Феликс Дзержински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Феликс Дзержински
революционер и политик
Феликс Дзержински 
Роден: 11 септември 1877 г.
Починал: 20 юли 1926 г. (48 г.)

Феликс Едмундович Дзержински или Фѐликс Джержѝнски (на полски: Feliks Dzierżyński ; на руски: Феликс Эдмудович Дзержинский) (1877-1926) е съветски комунист, революционер и държавник от полски произход.

Той е основател и пръв председател на Всеруската извънредна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа при правителството на Съветска Русия (болшевишката тайна полиция с първоначално име ВЧК - по-известна като ЧК, на руски: Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем при СНК РСФСР) - предшественик на бъдещия Комитет за държавна сигурност на СССР (по-известен като КГБ).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герб „Сулима"

Дзержински е роден в шляхтишко семейство в имението Дзяржиново, близо до Ивянец и Ракау в днешен Западен Беларус, тогава в границите на Руската империя. Изключен е от училище за революционна дейност. По невнимание застрелва сестра си Ванда.

Присъединява се към марксистката Литовска социалдемократическа партия през 1896. Сред основоположниците на социалдемократическите традиции в Кралство Полша и Литва през 1900 г. Голяма част от младините си прекарва по затвори. Арестуван е по обвинения за революционна дейност през 1897 и 1900 г. и е заточен в Сибир, но и 2-та пъти успява да избяга. Отива в Берлин и се завръща, за да участва в неуспешната революция от 1905 г. Отново е затворен, този път в арест на т.нар. Охранка. Пуснат е на свобода през 1912 г. Скоро след това отново е арестуван за революционна дейност и е затворен в Москва.

Освободен е през март 1917 (бяга, според в-к "Правда") от затвора заедно с много други затворници, в който пребивава от 1912 г. Първото нещо, което прави, е да се присъедини към Болшевишката партия.

Дзержински, ръководител на ЧК

Като ръководител на ВЧК Дзержински веднага се ориентира в методите на работа използвани от тайната служба на имперска Русия "охранката". Под негово ръководство тези методи непрекъснато се усъвършенстват и прилагат както в контраразузнаването, така и във външното разузнаване. Бързо осъзнал липсата на какъвто и да е контрол от страна на Совнаркома върху дейността на ВЧК Ф.Ед.Джержински е абсолютен иноватор в провокационните манипулации, представляващи създаване на фалшиви организации имитиращи контрареволюционна дейност с оглед привличане и в последствие арестуване и ликвидиране на антисъветските елементи. Най-известните негови операции на които той е инициатор и ръководител са "Тръст" и Оперпут". Чрез тях ВЧК прониква дълбоко едновременно в останалите в СССР контрареволюционни групи, а така също в емигрантските кръгове на руското дворянство в чужбина. Имитацията за подготовка на контрареволюционно въстание в "болшевишка Русия" е съвършена и заблудата е толкова голяма, че агентите на ВЧК успяват да примамят бележити дейци на контрареволюцията да се завърнат в СССР с оглед да "оглавят борбата", при което веднага са арестувани, повечето от тях измъчвани при разпит в подземията на Лубянка и в крайна сметка ликвидирани. Характерно за дейността на Джержински е че като неотменим жалон в дейността си, той поставя своята безкомпромисна себеотдаденост на олтара на революционната победа. Някой съвременни изследователи считат, че този негов похват е взаимстван от обучението му за йезуит в ученическите му години. В историята на "тайния фронт" той въздига провокационната дейност на междудържавно ниво. По късно след смъртта му цялата методология по инспирирането на "революционни ситуации", организацията на различните видове "народни и антиимпериалистически фронтове" и свързаните с тях "активни мероприятия" официално са промулгирани на VІ пленум на Коминтерна като държавна политика на СССР. За своята честност и неподкупност, а може би и заради нечовешката си жестокост, си печели прозвището Железния Феликс.

Отива си през 1926 година от инфаркт след разгорещено заседание.

Открийте още информация за Феликс Дзержински в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)