Феликс Родригес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Феликс Родригес
Felix Rodriguez
агент на ЦРУ
Феликс Родригес, 2011
Роден
31 май 1941 г. (82 г.)
ПартияРепубликанска партия

Уебсайт
Феликс Родригес в Общомедия

Феликс Родригес (на испански: Félix Ismael Rodríguez Mendigutia, кодово име Lázaro) е кубино-американски антикомунист, оперативен сътрудник (агент) на ЦРУ, полковник от въоръжените сили на САЩ. Известен с участието си в операцията в Плая Хирон, в ареста, разпита и екзекуцията на аржентинския революционер Ернесто Че Гевара, както и връзките си с Джордж Хърбърт Уокър Буш.

Неговият чичо е министър в правителството на Фулхенсио Батиста и след победата на кубинската революция цялото семейство имигрира в Съединените американски щати. Родригес преминава специална военна подготовка в ЦРУ. Става американски гражданин през 1969 година.

През 1967 година оглавява група, изпратена от ЦРУ да ликвидира партизанския отряд на Че Гевара в Боливия.[1] След ареста на Че Родригес го разпитва, даже се снима с него. По разпореждане на президента на Боливия Рене Бариентос Ортуньо Родригес издава заповед Гевара да бъде разстрелян. След смъртта на Че Феликс Родригес си запазва часовника Rolex на Че като трофей.[2] Впоследствие Родригес неведнъж отдава дължимото на мъжеството на Гевара и твърдостта на убежденията му.

Участва във войната във Виетнам и лети на 300 мисии с хеликоптер.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Джон Лий Андрерсън, Che Guevara. Una vida revolucionaria 1997, Барселона, ISBN 84-339-2572-0
  • Феликс Родригес и Джон Вайсман. „Shadow Warrior/the CIA Hero of a Hundred Unknown Battles“, Ню Йорк: Simon & Schuster, 1989.