежни, предназначени за плаване на корабите край крайбрежието и за влизане в пристанищата; -праволинейни, състоящи се от един участък и начупени, състоящи се от няколко участъка с различно направление; -оборудвани с навигационни средства за удържане на кораба на оста на фарватера и необорудвани. Дължината на фарватера зависи от географските условия на района и от характера на навигационната опасност. Ширината му се определя от условията на местността и от назначението на фарватера. Елементите на фарватерите са показани на навигационните карти и на ръководствата за плаване.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фарватер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.