Фауста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Фауста.

Фауста, като Salus, държи двамата си сина, Константин II и Констанций II.

Фауста Флавия Максима, римска императрица (289 - 326), дъщеря на римския император Максимиан. За да затвърди съюза помежду им за контрол над тетрархията, Максимиан я омъжва за Константин I през 307, сгодени от 293.

Фауста взима участие в свалянето на своя баща. През 310 Максимиан умира като резултат от заговор за убийството на Константин. Той решава да включи дъщеря си Фауста в заговора, но тя разкрива намеренията му на съпруга си и убийството е провалено. Максимиан умира, извършвайки самоубийство или бивайки убит през юли същата година.

Императрица Фауста се радва на висока почит при Константин и доказателство за неговата благосклонност е това, че през 323 тя е провъзгласена за августа, като преди това тя има титлата Nobilissima Femina. Въпреки това 3 години по-късно Фауста е убита от Константин. Макар че истинските причини са неизвестни, Константин я умъртвява след екзекуцията на Крисп, най-големия му син от предишния му брак с Минервина, през 326. Според античните извори тя обвинила Крисп, че я е изнасилил, и е екзекутирана, след като се разбира, че обвинението е фалшиво. Съвременните анализатори имат склонността да пренебрегват твърдението за изнасилване и да търсят друго обяснение за случилото се. Често се спори, че Фауста е искала да се отърве от Крисп, който е бил опасен съперник за синовете и в надпреварата за наследството на Константин. Императорът заповядва damnatio memoriae на своята съпруга. Забележителното е, че щом синовете и се добират до властта, те не отменят тази заповед.

Нейните синове стават римски императори:

Тя има също така и 3 дъщери – Константина, Елена и Фауста. От тях Константина се омъжва за братовчедите си - първо за Ханибалиан, а след това за Констанций Гал, докато Елена за омъжва за император Юлиан. Несъмнено генеалогичното твърдение, че нейната дъщеря Фауста става майка на император Валентиниан I, е безпочвено – Валентиниан I и децата от втория брак на Константин са родени приблизително по едно и също време, т.е. те са от едно и също поколение.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • J.W. Drijvers, 'Flavia Maxima Fausta: Some Remarks', Historia 41 (1992) 500-506.
  • D. Woods, ‘On the Death of the Empress Fausta’, Greece & Rome 45 (1998), 70-86.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fausta“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.