Фауста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Фауста.

Фауста, като Salus, държи двамата си сина, Константин II и Констанций II.

Фауста Флавия Максима, римска императрица (289 - 326), дъщеря на римския император Максимиан. За да затвърди съюза помежду им за контрол над тетрархията, Максимиан я омъжва за Константин I през 307, сгодени от 293.

Фауста взима участие в свалянето на своя баща. През 310 Максимиан умира като резултат от заговор за убийството на Константин. Той решава да включи дъщеря си Фауста в заговора, но тя разкрива намеренията му на съпруга си и убийството е провалено. Максимиан умира, извършвайки самоубийство или бивайки убит през юли същата година.

Императрица Фауста се радва на висока почит при Константин и доказателство за неговата благосклонност е това, че през 323 тя е провъзгласена за августа, като преди това тя има титлата Nobilissima Femina. Въпреки това 3 години по-късно Фауста е убита от Константин. Макар че истинските причини са неизвестни, Константин я умъртвява след екзекуцията на Крисп, най-големия му син от предишния му брак с Минервина, през 326. Според античните извори тя обвинила Крисп, че я е изнасилил, и е екзекутирана, след като се разбира, че обвинението е фалшиво. Съвременните анализатори имат склонността да пренебрегват твърдението за изнасилване и да търсят друго обяснение за случилото се. Често се спори, че Фауста е искала да се отърве от Крисп, който е бил опасен съперник за синовете и в надпреварата за наследството на Константин. Императорът заповядва damnatio memoriae на своята съпруга. Забележителното е, че щом синовете и се добират до властта, те не отменят тази заповед.

Нейните синове стават римски императори:

Тя има също така и 3 дъщери - Константина, Елена и Фауста. От тях Константина се омъжва за братовчедите си - първо за Ханибалиан, а след това за Констанций Гал, докато Елена за омъжва за император Юлиан. Несъмнено генеалогичното твърдение, че нейната дъщеря Фауста става майка на император Валентиниан I, е безпочвено - Валентиниан I и децата от втория брак на Константин са родени приблизително по едно и също време, т.е. те са от едно и също поколение.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • J.W. Drijvers, 'Flavia Maxima Fausta: Some Remarks', Historia 41 (1992) 500-506.
  • D. Woods, ‘On the Death of the Empress Fausta’, Greece & Rome 45 (1998), 70-86.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fausta“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.